Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Περί Κυκλικής και απλανής κίνησις νοεράς προσευχής (οι τρείς τρόποι λειτουργίας της Νοεράς ενέργειας στήν καρδιά) ~ Αγίου Διονύσιου Αεροπαγίτου

κυκλική και απλανής κίνησις του νοός
(οι τρείς τρόποι λειτουργίας της Νοεράς ενέργειας στήν καρδιά)

Μυστική θεολογία ~ Αγίου Διονύσιου Αεροπαγίτου

''...Μόνον η κυκλική αυτή κίνησις του νοός είναι απλανής, επειδή εις αυτήν δεν μπορεί να εισέλθη η πλάνη του διαβόλου. 

Εις τας δύο άλλας κινήσεις του νοός, την ευθείαν και ελικοειδή, προχωρεί η πλάνη και η απάτη του διαβόλου...

Ευθεία κίνησις του νοός είναι: όταν ο νους από τις εικόνες των αισθητών πραγμάτων αναβιβάζεται εις την νοητήν αυτών θεωρίαν. 

Ελικοειδής δε κίνησις του νοός είναι: όταν ο νους φωτίζεται τας θείας γνώσεις όχι νοερώς, αλλά συλλογιστικώς και μεταβατικώς. Αποτελεί δηλ. μικτήν κίνησιν κυκλικής και ευθείας...

Δια τούτο ασφαλεστέρα είναι η κυκλική κίνησις του νοός, η οποία επιτυγχάνεται δια της επιστροφής του νοός εις την καρδίαν και της νοεράς προσευχής που λέγεται ταυτοχρόνως....''

~ Άγιος Διονύσιος Αεροπαγίτης

Να εκριζώσης από τα βάθη σου τις προλήψεις και τις αμαρτωλές επιθυμίες και δια της επιστροφής του νοός σου εις τον οίκον σου και της λειτουργίας της νοεράς και αδιαλείπτου προσευχής να αρχίζης να τρέφεσαι από τα κάλλη του ουρανού. 

Την επιστροφήν αυτήν του νοός την διδάσκουν όλοι οι Νηπτικοί Πατέρες και λέγουν ότι πρέπει να γίνεται με την κλίσιν της κεφαλής και την κάμψιν του σώματος προς τα εμπρός. 

Ονομάζεται δε η επιστροφή αυτή υπό του Διονυσίου του Αεροπαγίτου,

κυκλική και απλανής κίνησις του νοός.

Η επιστροφή αυτή του νοός εις την καρδίαν και η επιμονή εις αυτήν την εργασίαν και η φυλακή και η τήρησις της νοεράς προσευχής καθιστούν τον νουν ικανόν να βλέπη τας κακάς κλίσεις της καρδίας του, τας πονηράς κινήσεις των λογισμών του, τας επιβουλάς και τας κλοπάς των πονηρών πνευμάτων.

Βλέπει εκεί εις το βάθος της καρδίας, όλα τα σφάλματά του καθαρά και επικαλείται τον Ιησούν εις βοήθειαν και πενθεί και μετανοεί και λυπείται και αποκτά ταπείνωσιν αληθινήν. 

Δια τούτο πάλι ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος είπε:

«Την πνευματικήν σου κατάστασι θα σου την φανερώση η προσευχή σου. Οι θεολόγοι άλλωστε εχαρακτήρισαν την προσευχή καθρέπτη του μοναχού...» 

(Ιωάννου του Σιναΐτου, Κλίμαξ, Λόγος ΚΗ', 38).

Kαθώς και ο παππούς Ιωσήφ, συμφώνως της εμπειρίας της ευχής νοουμένης μαρτυρεί:

''Εκτός της κυκλικής νοεράς προσευχής, όλες οι άλλες προσευχές ενδέχεται να μετατραπούν συν τω χρόνω. Όπου χάνεται η απλότης και άρχεται να ψηφίζη τον εαυτόν του ο άνθρωπος...'' ~ Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής (Έκφρασις Μοναχικής Εμπειρίας)

Επιλεκτικά αποσπάσματα απο:

Σύνταξη κειμένου Δημήτρης Ρόδης 

1 σχόλιο:

  1. Της αγραμματοσύνης ήλιε νοητέ ...
    Ονομαστικές
    Γενικές
    Αιτιατικές
    ατάκτως ερριμμένες

    ΑπάντησηΔιαγραφή