Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

"Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται και δίνει ο Θεός παιδιά, να δοξάζουν τον Θεό. Αν ο Θεός δεν δίνει παιδιά , θα πρέπει να ηρεμούν και να μήν αγωνιούν..." Όσιος Γέρων Σωφρόνιος του Έσσεξ.-


Όσιος Γέρων Σωφρόνιος του Έσσεξ: 

Περί τεκνογονίας και ανατροφής τέκνων...


Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται και δίνει ο Θεός παιδιά, να δοξάζουν τον Θεό. Αν ο Θεός δεν δίνει παιδιά , θα πρέπει να ηρεμούν και να μήν αγωνιούν. Στην Παλαιά Διαθήκη η ατεκνία εθεωρείτο όνειδος , γιατί όλες οι γυναίκες ήθελαν vα γίνουν μητέρες και γιαγιάδες του Χριστού, του Μεσσία. Στην Καινή Διαθήκη τα πράγματα έχουν αλλάξει , διότι τώρα ζούμε τον Μεσσία, τον Χριστό . 
Το θέμα δεν είναι να γεννά κανείς υπάρξεις για την ιστορική πραγματικότητα, αλλά να γεννά πρόσωπα για την υπερ – ιστορική πραγματικότητα, για να εισέλθουν στον Παράδεισο. Πολλοί γεννούν παιδιά, τα οποία γίνονται τροφή για την Κόλαση . 
Τα ανδρόγυνα πρέπει να μάθουν την κένωση. Να υποχωρεί ο ένας στον άλλο. Τότε μαθαίνουν να δέχονται μια άλλη ύπαρξη στην δική τους ύπαρξη. 
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών αρχίζει από την ημέρα του γάμου. Οι σύζυγοι πρέπει να ζουν με προσευχή και φόβο Θεού. Όταν η μητέρα προσεύχεται τότε που είναι έγκυος, το έμβρυο αισθάνεται την ενέργεια της προσευχής . Ότι κάνει η μητέρα, πρέπει να το κάνει με προσευχή. Να σταυρώνει το παιδί όταν κοιμάται , να προσεύχεται όταν του δίνει το γάλα της κι όταν του δίνη φαγητό. Το ότι σήμερα πολλά παιδιά έχουν σκληρά ένστικτα , οφείλεται στο ότι δεν θηλάζουν από την μάνα . ( Όταν μια γυναίκα ρώτησε αν πρέπει να τρέφει το παιδί της από το γάλα της ή από το γάλα της αγελάδας , απήντησα : Ποιός το γέννησε , εσύ ή η αγελάδα;)

Από το βιβλίο ( Β έκδοση ) του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  Ιεροθέου Βλάχου: «Οἶδα ἄνθρωπον ἐν Χριστῷ» ( σελ. 436, 440).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου