Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

* Η τελευταία πράξη (ή μάλλον η πραγματικά Πρώτη...)του διάσημου αγγειοχειρουργού Παναγιώτη Δημακάκου, ως Λουκά μοναχού...

 |Η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μοναχού Λουκά Βατοπαιδινού (φωτο+βίντεο)


Τελέστηκε χθες το πρωί, στις 11 π.μ., στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του κοιμηθέντος χθες, 1η Δεκεμβρίου, πατρός Λουκά (Παναγιώτη) Δημακάκου, αδελφού της Μονής.

Αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο: www.ope.gr

Η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μοναχού Λουκά Βατοπαιδινού (φωτο+βίντεο)

Την Εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

  

  

Ο πρώην καθηγητής Ιατρικής, που έγινε μοναχός τον Ιούλιο του 2019, στο Βατοπαίδι, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Πριν από μια εβδομάδα νοσηλεύθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Σημειώνουμε ότι δεν είχε νοσήσει από κορωνοϊό.

   

Νωρίτερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ είχε τελέσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού μοναχού στη Μάνη, καθώς ο κεκοιμημένος καταγόταν από το χωριό Καφιόνα της Ανατολικής Μάνης. ‘Ηταν ομότιμος Καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και χαρακτηριζόταν ως ο «πατέρας» της ειδικότητος αυτής.

  

 

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Δημακάκος ήταν φλογερός ευπατρίδης και πρωτοπόρος στον τομέα της αγγειοχειρουργικής, με χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του με αναγνώριση σε μεγάλα ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε για να δημιουργήσει στον τόπο του. Παρά τις πολλές διακρίσεις του, με σεμνότητα και συγκίνηση είχε αποκαλύψει πως είχε την προσευχή ως νοερό όπλο. Με προσωπική του φροντίδα μάλιστα, το δωμάτιο στο οποίο εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο έγινε χώρος προσκυνήματος, ενώ το παρεκκλήσι του αγίου στο νοσοκομείο αγιογραφήθηκε με τα θαύματά του.

Ήταν ομότιμος καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό Τύπο.

Είχε μάλιστα πλούσιο βιογραφικό στις σπουδές ιατρικής και φιλοσοφίας στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Κίελου και Βερολίνου, με εξειδίκευση στην Ελβετία και νοσοκομεία της Ζυρίχης.

Ήταν διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) από το 2001 ενώ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη εφαρμογή αγγειοσκόπησης στην Ελλάδα το 1980.

Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ με τα παιδιά και τα εγγόνια του μακαριστού μοναχού Λουκά.

Διαβάστε επίσης:

Τρισάγιο για τον Μανιάτη μοναχό Λουκά Βατοπαιδινό

Φωτογραφίες: Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ/ ope.gr


~ Δείτε σχετικά:

1) Όταν ένας ισχυρός άνδρας της ιατρικής επιστήμης και μάλιστα παγκοσμίου φήμης, ενδύεται με "κουρέλια" δόκιμου...

6 σχόλια:

  1. Και υπάρχουν πάντα κι αυτοί που θα απορούν πώς τόσο σπουδαία μυαλά, λαμπροί επιστήμονες με δόξες, τιμές, επαγγελματική καταξίωση ίσως και με χρήματα πολλά, πιστεύουν σ' αυτό το "παραμύθι"... :(

    Αιωνία σου η μνήμη! 🕯️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας αρέσει αυτό το "παραμύθι".
      Έχει πάντα διαφορετική πλοκή...
      Αλλά συνήθως το ίδιο καλό τέλος.

      Διαγραφή
  2. "Εγγάμων τύπος και μοναστών" στον δικό του βαθμό ο ευλογημένος, αυτός, άνθρωπος. Πιστεύουμε πως βρήκε και το ευλογημένο παλληκαράκι, τον εγγονό του Σταύρο. Μακάριες ψυχές! Έφυγαν από το κοσμικό "παραμύθι" προς την όντως Ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Έφυγαν από το κοσμικό "παραμύθι" προς την όντως Ζωή..."
      Πόσο μεγάλη αλήθεια!
      Σας ευχαριστούμε, Μαρία ...

      Διαγραφή
  3. ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ,ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ
    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ ότι τα σχόλια περιττεύουν, διότι " ο νεκρός δεδικαίωται από της αμαρτίας" Ο Θεός να τον συγχωρήση και να τον αναπαύση. Αιωνία αυτού η μνήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή