Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

♰ Εν σκηναίς δικαίων...

 


☆ Ο αδερφός και πατέρας μας, Ευσέβιος, πέταξε για το Χριστό...

Έζησε σαν άγγελος απ'όπου κι αν πέρασε 

(γουναριδόσπιτο, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Πεύκη, Μαρούσι, Μελίσσια, Θεολογική Αθηνών, Μεγάλη Παναγιά Σάμου, Άγιον Όρος...)

και αΦού άφησε παντού - χωρίς να το επιδιώξει ποτέ - το στίγμα του, κοιμήθηκε σαν άγγελος, μέσα στον μήνα της Παναγιάς Βασίλισσας, μια εβδομάδα πριν φτάσει τα 40.


Ήρεμος.

Γαλήνιος.

Γεμάτος Χριστό...


Πανηγύρι, 

Χαρά, 

Λύτρωση, 

Ανάσταση, 

Χριστός...


Λύπη, 

στενοχώρια 

και συλλυπητήρια 

δεν υπάρχουν πουθενά.

Δεν χωράνε.

Γιατί τα πάντα είναι Χριστός!


 (Αυτά τα ολίγα και πρόχειρα μόνο.

Κανονική ανάρτηση, όταν και άμα βρεθώ έτοιμος... 

  Ας ανεβούμε πρώτα στο Περιβόλι της Παναγιάς Μάνας μας για το Μεγάλο Πανηγύρι που θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στο Πρωτάτο και βλέπουμε...

Πρωινές θερμές ευχαριστίες μέσα από την τρισαγαπημένη Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ και τους Αγίους της...)


   Δόξα τω Θεώ! Πάντων ένεκεν...


   ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ...


16 σχόλια:

  1. Τι λόγια να βρει κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο μυστήριο…

    Ακόμη κι εμείς που ίσως δεν γνωρίσαμε τον π. Ευσέβιο όσο εσείς, νιώθουμε κάτι από το φως που άφησε στο πέρασμά του και το άφησε απλώς επειδή έζησε με Χριστό. Και ίσως αυτό να είναι το πιο όμορφο αποτύπωμα μιας ζωής: να φεύγει ένας άνθρωπος και πίσω του να μένει Χριστός…

    Σχεδόν 40 χρόνια ζωής, κι όμως τόσο γεμάτα… Γεμάτα ανθρώπους, αγάπη, προσφορά, προσευχή και Θεό. Κι αυτή η αναχώρηση, μέσα στον μήνα της Παναγιάς, μοιάζει πραγματικά περισσότερο με επιστροφή στο Σπίτι παρά με αποχωρισμό.

    Εύχομαι η Παναγιά μας να σκεπάζει όλους και η μνήμη του να μη φέρνει μόνο δάκρυ, αλλά εκείνη τη βαθιά, ήσυχη χαρά που γεννά η βεβαιότητα της Ανάστασης.

    Καλό Παράδεισο, π. Ευσέβιε…
    Καλή αντάμωση εκεί όπου δεν υπάρχει πια χωρισμός.

    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Παράδεισο πατέρα! Σε γνώρισα μετά το ατύχημα σου, από τις αναρτήσεις του blog. Και σε πόνεσα. Θα συνεχίσεις να είσαι στην προσευχή μου, απλά τώρα, θα είσαι στην παρέα των κεκοιμημένων μου. Απ'την αγκαλιά της Αγίας Τριάδας, πρέσβευε για την σωτηρία των ψυχών μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό Παράδεισο πατέρα Ευσέβιε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση σε βρίσκω. Χαρμολύπης, ελπίδας ή ο,τι άλλο.

    Είναι η στιγμή που ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Και οι έχοντες κάποιο ψευδώνυμο οφείλουν να δείξουν αν το τηρούν ή όχι. Για μένα που σε γνώρισα ως Αμφοτεροδέξιο, είναι δύσκολο να σε σκεφτώ σε διαφορετική κατάσταση από αυτή. Σε έχω στο νου μου τόσο εμποτισμένο στην… Αμφοτεροδεξιοσύνη του Χριστού μας που δε μπορώ να σκεφτώ ούτε στιγμή πως θα είχες ανάγκη παρηγοριάς ανθρώπινης.

    Άλλωστε, αν έχω καταλάβει καλά, και η ίδια η στάση και η ανταπόκριση που ο Θεός επέτρεψε να έχει ο αδελφός σου & αδελφός μας & πατέρας σας & πατέρας μας μοναχός Ευσέβιος… ήταν στάση Θείας Παρηγορίας! Βάσει αυτού, μόνο ελπίδα μπορώ να δω!

    Συλλυπητήρια, σίγουρα συλλυπητήρια! Μα όχι μόνο αυτό… Να έχεις σιγουριά & ελπίδα για την πορεία προς το φως… του αδελφού σου… και αφού χάραξε εκείνος πρώτος το δρόμο, άντε να αναστηθείτε κι εσείς μαζί του! Έχοντας τον - το δρόμο του και το παράδειγμά του - παράδειγμα και δρόμο στη δική σας ζωή! Οσο γίνεται, όπως γίνεται!

    Παναγιοσκεπαστος ο π. Ευσέβιος!
    Κι εσύ… είπαμε. Αμφοτεροδέξιος!
    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χριστός Ανέστη? Και καλή απολογία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη! Και καλή απολογία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό Παράδεισο! Να πρεσβεύει για όλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο που είναι πάντα ανησυχητικό, είναι όλοι αυτοί οι καλοί που Υφαρπάζει με έναν μοναδικό τρόπο αφήνουν ένα τεράστιο κενό πίσω τους, για εμάς τους φτωχούς τω πνεύματι και τη πίστη. Χριστός Ανέστη, είμαστε χωρίς τον Ευσέβιο, Δείξε ακόμη έλεος σε εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έφυγε παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους ουρανούς, για να την γιορτάσει μέσα στο φως της δόξης του Τριαδικού Θεού!!!
    Μεγάλη ευλογία για τον π. Ευσέβιο και μεγάλη παρηγοριά για τους πνευματικούς και κατά σάρκα αδελφούς του!!!
    Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχούλα του εν σκηναις δικαίων!!!
    Μνησθητι Κύριε του δούλου σου Ευσεβίου ιερομονάχου!!!
    Αιώνια του ή μνήμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη και θάνατος εσκυλεύθη! Ανυπολόγιστη ευλογία και δωρεά η κοίμηση του αδελφού Ευσεβίου ανήμερα τής Παναγίας μας! Έχετε/ουμε πλέον ακοίμητο πρέσβη και βοηθό στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν!Ο Θεός να σάς δώσει το ανθρώπινο κουράγιο και τη θεϊκή σκέπη Του ώστε να πιείτε το πικρό αυτό ποτήριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμφοτεροδέξιε! Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου καλό Παράδεισο για τον π.Ευσέβιο! Η πνοή του Αγίου Πνεύματος που ένιωσες τόσα χρόνια δίπλα του (κι εμείς λίγο στο τελευταίο διάστημα από τις αναρτήσεις σου για τον κατά σάρκα αδερφό σου) θα είναι η καλύτερη παρηγοριά, ανταμοιβή και εφόδιό σου για να συνεχίσεις τον πολύ όμορφο αγώνα σου μέσα από το blog, να μας βοηθάς μήπως και πάρουμε λίγη μυρωδιά αμφοτεροδεξιοσύνης κι εμείς! Πάντα με ευγνωμοσύνη, καλή συνέχεια στον αγώνα σου/μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημένε μας παππούλη, πάτερ Ευσέβιε,
    μέχρι τις 5 του Φλεβάρη είχα απλώς τη γνώση ότι υπάρχει ένας Ευσέβιος, Ιερομόναχος, στην οικογένεια Γουναρίδη. Τίποτε άλλο.

    Όλα άλλαξαν όμως.
    Σε έμαθε όλη η Ελλάδα και όχι μόνο, πιστεύω.
    Από εκείνη τη μέρα μπήκες στα σπίτια όλων των οικογενειών. Όλες οι οικογένειες ξεκίνησαν να εύχονται για εσένα.

    Το χρειαζόσουν;

    Εμείς το χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο από εσένα.

    Χρειαζόταν ολόκληρη η Ελλάδα ένα ταρακούνημα, για να θυμηθεί πως πρέπει να προσεύχεται.

    Όχι για κάποιον διάσημο ηθοποιό ή τραγουδιστή ή ένα από τα πρότυπα που προβάλλονται στη χώρα μας πλέον, αλλά για έναν μοναχό, ο οποίος μας αιχμαλώτισε από την πρώτη στιγμή με εκείνη τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, όπου κρατάς στα χέρια σου τον Άγιο Παΐσιο.

    Κατάφερες, από το κρεβάτι του νοσοκομείου, το ακατόρθωτο:

    Να θυμίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι πρέπει να προσεύχεται.

    Όλες οι μοναστικές αδελφότητες, ανδρικές και γυναικείες, έλεγαν στους προσκυνητές τους:

    «Εάν μπορείτε, εύχεσθε υπέρ υγείας Ευσεβίου Ιερομονάχου».

    Σχεδόν σε όλα τα παρεκκλήσια και στους ναούς έβγαινε μερίδα για εσένα στην Προσκομιδή.

    Στη μνημόνευση κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εισόδου στη Θεία Λειτουργία ακούγαμε το όνομά σου.

    Και δεν σε ξεχάσαμε με το πέρασμα του χρόνου.
    Σε σκεφτόμασταν κάθε μέρα.

    Τι απ’ όλα αυτά είχες ανάγκη, παππούλη;

    Τίποτα…

    Κατάφερες και ένωσες όλη την Ελλάδα και της θύμισες να προσεύχεται.

    Και τώρα τι;
    27 Αυγούστου.

    Και πριν η ώρα πάει καλά-καλά 7 το πρωί, στο σπίτι μας φτάνει το νέο ότι έφυγες.

    «Όχι, βρε παππούλη…» η πρώτη αντίδραση.
    Γιατί;

    28 Αυγούστου…

    Το Άγιο Όρος είναι έτοιμο να γιορτάσει την Κοίμηση της Παναγίας, της Μητέρας μας.

    Μπορεί ολόκληρη η Ελλάδα να πάλευε να σε κρατήσει στη γη, αλλά το σχέδιο του Θεού ήταν άλλο.

    Η ψυχή σου ήθελε να γιορτάσει την Κοίμηση της Παναγίας μας, με το παλαιό ημερολόγιο, στον Ουρανό.

    Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτε λιγότερο από το να σε υποδέχτηκε η Μητέρα μας στον Ουρανό, μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο, του οποίου το όνομα έφερες.

    Μαζί με κάποιους από τους Μάρτυρες.
    Γιατί, παππούλη, μετά από όλα αυτά που πέρασες στη γη, θέλω να πιστεύω πως σε αυτή τη χορεία θα ανήκεις.

    Μαζί τους φαντάζομαι και τον πρώτο σου πνευματικό πατέρα, τον π. Θεόδωρο Μπεράτη, να σε υποδέχεται, καθώς και τους συνονόματούς σου ιερομονάχους, τον π. Ευσέβιο Ματθόπουλο και τον π. Ευσέβιο Γιαννακάκη.

    Αφού μας ταρακούνησες και μας θύμισες να προσευχόμαστε, τώρα πια όλοι μας αποκτήσαμε έναν ακόμη μεσίτη στον Ουρανό.

    Καλό Παράδεισο, παππούλη μας.

    Συγχώρα με που, ενώ δεν κατάφερα να σε γνωρίσω εν ζωή, σε οικειοποιήθηκα και σε αποκαλώ έτσι.

    Χριστός Ανέστη, π. Ευσέβιε!

    Μην μας ξεχνάς.

    Την ευχή σου να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό ταξίδι πατέρα Ευσέβιε, δίπλα στον Νυμφίο σου πού τόσο αγάπησες....! Αν και δεν πρέπει να θλιβομαστε όταν αναχωρεί μία ψυχή.... αλλά να προσευχόμαστε μόνο γιατί γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο προορισμός μας.... εγώ δεν μπορώ να μην σας εκφράσω τον πόνο μου και την οδύνη μου όταν το άκουσα! Αμέσως σκέφτηκα .. δεν μπορεί...θα είναι ψέμα! Γιατί πάντα μέσα μου περίμενα να γίνει ένα Θαύμα! Όμως ο Καλός Θεός άλλο είχε ετοιμάσει! Χαρά στον Ουρανό που ένας επίγειος Άγγελος έφυγε πετώντας στα αιώνια ουράνια σκηνώματα !
    Δεν σε ήξερα καλέ μου παπούλη σε έμαθα όμως μέσα από το ατύχημα και τις αναρτήσεις που καθημερινά μου έστελναν στο προσωπικό μου για προσευχή! Ήταν σαν να σε είχα γνωρίσει..... είχες πάρει μόνιμη θέση στο προσφοράκι που αναξίως ζυμωνω.
    Και τώρα θα συνεχίσεις να είσαι αλλά με την άλλη παρέα των κεκοιμημένων μου!
    Εύχου και εσύ από εκεί ψηλά για όλους εμάς τους ανάξιους..!
    Η Γλυκιά μας η Παναγιά να σε έχει στα δεξιά της μιας και ξεκίνησες για το Μεγάλο ταξίδι σου.... μέσα στο Πάσχα του Καλοκαιριού.... τίποτα τυχαίο...!
    Όλα ήταν τακτοποιημένα όλα στην θέση τους και εσύ καλέ μας παπούλη λειτουργός στο αιώνιο Θυσιαστήριο να Δοξάζεις την Κυρία Θεοτόκο την Μάνα Παναγιά!
    Την ημέρα της Κοιμήσεως Της....όπου πανηγυριζε το Δικό Της Περιβόλι !
    Χριστός Ανέστη....
    Αληθώς Ανέστη!
    Καλή Ανάσταση παπούλη Ευσέβιε...
    Και κάτι ακόμη.....
    Επίσης να σας ευχαριστήσουμε για το πολύ όμορφο Απόδειπνο που μας αφήσατε ως παρακαταθήκη..!
    (ΕΝΑ ΑΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΌΔΕΙΠΝΟ)
    Αν θέλετε να ακούσετε τον μακαριστό παπούλη βάλτε το κάθε βράδυ να το ακούτε!
    Δεν υπάρχει καλύτερο!
    Την ευχή σας και τις στον Χριστό πρεσβείες σας αιτουμε οι ανάξιοι !!
    Καλή δύναμη στην οικογένεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή