Τρίτη 23 Απριλίου 2024

* Στη "σκιά" ενός αγίου


Στις 23 Απριλίου, Παρασκευή της Διακαινησίμου του έτους 303 μ.Χ. παρέδωσε την αγία του ψυχή ο μεγαλομάρτυρας Γεώργιος, ύστερα από μια σειρά σκληρών και απάνθρωπων βασανιστηρίων.

Με αφορμή το μαρτύριό του, πίστεψαν, ομολόγησαν και μαρτύρησαν και άλλοι άγιοι της Εκκλησίας μας. Έτσι, με κέντρο τη μέρα του μαρτυρίου του αγίου δημιουργείται στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας ένας εορτολογικός κύκλος που ξεκινά στις 21 Απριλίου και τελειώνει στις 25 Απριλίου. Ο κύκλος αυτός δείχνει τη θέση του Μεγαλομάρτυρα στη ζωή της Εκκλησίας.

Αγία Αλεξάνδρα (21 Απριλίου)

Ήταν σύζυγος του αιμοσταγούς αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Βλέποντας τα φρικτά μαρτύρια του αγίου Γεωργίου, παρακάλεσε το σύζυγό της να σταματήσει την απάνθρωπη τακτική και στη συνέχεια ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Όταν φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, παρακάλεσε το Χριστό να μην επιβαρυνθεί ο σύζυγός της και αυτοκράτορας με μια ακόμα αμαρτία το φόνο της συζύγου του. Η δέησή της εισακούστηκε και δυο μέρες πριν από την θανάτωση του αγίου παρέδωσε το πνεύμα της.

 

Άγιος Απολλώς, άγιος Ισαάκιος και άγιος Κοδράτος (21 Απριλίου)

Ήταν πιστοί ακόλουθοι της αγίας Αλεξάνδρας. Μετά το θάνατο της αγίας σκέφθηκαν ότι έπρεπε να εξετάσουν και αυτοί χωρίς προκατάληψη την πίστη στον αληθινό Θεό. Λίγο καιρό αργότερα, ομολόγησαν την πίστη τους. Ο Διοκλητιανός διέταξε την θανάτωσή τους. Ο άγιος Κοδράτος αποκεφαλίστηκε. Οι άγιοι Απολλώ και Ισαάκιος οδηγήθηκαν στο θάνατο με το οδυνηρό μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Η Εκκλησία τιμώντας τη μνήμη τους συνεορτάζει μαζί της την ίδια ημέρα.

 

Άγιος Πρωτολέοντας, άγιος Ανατόλιος, άγιος Βίκτωρ, άγιος ᾿Ακίνδυνος, άγιος Ζωτικός, άγιος Ζήνωνας, άγιος Χριστοφόρος, άγιος Σεβηριανός, άγιος Θεωνᾶς, άγιος Καισάριος, άγιος ᾿Αντώνιος και χίλιοι στρατιώτες (23 Απριλίου)

Ήταν στρατιωτικοί του Διοκλητιανού. Το φρικτό μαρτύριο του τροχού που υπεβλήθη ο άγιος Γεώργιος και η θαυματουργική εξέλιξη γίνεται αφορμή για να πιστέψουν στο Χριστό. Θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό.

 

Άγιος Ευσέβιος, άγιος Νέων, άγιος Λεόντιος, άγιος Λογγίνος (23 Απριλίου)

Ήταν συνδέσμιοι με τον άγιο Γεώργιο. Μαρτύρησαν αμέσως μετά τον άγιο Γεώργιο.

 

Αγία Πολυχρονία (23 Απριλίου)

Ήταν η μητέρα του αγίου Γεωργίου. Βρισκόταν κοντά στο παιδί της καθ’ όλη τη διάρκεια των μαρτυρίων του και φρόντιζε να τον ενισχύει με τα Άχραντα Μυστήρια. Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός την είδε να μιλά μαζί του, ομολόγησε την πίστη στο Χριστό και υποβλήθηκε σε σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια. Η αγία τα υπέμεινε όλα και παρέδωσε την αγία της ψυχή στο Θεό.

 

Άγιος Αθανάσιος ο μάγος (23 Απριλίου)

Συμμετείχε στο μαρτύριο του αγίου Γεωργίου. Έδωσε στον άγιο να πιει δύο αγγεία με πολύ ισχυρά δηλητήρια, χωρίς ο άγιος να πάθει τίποτα. Βλέποντας το θαυμαστό σημείο, πίστεψε στο Χριστό και Τον ομολόγησε στον αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε αμέσως να τον σκοτώσουν.

 

Αγία Νίκη (25 Απριλίου)


Ήταν αρχικά εθνική. Πίστεψε στο Χριστό όταν είδε ένα απ' τα θαύματα στο μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.


                                                                     |Υπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου