Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

"Δίδου σοφώ αφορμήν και σοφώτερος έσται" |Μοναχή Χρυσοβαλάντη 14-4-2024


Η συγκεκριμένη ομιλία της γερόντισσας έχει να κάνει με το όραμα του Αγίου Νήφωνος, το οποίο αναγράφεται στο βιβλίο "Άγιος Νήφων" και σχετίζεται με τη Δευτέρα παρουσία: 

Μια βραδιά που ο άγιος τελείωσε την προσευχή του , ξάπλωσε πάνω στις πέτρες του να κοιμηθεί, όπως κάθε βράδυ. Κοίταζε τα άστρα του ουρανού και άρχισε να κλαίει για τις αμαρτίες του. Ξάφνου, βλέπει να ανοίγει ο ουρανός και τον Κύριο με τις στρατιές των αγγέλων. 

Κάποια στιγμή, άκουσε τον Κύριο να φωνάζει τον αρχάγγελο Μιχαήλ και να του δίνει εντολή να μεταφέρει τον θρόνο του στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ, γιατί θα άρχιζε η Κρίση. Μεταξύ άλλων,  είπε: " θα δικάσω όλους όσους διάλεξαν την οδό της ανομίας. Γιατί έστειλα παράδειγμα μετανοίας τον άσωτο, για να δουν πως καμία αμαρτία δεν μένει ασυγχώρητη από τον Πατέρα και να μην αποθαρρυνθούν, αλλά παρόλα αυτά διάλεξαν την οδό την αμαρτίας.." 

Κι αρχίζει να απαριθμεί τις κατηγορίες των αμαρτωλών που θα καταδικάσει (μοιχούς, μνησίκακους, αιρετικούς, βασιλείς κ άρχοντες άδικους, αναξίους ποιμένες που περισυνέλεξαν πλούτο εν ζωή και οδήγησαν στον όλεθρο ψυχές)... 

Ακούγεται φοβερός Κριτής ο Χριστός!

Ζήτησε κατόπιν από τον Αρχάγγελο να του φέρει το βιβλίο της ιστορίας των 7 αιώνων της Δημιουργίας. Άρχισε να διαβάζει τότε για την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο μετα το προπατορικό αμάρτημα, για την κόλαση την οποία αξίζει ο Κάιν κλπ Κατά τον ίδιο τρόπο, ξεφύλλισε και διάβασε την ιστορία των υπολοίπων αιώνων φτάνοντας στον έβδομο. 

Στο σημείο αυτό, άρχισε να διαβάζει πως η αρχή του έβδομου αιώνα θα είναι η αρχή του τέλους της Δημιουργίας ... Θα κυριαρχεί η ασωτία κι η αμαρτία στον ύψιστο βαθμό! Ακούμπησε, έπειτα, θλιμμένος το ένα Του χέρι στο γόνατο και με το άλλο σκέπασε τα μάτια , μένοντας έτσι ώρα πολλή. Έπειτα ψιθύρισε:" Αλίμονο! Τούτος ο έβδομος αιώνας ξεπέρασε σε αμαρτία όλους τους προηγούμενους!"

Η γερόντισσα άφησε το υπονοούμενο πως η περιγραφή του έβδομου αιώνα μάς θυμίζει κάτι...

Ακολουθεί περιγραφή της Κρίσης. 

Πώς παρελαύνουν μπρος από τον Δίκαιο Κριτή οι χορείες των αγγέλων, μαρτύρων ( που παίρνουν τη θέση του έκπτωτου αγγελικού τάγματος..) προφητών, ακόμη και ειδολολατρών που όμως διήγαν σωστό βίο, με καλές πράξεις! 

Και αυτούς θα σώσει ο φιλάνθρωπος Θεός τόνισε, επειδή όμως δεν έχουν λάβει το άγιο Βάπτισμα, θα είναι τυφλοί και δεν θα μπορούν να δουν και να απολαύσουν την τέλεια δόξα... 

Από μπρος Του πέρασαν ακόμη και τα βρέφη και τα μικρά παιδιά που έφυγαν από τη ζωή…

Τα είδε ο Κύριος και τους είπε πως δεν έχουν πράξεις , ώστε να κριθούν αναλόγως, όμως επειδή στερήθηκαν τα επίγεια αγαθά , θα τους χαρίσει τα ουράνια.. Για αυτό τον λόγο, τόνισε να μην θλίβονται οι γονείς που έχουν χάσει παιδί...

Τέλος,  αναφέρθηκε στην ιστορία του βασιλιά και του γελωτοποιού.. Του βασιλιά που κάποια μέρα, επειδή ο γελωτοποιός του παλατιού τον έκανε να γελάσει με τη ψυχή  του, του χάρισε το χρυσό ραβδί του και του είπε να το χαρίσει μια μέρα σε κάποιον πιο κουτό από αυτόν.. Έπειτα από χρόνια, ο βασιλιάς ασθένησε σοβαρά και ψυχορραγούσε. Ο γελωτοποιός θέλησε να τον επισκεφτεί. Όταν τον είδε, τον ρώτησε αν ξέρει που θα πάει. Εκείνος του απάντησε αρνητικά. Έπειτα τον ρώτησε αν έχει ετοιμάσει αποσκευές. Ο βασιλιάς απάντησε πως όχι, μιας κ δεν γνώριζε πού πρόκειται να πάει και τι θα έπρεπε αναλόγως να πάρει μαζί του... Τότε, ο γελωτοποιός θαύμασε που ένας βασιλιάς δεν ήξερε ούτε που θα πάει, ούτε τι θα πάρει μαζί του και γελώντας, του έδωσε το χρυσό ραβδί που του είχε δώσει ο εκείνος πριν χρόνια..

 Η γερόντισσα επέστησε την προσοχή να μην την ...πάθουμε , όπως χαρακτηριστικά είπε, σαν τον βασιλιά της ιστορίας...

|η απομαγνητοφώνηση των αποσπασμάτων από την ομιλία της Γερόντισας από την εκ των "συν αυτώ", Βαλεντίνας Φωλιά...

|αν θες το συγκλονιστικό βιβλίο στο οποίο αναφέρεται η Γερόντισσα, δες το εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου