Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΝΝΗΣ, Ο PLAY MAKER ΤΟΥ 2020...


Αν είσαι μεταξύ 30 και 35 ετών, αποκλείεται να μη θυμάσαι τον Antoine Rigaudeau. Ο Γάλλος είχε χαρακτηριστεί "play maker του 2000", ήταν ο "πρόγονος" του Θοδωρή Παπαλουκά και του Δημήτρη Διαμαντίδη και ο "απόγονος" του Magic Johnson, του Oscar Robertson και του Penny Hardaway. Ψηλός, μοντέρνος, έκανε τη διαφορά με τη σωματοδομή του. Σήμερα, εν έτει 2016, στο Milwaukee διαμορφώνεται ο... play maker του 2020. Και κατά τύχη είναι ένα δικό μας παιδί, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αυτός που θα συνεχίσει την "κληρονομιά" των ψηλών άσων.

Εχουν γραφτεί εκατοντάδες κείμενα για το σπάνιο ταλέντο του "Greek Freak", έχετε διαβάσει τα πάντα για εκείνον εδώ στο NBA Greece, όμως αυτά που κάνει στα τελευταία παιχνίδια των Bucks, μοιάζουν βγαλμένα από όνειρο. Και μάλλον είναι απλά ένα ορεκτικό για όσα θα δούμε από εκείνον την επόμενη σεζόν, με την ελπίδα ότι σε βάθος διετίας-τριετίας δεν θα είναι απλά μέλος της elite του ΝΒΑ, αλλά και ένας από τους 10 κορυφαίους παίκτες της λίγκας.
 
Από τη διακοπή για το All Star Weekend κι έπειτα, ο Γιάννης μετρά 19.1 πόντους, 10.3 ριμπάουντ και 7.8 ασίστ. Σε σχέση με το πρώτο μισό της σεζόν έχει +3.2 πόντους, +3.2 "σκουπίδια" και +5 τελικές πάσες. Και τρία triple-doubles σε διάστημα 13 ημερών...

Στα τελευταία πέντε παιχνίδια (με Rockets, Pacers, Timberwolves, Thunder και Bulls) μετρά 21 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και 9.2 ασίστ. Αγγίζει δηλαδή το triple-double σε μέσο όρο απέναντι σε καλές ομάδες και εξαιρετικούς παίκτες όπως ο Trevor Ariza, o Paul George, o Andrew Wiggins, o Kevin Durant. Το "ξέσπασμά" του δεν είναι τυχαίο. Ο τραυματισμός του Michael Carter-Williams άφησε τους Bucks χωρίς πρωτοκλασάτο άσο κι ο Jason Kidd έκανε πράξη αυτό που φοβήθηκε τόσο ο Larry Drew, όσο και ο ίδιος πέρυσι και φέτος. Εδωσε το ρόλο του point guard στον Γιάννη, του έλυσε τα χαλινάρια και του είπε "κάνε παιχνίδι". Προς το παρόν δικαιώνεται και μάλλον το "πείραμά" του θα εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.

Με τον Γιάννη στη θέση του άσου, η επίθεση των Bucks είναι η τρίτη καλύτερη στο ΝΒΑ (!) κι ο Jason Kidd χαμογελάει. "Η μπάλα κινείται, ο ρυθμός μας είναι καλύτερος, όλα τα στατιστικά έχουν βελτιωθεί. Οι ικανότητες του Γιάννη είναι το κάτι άλλο. Εχει την άνεση να βάλει τη μπάλα στο παρκέ, δουλεύει σκληρά στο jump shot, ποστάρει, πασάρει και καταλαβαίνει τι πρέπει να περάσει, ξέρει ότι δεν θα γίνουν όλα από τη μια στιγμή στην άλλη" εξήγησε ο head της ομάδας του Milwaukee.
 
Με τον Carter-Williams βασικό point guard, οι Bucks πετύχαιναν 101.9 πόντους ανά 100 κατοχές. Με τον Γιάννη, ο αριθμός έχει ανέβει στους 105.4 πόντους και το σημαντικότερο στοιχείο, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ανθρώπους της ομάδας, είναι η συνεργασία του "Greek Freak" με τον Jabari Parker.

Δείτε λοιπόν τι συμβαίνει με τον δευτεροετή forward.

Από τον Carter-Williams, o Parker έπαιρνε 12 πάσες ανά παιχνίδι. Από τον Γιάννη παίρνει 18. Πριν τη διακοπή για το All Star Weekend είχε 11.3 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ. Εκτοτε μετράει 21.5 πόντους, 7.4 "σκουπίδια" και 2.7 τελικές πάσες. Στα τελευταία δέκα ματς βλέπουμε έναν άλλο Jabari Parker, έναν πολύ πιο επιθετικό παίκτη, που έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, παίζει 39 λεπτά μέσο όρο (!) και σουτάρει με 51%.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό θα είναι για τους Bucks να αφήσουν τη μπάλα στα χέρια του Γιάννη. Ο στόχος των playoffs έχει χαθεί, οπότε στο Milwaukee καταλαβαίνουν πως πρέπει να "χτίσουν" εν όψει της επόμενης σεζόν. Ο Carter-Williams μάλλον περισσεύει κι ας είναι φθηνός, ο Greg Monroe δύσκολα θα συνεχίσει στην ομάδα, καθώς το στυλ παιχνιδιού του δεν ταιριάζει σε αυτό που θέλει να εφαρμόσει ο Jason Kidd κι ο Γιάννης με τον Jabari είναι (μαζί με τον Khris Middleton) οι παίκτες γύρω από τους οποίους θα στελεχωθεί η ομάδα του μέλλοντος.

Το "κράξιμο" του Kobe Bryant ήταν απλά ένα κίνητρο που ήθελε να δώσει ο "Black Mamba" σε έναν από τους αγαπημένους του νεαρούς παίκτες στη λίγκα. Ο Kevin Durant, από την άλλη, δήλωσε πως: "Οι Bucks έχουν τρομερό νεανικό κορμό και είναι διαφορετικοί από το συνηθισμένο. Εχουν μέγεθος και αθλητικότητα, είναι ένα πρόβλημα σε άμυνα και επίθεση. Όταν ο Γιάννης αρχίσει να βάζει τα σουτ με συνέπεια, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Ελπίζω πως δεν θα το κάνει σύντομα, διότι είναι ήδη ένας σημαντικός μπελάς. Όταν βάλει τα σουτ, θα είναι τρομερά διασκεδαστικός".

Και κάπως έτσι, ο Αντετοκούνμπο ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς επίπεδα. Το all-around παιχνίδι του τον βοηθά να ξεχωρίσει από το μέσο όρο, αλλά αυτό που τον κάνει πραγματικά ξεχωριστό, είναι το μπασκετικό IQ του.
 
Θα μαζέψει δυο παίκτες πάνω του, αλλά δεν θα τρομάξει. Θα πασάρει στον ελεύθερο, σε αυτόν που θα "κόψει" προς τη ρακέτα. Θα διεισδύσει προς το αντίπαλο καλάθι και θα σκοράρει μετά από το eurostep που σιγά σιγά τελειοποιεί. Θα μαζέψει τα ριμπάουντ κάνοντας block-out που η πλειοψηφία των NBAers αγνοεί. Στα "ήσυχα" βράδια του θα έχει εύκολα 10 πόντους, 7-8 ριμπάουντ και 5-6 ασίστ. Και στις καλές νύχτες, θα γράφει triple-doubles από την τρίτη περίοδο. Πρόβλεψή μας πως σε ένα-δυο χρόνια από τώρα θα τα μαζεύει με μεγαλύτερη συχνότητα από τον Russell Westbrook και τον Draymond Green, αρκεί να συνεχίσει να έχει τον ρόλο που του έδωσε μετά το All Star Game o Kidd.

Οσο για το καλοκαίρι, ποιος ξέρει τι θα συμβεί. Η Εθνική έχει ανάγκη τον Γιάννη για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω του προολυμπιακού τουρνουά, αυτό είναι δεδομένο και επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Αντετοκούνμπο όμως έχει ανάγκη από ξεκούραση και σκληρή δουλειά, ατομική προπόνηση, ενδυνάμωση και βελτίωση σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι αρκετά ώριμος για να πάρει τη σωστή απόφαση. Αν έρθει, θα "σκληρύνει" μέσα από τον ανταγωνισμό και θα γίνει ηγέτης στα 21 του χρόνια. Αν κάνει ένα διάλειμμα, θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να προετοιμάσει τον εαυτό του για μια σπουδαία χρονιά που θα τον σπρώξει ακόμη πιο κοντά στο group των superstars του ΝΒΑ.

Twitter @harris_stavrou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου