Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ποιά είναι τελικά η Μάρθα Γκοτζιά;

Μάρθα Γκοτζιά: H Βορειοηπειρώτισσα καλλιτέχνης με αυτισμό και το ταλέντο της στην ζωγραφική...


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Ο τόπος μας αποτελεί από μόνος του ένα δυναμικό κομμάτι του εθνικού μας πολιτισμού και στέκεται επάξια στην πληθώρα των μεγάλων ευεργετών και καλλιτεχνών.
Μέσα στους ποικίλους καλλιτέχνες της Βορείου Ηπείρου, τώρα πια, μιας και οι εποχές έχουν αλλάξει και κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο, μπορούμε κάλλιστα να αναφερθούμε και σε άτομα που χαρακτηρίζονται από κάποια σωματική αναπηρία, από τηδιαφορετική αντίληψή τους για το περιβάλλον που τα περιτριγυρίζει, από μια σχετική δυσπραξία, αναπηρία ή σύνδρομο.
Στεκόμαστε λοιπόν σε μια περίπτωση αυτιστικού ατόμου που διακρίνεται και καταφέρνει από μόνο του να σταθεί σε ένα μέρος τόσο δύσκολο όσο η Βόρειος Ήπειρος.
Η Μάρθα Γκοτζιά λοιπόν, είναι η κλασική και μοναδική για τον αυτισμό της περίπτωση, η οποία έχει καταφέρει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια να επικοινωνεί μέσω της αφηρημένης ζωγραφικής.
Γεννήθηκε το 1995 στη Δερβιτσάνη της Δερόπολης και έκτοτε ο δρόμος της έχει την τυπική και δύσκολη πορεία ανάπτυξης που έχουν όλοι όσοι είναι διαφορετικοί. Αρχικά κατάφερε να μιλήσει μέσω της ηχολαλιάς (επαναλαμβάνοντας όσα ακούει από τους άλλους) και έπειτα καταφέρνοντας να δημιουργήσει μαζί με την οικογένειά της, έναν ξεχωριστό κώδικα λεκτικής επικοινωνίας.
Από τότε που τη θυμούνται όλοι όσοι την γνωρίζουν, πάντα δημιουργείσε χαρτί διάφορα γεωμετρικά σχήματα και νοερά αντικείμενα της δικής της φαντασίας.
Πριν έξι χρόνια εντελώς τυχαία βρέθηκαν στο χώρο της κάποια πινέλα και καμβάδες. Έτσι αφού τα επεξεργάστηκε έντονα, τα πήρε και ξεκίνησε να σχεδιάζει αφηρημένα πολύχρωμα σχέδια, τα οποία σήμερα τα έχει εξελίξει σε απόλυτους χρωματικούς συνδυασμούς.
Αυτό ήταν που έδωσε το έναυσμα στους οικείους της να ερευνήσουν το θέμα, επικοινωνώντας με ειδικούς του τομέα της Αγωγής, της Ψυχολογίας και καλλιτέχνες ρεαλιστικής και αφηρημένης τέχνης.
Οι πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις έγιναν από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έπειτα συνέχισαν οι απόψεις λοιπών Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών.
Χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Εξελικτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Πλουσία Μισαηλίδη τόνισε πως η Μάρθα αποτελεί ταλαντούχο φαινόμενο της αυτιστικής ζωγραφικής.
Έτσι οδηγούμαστε στο 2016 όπου το μεγαλύτερο κανάλι της Αλβανίας κάνει προσωπικό αφιέρωμα σε εκείνην και στην τόσο δυναμική ικανότητά της.
Τα έργα της πολλά και μοναδικά, ο αγώνας της για επαφή με τους άλλους έντονος και η πρόοδός της στην εκπαίδευση σημαντική.
Δομώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται και ο χρόνος για δημιουργία, νιώθει όμορφα και ξεχωριστά. 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Οι πίνακές της κοσμούν κατοικίες στη Ρώμη, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Τίρανα, στη Γερμανία και σε πολλά άλλα μέρη.
Μέσα από εκείνην ο κάθε αυτιστικός, ανήλικος ή ενήλικας, βρίσκει τη δική του φωνή για μια καλύτερη ζωή, γεμάτη ποιότητα και εξέλιξη.
Και η πολιτεία με τη σειρά της ας μεριμνήσει για όλους τους ιδιαίτερους ανθρώπους που είναι κι εκείνοι μέλη και κινητήριος μοχλός της.
Η ιδιαιτερότητα πολλές φορές οδηγεί στην επιτυχία. Έτσι και η Μάρθα, καταφέρνει να επιβληθεί στον κόσμο των <<σχετικών κανονικών>> με το πινέλο της.
ΥΓ Γκοτζιάς Γιώργος:
Είναι μια νεαρή 23χρονη αυτιστική κοπέλα, όπως ο οποιοσδήποτε αυτιστικός άνθρωπος στον κόσμο.
Με τις δικές της συμπάθειες και αντιπάθειες, με τις σκέψεις, με τα νεύρα, με τη χαρά, με τα ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία δε μπορεί να διακρίνει και να ταυτοποιήσει όπως εμείς.
Νιώθει κι αισθάνεται μέσα από το δικό της πολύχρωμο κόσμο. Εδώ και 7 χρόνια τα πινέλα έχουν γίνει η συντροφιά της. Με άνω από ογδόντα έργα, προχωρά και ανακαλύπτει τον κόσμο των χρωμάτων.
Ειδικά τον τελευταίο καιρό η πλήρης απομόνωσή της, την έχει οδηγήσει σε νέους συνδυασμούς.
Τα βράδια ξυπνά μόνη της, αρπάζει πινέλα και χρώματα και μόλις ξημερώσει το καβαλέτο της φιλοξενεί όλο και κάτι μοναδικό.
Και όλα πεντακάθαρα και όλα στην εντέλεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου