Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Μάθημα Φυσικής...

Μια τέτοια μέρα του 1997, περίπου 28.000 νοματαίοι μαζεύτηκαν στο στάδιο Ζερλάν για ένα φιλικό μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας. Δεν θα το θυμόταν κανείς, αν ο Ρομπέρτο Κάρλος δεν έστηνε την μπάλα για ένα φάουλ 35 μέτρα από την εστία. Ένα φάουλ που έμεινε στην ιστορία και έφτασε να γίνει μέχρι και δημοσιευμένη εργασία σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό...
Ένα ποδοσφαιρικό άρθρο στην ενότητα ‘Science & Environment’ της σελίδας του BBC είναι κάτι που δεν βλέπεις συχνά – εκτός αν είσαι φανατικός οπαδός των κβάντων και η συγκεκριμένη ενότητα είναι η αρχική σου σελίδα, οπότε είναι πιθανόν να έχεις σταμπάρει κι άλλα τέτοια κείμενα που εμείς οι άσχετοι παραλείψαμε ψάχνοντας στην ενότητα της τηλεόρασης αν έχει βγει κάποια νέα εξαιρετική παραγωγή από το δίκτυο, όπως το Life on Mars, το Planet Earth, το Top Gear και τόσα άλλα.
Γάλλοι επιστήμονες, απ’ αυτούς που βλέπουν τον Μέσσι να περνάει αντιπάλους σαν να έχει πιει από το φλασκί του Αστερίξ και αμέσως πετάνε στο θρανίο 13 κόλλες χαρτί, τρία μολύβια, δυο χάρακες και μια σβήστρα και προσπαθούν να υπολογίσουν το ακριβές ύψος στο οποίο πρέπει να βρίσκεται το κέντρο βάρους για να επιτευχθεί η προσπέραση αυτή απέναντι σε αντίπαλο με ύψος « > 1,77» (καλύτερα να μην τους δείξει κανείς τον Γκάλη γιατί θα τους χάσει η οικογένεια τους), σπατάλησαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους προσπαθώντας να διαψεύσουν τον ασεβή χαρακτηρισμό κάποιων ανίδεων ότι το κλασσικό σουτ με εξωτερικό φάλτσο του Ρομπέρτο Κάρλος απέναντι στην Γαλλία «αψήφησε την φυσική». Όχι κύριοι, η φυσική τα έκανε όλα (λες και δεν το ξέραμε) και τα έκανε εκμεταλλευόμενη την απόσταση που διένυσε η μπάλα και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες που επιγραμματικά μπορείς να διαβάσεις στο κείμενο και αναλυτικά στο New Journal of Physics, που λογικά είναι κάτι σαν το FourFourTwo της φυσικής, σε ηλεκτρονική μορφή και με λιγότερες φωτογραφίες και ενδιαφέρον.
«We have shown that the path of a sphere when it spins is a spiral,» lead researcher Christophe Clanet from the Ecole Polytechnique in Paris told BBC News. Dr Clanet described this path as a «snail-shell shaped trajectory», with the curvature increasing as the ball travels.
Because Roberto Carlos was 35m (115ft) from the goal when he kicked the ball, more of this spiral trajectory was visible. So the apparently physics-defying sharp turn of the ball was actually following a naturally tightening curve.
Dr Clanet and his colleague David Quere were studying the trajectory of bullets when they made their sporting discovery. They used water and plastic balls with the same density as water to «simplify the problem».
Όλα τα παραπάνω ήταν απλά η αφορμή για να βάλουμε το βίντεο του γκολ και να δούμε ξανά και ξανά και ξανά εκείνα τα τέσσερα απίστευτα δευτερόλεπτα (0.53-0.57) που η μπάλα ξεκίνησε για αλλού και κατέληξε αλλού, όπως θα περιέγραφε και κάποιος που συνήθως την ώρα της Φυσικής έκανε κοπάνα...
rober

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου