...Σε έναν γνήσιο "διάλογο" στο μπλογκ της αγαπημένης μου Σαλογραίας ( http://salograia.blogspot.gr/ )με 2-3 φίλους της πριν λίγες μόνο μέρες!
Όλοι αμφοτεροδέξιοι, πιθανότατα χωρίς να το ξέρουν & οι ίδιοι...
Εδώ: http://salograia.blogspot.gr/2014/12/blog-post_16.html
Αυτό θαυμάζω στους ανθρώπους & γι'αυτό σπεύδω να σου το επισημάνω κάθε φορά που "πέφτει στο δρόμο μου".
Αυτό θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω (κι άλλο;)...Σου το'χω ξαναπεί.
Το να αντιμετωπίζω τα πάντα στη ζωή μου ως δεξιά (μην σε πονηρεύει, δεν μιλώ πολιτικά...)
Για να θυμηθείς το "αμφοτεροδέξιον" του πράγματος :
" Ενδεικτική συνομιλία αποτελεί αυτή με τον Αββά Θεόδωρο, στην οποία ο Άγιος ασκητής ομιλεί «Για την υπεροχή του τελείου ανθρώπου, που μεταφορικά ονομάζεται αµφοτεροδέξιος». Μεταξύ άλλων λέει ο Αββάς Θεόδωρος:
«Οι τέλειοι είναι εκείνοι που n Αγία Γραφή τους ονομάζει αµφοτεροδέξιους. Έτσι µας περιγράφεται στο βιβλίο των Κριτών πως ήταν ο ξακουστός Αώδ, «ο οποίος μπορούσε να χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι τόσο καλά, όσο και το δεξιό» (Κριτές 3, 15).
Έτσι θα αξιωθούμε κι εμείς να γίνουμε και να λεγόμαστε αµφοτεροδέξιοι — με την πνευματική έννοια του όρου — αν κάνουμε καλή χρήση της ευημερίας, την οποία ονομάζουμε συμβολικά «δεξί χέρι», και της θλίψης, την οποία παριστάνουμε ως «αριστερό χέρι». Αν, με άλλα λόγια, θεωρήσουμε τα πάντα, ό,τι κι αν µας συμβαίνει, πως είναι καλά, θετικά και χρήσιμα. Να µας γίνεται καθετί, όπως λέει ο Απόστολος, «όπλο δικαιοσύνης» (Β’ Κορ. 6, 7). Ο εσωτερικός µας άνθρωπος, πράγματι, το βλέπουμε ξεκάθαρα, αποτελείται από δύο ουσιώδη μέρη. Ο «έσω άνθρωπος» έχει δύο χέρια. Δεν υπάρχει δίκαιος που να μην έχει στη ζωή του θλίψεις, να μην έχει δηλαδή αριστερό χέρι. Αλλά n τέλεια αρετή αναγνωρίζεται από το εξής σημάδι: Και το ένα και το άλλο χέρι, χαρές και θλίψεις, λειτουργούν σαν το δεξιό, με τη θετική τους, δηλαδή, μορφή και ενέργεια. Γιατί, όταν φθάσει καθείς σ’ αυτό το ύψος αρετής, τότε ξέρει πλέον να κάνει ορθή χρήση και των δύο καταστάσεων, και την ευχάριστων και των θλιβερών…» (Αββάς Κασσιανός, τόμος Α’ εκδ. ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, Καρέας 2004)."
Πολύ ωφελήθηκα...
Ευανθία σε ευχαριστώ!
αμφοτεροδέξιος.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου