Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

"Η αγάπη τα κάνει όλα…Ο δάσκαλος πρέπει να εκπέμπει αγάπη, πολύ αγάπη. Το οξυγόνο της παιδικής ψυχής είναι η αγάπη. Ο δάσκαλος που πραγματικά αγαπά, στα μάτια των παιδιών περιβάλλεται από λαμπρό φωτοστέφανο..."


Graphic2Άννα Παππά
δασκάλα-συγγραφέας
Η σχολική τάξη αποτελεί μια ιδιόρρυθμη κοινωνική ομάδα. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο, παιδιά που πιθανόν να μην είχαν καμιά επαφή μεταξύ τους πριν την έναρξη της σχολικής τους ζωής, μέσα στο χώρο της σχολικής τάξης έρχονται σε αμοιβαία επαφή και γνωριμία. Συνδέονται, συνεργάζονται ή και συγκρούονται κάποτε, έλκονται ή απωθούνται, ικανοποιούν από κοινού εσωτερικές τους ανάγκες, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές με το κοινό τους παιχνίδι, τις ομαδικές δραστηριότητες, τον κοινό διάλογο και την καθημερινή συνύπαρξη.
Ένα πολύπλοκο πλέγμα, ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών σχέσεων, χαρακτηρίζει τη σχολική τάξη. Και μέσα σε αυτό το πολυσύνθετο πλαίσιο, πάνω στον ιδιόμορφο χαρακτήρα της παιδικής ηλικίας, δεσπόζει μια κυρίαρχη μορφή. Η μορφή  του δασκάλου, που λαμβάνει, στη συνείδηση του παιδιού,  τεράστιες διαστάσεις. Μεγάλο   κομμάτι της ζωής του  εξαρτάται  από το τι εκπέμπει ο δάσκαλος.
Ο  δάσκαλος πρέπει να εκπέμπει  αγάπη, πολύ αγάπη. Το οξυγόνο της παιδικής ψυχής είναι  η αγάπη. Ο δάσκαλος που  πραγματικά  αγαπά, στα μάτια των παιδιών περιβάλλεται από λαμπρό φωτοστέφανο. Η αγάπη είναι ο καταλύτης της αποδοχής, της εμπιστοσύνης, της μάθησης και της αποδοχής των υψηλών ιδανικών της παιδείας.
Επί πλέον η αγάπη παρηγορεί και ανακουφίζει τον μαθητή που έρχεται στο σχολείο με βαριά καρδιά και σκυμμένο κεφάλι.
Η αγάπη τρέφει τη χαρά της συνεργασίας και διαλύει την  εξοντωτική ατμόσφαιρα του δεινού ανταγωνισμού.
Η αγάπη τα κάνει  όλα !!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου