Χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος...
Πάμε λοιπόν να δούμε την απίστευτα εύκολη και νόστιμη συνταγή του χαλλλλβά του παζαρίσιου, μετά από αυτόν της κουταλίτας (τον πολίτικο, ντε....), είναι ο αγαπημένος μου και όπου τον βρω τον τσακίζω. Τώρα και στο σπιτικό μας, ήταν να μην κάνω την αρχή, θα δοκιμάσω διάφορες βερσιόν προσεχώς.
Η δοσολογία σε φλυτζάνια του τσαγιού είναι κλασική για 30αρι ταψί και δεν ξεφεύγει της λογικής 1-2-3-4
Μπορεί να γίνει με όποιο άμυλο από τα τρία, εγώ έβαλα νισεστέ.
Υλικά
1 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή σπορέλαιο
2 φλ. άμυλο (νισεστές ή ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ)
3 φλ. ζάχαρη (σηκώνει και 4ο αν είστε πολύ γλυκατζήδες)
4 φλ. νερό (και 5ο αν βάλουμε 4 φλ. ζάχαρη)
1/2 κ. γλ. κανέλα
επιπλέον 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και
αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα, όσα θέλουμε
Εκτέλεση
Διαλύουμε σε ένα μπωλ το νισεστέ και την κανέλα με τη μισή ζάχαρη (το 1,5 φλ.) και το νερό όλο να λιώσουν και τα αφήνω στην άκρη.
Ζεσταίνω το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει και να σκουρήνει όσο θέλω εγώ (προσέχω να μην καεί, δεν φεύγω από πάνω και παίζω με τη θερμοκρασία αν πρέπει) και μόλις γίνει ελαφριά καραμέλα, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα του νισεστέ. Ανακατεύω συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Στην αρχή δείχνει να σταθεροποιείται η καραμέλα αλλά μη φοβηθείτε, λιώνει με το ανακάτεμα και τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.
Χρησιμοποιούμε μόνο ξύλινη κουτάλα και ανακτεύουμε συνέχεια μέχρι να ξεκολλάει ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Γυρίζω το περιεχόμενο στο ταψί, στρώνω όμορφα το μείγμα με την κουτάλα, πασπαλίζω με κρυσταλλική ζάχαρη και αν μου αρέσει η κανέλα ρίχνω λίγη ακόμα στην επιφάνεια και ψήνω για 9 λεπτά στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία που διαθέτει.
Αυτό που άλλαξα στη συνταγή είναι το έλαιο, έβαλα κατσικίσιο βούτυρο στη μισή ποσότητα και την άλλη μισή την άφησα σπορέλαιο γιατί φοβήθηκα ότι θα μου βγει πολύ βαρύς. Την άλλη φορά θα βάλω όλη την ποσότητα σε κατσικίσιο, έγινε τέλειος.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει καλά. Μετά χαράζω σε κομμάτια.
Καλή απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου