Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

~ "Κάναμε μια συμφωνία με τον Θεό: «Ό,τι θα μου δώσεις θα στο δώσω πίσω, δεν κρατάω τίποτε για μένα. Και πάμε καλά μέχρι τώρα, θα δούμε τι θα γίνει μετά. Από τότε πέρασε μια ζωή. Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια, είναι η τρίτη μου «καριέρα». Τώρα είμαι 86 χρονών, λιγότερα δεν γίνονται, μόνο προχωρούν...» ~ Γέρων Επίσκοπος Πενταπόλεως κ.κ. Ιγνάτιος

"Την πρώτη νύχτα κοίταζα τον ουρανό και έλεγα: «κάτω από τον ίδιο ουρανό είμαστε και στη Λάρισα και στην Κανάγκα». 
Από τότε πέρασε μια ζωή. Τριάντα τέσσερα (34) χρόνια, είναι η τρίτη μου «καριέρα». Τώρα είμαι 86 χρονών, λιγότερα δεν γίνονται, μόνο προχωρούν. Κάναμε μια συμφωνία με τον Θεό: «Ό,τι θα μου δώσεις θα στο δώσω πίσω, δεν κρατάω τίποτε για μένα. Και πάμε καλά μέχρι τώρα, θα δούμε τι θα γίνει μετά».
p ignatios 07 apofitoi sxoleiou fws ethnwn me ton patera ignatio
......................................................................................

  • Αυτοί είναι και οι λόγοι που θέλουνε πολλοί να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία σας;
Πιεστικοί. Έχουμε κυβέρνηση στην Κανάγκα, δεν είναι μόνο η κεντρική της πρωτεύουσας στην Κινσάσα, έχουμε και στο ύπαιθρο πέντε διαμερίσματα, με υπουργούς, υπουργό Παιδείας κτλ. Ακόμα και Σχολή Ευελπίδων στην Κανάγκα. Είναι ενημερωμένοι πριν έρθουν στην Κανάγκα, για τα σχολεία μας και ζητούν να γράψουν τα παιδιά τους. Είμαστε και υποχρεωμένοι κάπως.
p ignatios 09 proini proseyxi Fws Etnon

Κάθε τάξη έχει 50 – 60 παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κορυφαίος των στρατιωτικών ήρθε από την Κινσάσα και έγραψε τα παιδιά του στο δημοτικό αρρένων. Κάθε μια και δυο μέρες είχαμε επισκέψεις και της κυρίας Στρατηγού (της γυναίκας του). Μετά από δύο – τρία χρόνια ήρθε μετάθεσις του κορυφαίου στρατιωτικού και ρωτάει την διευθύντρια: «Ποια είναι η διεύθυνσις των Σχολείων 
Lumiere des Nations, των παραλλήλων προς το δικό σας εδώ, στην πρωτεύουσα, να πάω να τα εγγράψω τα παιδιά μου εκεί;» «Δεν έχουμε Σχολείο εκεί.» «Δεν έχετε στην Κινσάσα και έχετε στην Κανάγκα;» «Εδώ πρωτοδημιουργήθηκαν». «Εε τότε θα πάω μόνος μου, θα αφήσω τα παιδιά μου εδώ». Και πήγε μόνος του στην Κινσάσα, όπου μετετέθη και άφησε πίσω τη γυναίκα του, με τα παιδιά του για να συνεχίσουν να τελειώσουν το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο.

p ignatios 12 tetradia-mathiton tou sxoleio Fos Ethnon
  • Εντυπωσιακό! Η όλη προσπάθεια πώς συντηρείται; Δίδονται δίδακτρα από τους γονείς για τη συμμετοχή των μαθητών στα σχολεία;
Απαρχής ήταν δωρεάν η εκπαίδευση, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή οι χορηγοί μας, εδώ, έχουν την ταλαιπωρία τους την οικονομική, έχουν βάλει ένα ελάχιστο ποσό για να πληρώνουν τους δασκάλους. Πάντως η ιεραποστολή μας δεν έχει κανένα όφελος από αυτά τα δίδακτρα, είναι μόνο για να βελτιώνεται ο μισθός των εκπαιδευτικών. Είναι 10 δολάρια το μήνα για το γυμνάσιο. Είναι 4 δολάρια για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού το μήνα και στις μικρότερες τάξεις πιο χαμηλά, 2 δολάρια.
  • Τα σχολικά βιβλία;
Σχολικά βιβλία εάν μεν υπάρχουν εκεί, τα αγοράζουμε και τα δίνουμε. Αυτά τα προσφέρουμε δωρεάν. Αλλιώς στη Λάρισα έχουμε ένα γκρουπ που κάνει το τυπογραφείο και τυπώνει βιβλία και τα στέλνει δωρεάν...

Ένας τίμιος λευίτης σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, εφ' όλης της ύλης... ας τον απολαύσουμε!!!
(Ολόκληρη η συνέντευξη όπως είχαμε υποσχεθεί. Θερμές ευχαριστίες στον Κώστα Σκόνδρα για τη φιλολογική επιμέλεια - διόρθωση της απομαγνητοφώνησης.)
Anthony Goussis

(πάτησε ακριβώς από κάτω για να διαβάσεις όλη τη συνέντευξη, να δεις τα videos & να καταλάβεις τι δουλειά γίνεται εκεί στο "εξωτικό" Κογκό...)

Μια φωνή από τα βάθη της Αφρικής - Γέρων Επίσκοπος Πενταπόλεως κ.κ. Ιγνάτιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου