Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

~ Ξύλο πολύ για μία ευσέβεια...

~ Εμείς στη θέση του; 
(Είμαστε σίγουροι πως έχουμε τα κότσια ν΄απαντήσουμε στο ερώτημα ή μάλλον να σκύψουμε το κεφάλι και να μη βγάλουμε τσιμουδιά;)

Ταξίδεψε χιλιόμετρα, προκειμένου να βρει τον αυτοκράτορα και να τον ελέγξει. Αυτός, ένας απλός άνθρωπος από την Κρήτη, κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη με αυτόν τον σκοπό: να φωνάξει μπροστά στον Βασιλέα ότι ασεβεί με τις πράξεις του, γιατί διώκει όσους θέλουν να προσκυνούν τις εικόνες.

Βρήκε το θάρρος και το έκανε, έχοντας τόση θαυμαστή επιμονή, ώστε ο βασιλεύς δεν άντεξε την παρησσία του, κάνοντας νεύμα να τον αρχίσουν στο ξύλο, ώστε τον πιάνουν πέντ’ έξι και τον κάνουν τουλούμι στο κεφάλι, στα χέρια, στο κορμί, αφηνόντάς τον έτσι δαρμένο.


Ξανασηκώθηκε, όμως. Πάλι τα ίδια ως γνήσιος Κρητικός. Ξανάβει ο βασιλέας, κάνοντας νεύμα για περαιτέρω δαρμό. Τον δέρνουν ωμά, στεγνά, φονικά, στο ψαχνό και στις αρθρώσεις. Τον έχουν τεντωμένο και βαράνε αλύπητα. Βγαίνει το αίμα, κυλάει κάτω, σπάει το σαγόνι και τα πλευρά.

Την άλλη μέρα, ο επίμονος από την Κρήτη, ονόματι Ανδρέας, επιμένει να ελέγχει τον Βασιλέα. Τότε, πια, πήγε βαθιά η πληγή, έως το κόκκαλο μέσα: τουτέστιν, τον κατέσχισαν. Τον έσυραν δεμένο στο παζάρι, ώσπου κάποιος κακούργος ψαράς της αγοράς πιάνει και τον τελειώνει με μαχαίρι. Το λείψανο του, το ρίξανε στον τόπο των κακοποιών και φονέων ανθρώπων.

Είναι ο Άγιος Ανδρέας, ο εν τη Κρίσει.

Είναι πλέον στην κρίση του καθενός μας, αν θα πρέπει, καμιά φορά, να βρίσκουμε το θάρρος - και στις μέρες μας - να στεκόμαστε με επιμονή και να ελέγχουμε όσους μάς κυβερνούν με ασέβεια, μην υπολογίζοντας σωστά τα ιερά και τα όσια του τόπου μας.

Ο
δείς μαρτάνει Βασιλέα λέγχων παρανομοντα.

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com




Τις πληροφορίες για τον Βίο του Αγίου Ανδρέου, του εν τη Κρίσει, λαμβάνουμε από το «Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005» σε διαδικτυακή ανάγνωση από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, http://www.snhell.gr


ΚΓΠ – Οκτ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου