Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

~ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ!!! Το εσωτερικό του παρεκκλησιού που ανακαλύφθηκε...

Ένα μεγάλο μυστικό έκρυβε για χρόνια Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Στην πρώτη φάση αναστήλωσής της, βρέθηκε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα τούνελ, περίπου 40 μέτρων, που οδηγεί σε ένα εκκλησάκι την ύπαρξη του οποίου δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, αναφέρεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν πριν δύο χρόνια. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη στήριξη για την αποτροπή πτώσης υλικών πάνω στο Μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται σε βραχώδες σημείο.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα συνεργεία έφτασαν στην άκρη ενός περάσματος στο βόρειο μέρος της μονής, κάτω από τη σκεπή και εκεί εντοπίστηκε μια «τρύπα».
Αυτό που βρέθηκε, αφού μπήκαν στο κρυφό αυτό σημείο, εντυπωσίασε τους επιστήμονες.
Ένα εκκλησάκι, ένα ιερό με αγιογραφίες οι οποίες αναπαριστούν τον Παράδεισο, την Κόλαση, το Θάνατο και τη Ζωή αποκαλύφθηκε στα μάτια τους.
Το εκκλησάκι αυτό τώρα καθαρίζεται και συντηρείται για να γίνει επισκέψιμο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο Αλί Αϊβάζογλου, επικεφαλής των ερευνών, σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ότι θα είναι επισκέψιμο σε λίγο χρονικό διάστημα.
«Επιφυλάσσουμε εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Θα μπορούν να περιηγηθούν σε μέρη που έως τώρα τους ήταν άγνωστα. Δουλεύουμε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να συντηρήσουμε τις τοιχογραφίες χωρίς να προκαλέσουμε καμία ζημιά. Τώρα κάνουμε αποκατάσταση στα σημεία που παλιότερα ήταν οι ξενώνες και η βιβλιοθήκη».
Τραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας ΣουμελάΤραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας ΣουμελάΤραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας ΣουμελάΤραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας ΣουμελάΤραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας ΣουμελάΤραπεζούντα: Συγκλονίζει το κρυμμένο μυστικό της Παναγίας Σουμελά
από ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


~ Κυνηγοί θησαυρών που αναζητούσαν χρυσό και πολύτιμα αντικείμενα πιστεύεται ότι προκάλεσαν τις καταστροφές στο παρεκκλήσι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βόρειο τμήμα της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά.
Οι εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ιστορικού μοναστηριού της Ορθοδοξίας θεωρούν ότι το μυστικό πέρασμα που οδηγεί στο παρεκκλήσι είχαν εντοπίσει παλαιότερα αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν χρυσό και κρυμμένα λατρευτικά αντικείμενα προκάλεσαν καταστροφές όχι μόνο σ’ εκείνο το σημείο, αλλά σ’ ολόκληρη τη μονή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της Τραπεζούντας.
Στο εκκλησάκι ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες με θέματα μεταξύ άλλων, τον Παράδεισο και την Κόλαση, τον Θάνατο και τη Ζωή.
Οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επισκευαστούν οι κατεστραμμένες τοιχογραφίες και οροφές ώστε με το άνοιγμα του μοναστηριού το ερχόμενο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των χώρων και να μπορούν να το επισκεφθούν πιστοί και τουρίστες.
Ο  επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου προανήγγειλε τη δημιουργία μιας αίθουσας παρουσίασης των χώρων της ιστορικής μονής, περιλαμβανομένου του παρεκκλησίου, όπου θα αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της, ο ζωγραφικός της διάκοσμος και ο αρχιτεκτονικός της πλούτος.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, είναι ένα περίφημο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.
Φωτογραφίες: 61saat.com,, internethaber.com, hurriyet.com.tr
(Εμείς από εδώ και εδώ. Μας έστειλε ο φίλος, Stelios Lagdis
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου