Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Οι αδικημένοι Άγιοι Βασιλομάρτυρες...

Σχετική εικόνα
Έχω την σταθερή, την απόλυτη πεποίθηση ότι τα πεπρωμένα της Ρωσίας, εμένα του ιδίου και της Οικογένειάς μου βρίσκονται στα χέρια του Παντοδύναμου Θεού, ο Οποίος με τοποθέτησε στην θέση που βρίσκομαι. Ό,τι και αν συμβεί, θα υποκλιθώ στο Θέλημά Του.

Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας
6/19 Μαΐου 1868 - 19 Μαΐου 2018, 150 χρόνια από την γέννησή του.


Ποτέ δεν προετοιμάζομαι για το τί θα πω όταν θα μιλήσω δημοσίως, αλλά προσεύχομαι στον Θεό και λέω αυτά που έρχονται στον νου μου.

Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας.

Είθε ο Θεός να δώσει ώστε όλα τα παιδιά να είναι τέτοιας ηθικής ακεραιότητας, όπως τα παιδιά του πρώην Τσάρου. Με εξέπληξε η τόση γλυκύτητα, ταπείνωση και υποταγή στο θέλημα των γονιών τους, η απόλυτη παράδοση στο Θέλημα του Θεού, η αγνότητα της σκέψης τους και η τέλεια άγνοια της εμπαθούς και εφάμαρτης κοσμικής ακαθαρσίας. Ήμουν κατάπληκτος και τελείως αμήχανος: έπρεπε άραγε, ως Εξομολόγος τους, να τους ρωτήσω για αμαρτίες οι οποίες πιθανώς να τους ήταν άγνωστες;
π. Αθανάσιος Μπελιάεφ.

(λόγια του πατρός Αθανασίου Μπελιάεφ, ο οποίος εξομολόγησε τα παιδιά το Πάσχα του 1917, όταν η Τσαρική Οικογένεια βρισκόταν υπό κράτηση στα Ανάκτορα του Αλεξάνδρου, στο Τσάρσκογιε Σελό.)
tumblr_mbau8dFxnv1rrnhz4o1_1280

Το 2000, ο Τσάρος Νικόλαος και η οικογένειά του Αγιοκατατάχθηκαν ως Παθοφόροι από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή άνθρωποι που πέθαναν ακριβώς γιατί έζησαν σύμφωνα με την Πίστη τους και όχι Μάρτυρες που είναι εκείνοι που πέθαναν γιατί τους ζητήθηκε να αρνηθούν την Πίστη τους. Έτσι κάθε χρόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 17 Ιουλίου, ημέρα της δολοφονίας τους .


"Έχω ένα προαίσθημα, κάτι περισότερο από προαίσθημα, μιά εσωτερική βεβαιότητα ότι είμαι προορισμένος για φοβερές δοκιμασίες, αλλά δεν πρόκειται να λάβω την ανταμοιβή μου σε αυτήν την ζωή. Πόσες φορές αυτά τα λόγια του Ιώβ να ίσχυσαν και για μένα: ''Αυτό το οποίο φοβόμουν με συνάντησε και αυτό που με τρόμαζε έγινε πραγματικότητα''.
Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας (✞ 17 Ιουλίου)
Ο Νικόλαος Αλεξάντροβιτς Ρομάνοφ είχε γεννηθεί στις 6/19 Μαΐου του 1868. Την ημέρα αυτήν η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ιώβ του Πολυάθλου...




Ό,τι και αν συμβεί, θα υποκλιθώ στο Θέλημα του Θεού.


Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας. (✞ 17 Ιουλίου 1918)


Όσο πιό πολύ υποφέρουμε εδώ, τόσο πιό όμορφα θα είναι στην αντίπερα όχθη, όπου τόσα αγαπημένα μας πρόσωπα μας περιμένουν! Πώς μπορεί να ζητά κανείς κάτι περισσότερο; Απλώς προσφέρουμε στον Θεό ευχαριστία για κάθε ημέρα που τελειώνει με ασφάλεια.

Αγία Βασιλομάρτυς Αλεξάνδρα (✞ 17 Ιουλίου 1918)



Έξι ημέρες πριν το τέλος, η Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα έγραφε: 
"Η Οικογένειά μου κι εγώ προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας, τις σκέψεις μας, για την είσοδο μας στο Βασίλειο των Ουρανών..."

Η αγαπημένη μας Τατιάνα έγινε 20 χρονών. Το πρωΐ έκανα μία μεγάλη βόλτα με όλα τα παιδιά. Στις 12:00 είχαμε μία παράκληση, προσευχή για τα γενέθλια της Τατιάνας.
Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας, 29-5-1917.
Από την νοσηλευτική υπηρεσία της Τατιάνας, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίπλα της η Αναστασία.
Στις 14 Ιουνίου του 1899 γεννήθηκε η τρίτη κόρη του Βασιλικού ζεύγους, η Μαρία.

OTMA: Πριγκίπισσες στην καρδιά.
Όλγα(γενν.1895), Τατιάνα(γενν.1897), Μαρία(γενν.1899), Αναστασία(γενν.1901).

Τα τέσσερα κορίτσια είχαν επιλέξει ένα κοινό όνομα με το οποίο υπέγραφαν: ΟΤΜΑ. Το όνομα αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα αρχικά των ονομάτων τους, κατά την σειρά των ηλικιών τους. Έτσι, όταν έκαναν δώρα ή έστελναν γράμματα, υπέγραφαν πάντα με το κοινό τους αυτό όνομα.


Αγαπημένε και γλυκέ μου μπαμπά, εύχομαι ότι θα φθάσετε σύντομα στον προορισμό σας. Θα προσπαθώ να τρώγω πολύ για να αναρρώσω γρήγορα. Ο Θεός να σας προστατεύει. Σε αγκαλιάζω σφικτά και σε ευλογώ με το σημείο του σταυρού. Προσεύχομαι για σένα. Ο Αλέξιός σου.

Άγιος Βασιλομάρτυς Αλέξιος.
Χρυσέ και καλέ μου μπαμπά, αγαπημένε μου! Μόλις τελειώσαμε το δείπνο και σου στέλνω την ωραία φωτογραφία μου. Είμαι σίγουρη ότι θα χαρείς πάρα πολύ!

Αγία Βασιλομάρτυς Αναστασία, 28 Οκτωβρίου 1914.

Έχουμε έναν ενάρετο και ευλαβή Τσάρο. 
Ο Θεὸς έστειλε σε αυτὸν έναν βαρὺ σταυρὸ δοκιμασιών, γιατί είναι το εκλεκτὸ και αγαπημένο παιδί Του. Εάν δεν υπάρξει Μετάνοια στον Ρωσσικό Λαό, ο Θεός θα απομακρύνει τον ευλαβή Τσάρο Του και θα στείλη μαστίγιο στο χέρι ανήθικων, σκληρών, αυτόκλητων Κυβερνητών, οι οποίοι θα πνίξουν όλη την γη στο αίμα και στα δάκρυα.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης.
Προφητικά λόγια του μεγάλου Ρώσου Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης, το έτος 1905.

Επειδή ήταν ο Τσάρος, Τσάρος Χάριτι Θεού. Ήταν ο φορέας και η ενσάρκωση της Ορθόδοξης πεποίθησης ότι ο Τσάρος είναι ο δούλος του Θεού, ο Κεχρισμένος παρά Θεού, και ότι πρέπει να αποδώσει λόγο προς Αυτόν για τον Λαό που του ενεπιστεύθη σύμφωνα με την Θεία Πρόνοια για όλες τις πράξεις και ενέργειές του, όχι μόνο τις προσωπικές του αλλά ως Τσάρος ήταν ο φορέας της συνείδησης ότι η ανώτατη Εξουσία έπρεπε να είναι υποτεταγμένη στον Θεό, έπρεπε να λαμβάνει αγιασμό και δύναμη από Αυτόν για να ακολουθεί τις Θείες Εντολές. Ήταν η ζωντανή ενσάρκωση της πίστης στην Θεία Πρόνοια, η Οποία ενεργεί στα πεπρωμένα των Εθνών και των Λαών και καθοδηγεί τους Φιλόθεους Ηγεμόνες σε έργα αγαθά και χρηστά! Ως εκ τούτου, ήταν ανυπόφορος για τους εχθρούς της πίστης και γι’ αυτούς που αγωνίζονται να θέτουν την ανθρώπινη λογική και τις ανθρώπινες ικανότητες, πάνω από όλα.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, απαντώντας στο ερώτημα, γιατί ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ δυσφημίστηκε και τελικά μαρτύρησε.

Χάρισέ μας δύναμη, ω Κύριε της Δικαιοσύνης, να συγχωρούμε το κακό του πλησίον μας και να βαστάζουμε με την δική Σου ταπείνωση τον σταυρό μας, τον τόσο βαρύ και αιματηρό. Σε μέρες που εχθροί μας ληστεύουν, βοήθησέ μας, Χριστέ ο Σωτήρ ημών, να υπομείνουμε την αισχύνη και τον εξευτελισμό. Πνεύσε υπερκόσμια δύναμη στα χείλη των δούλων σου, που βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου, για να προσευχόμαστε με πραότητα για τους εχθρούς μας.
(Ιδιόγραφη προσευχή της Όλγας Ρομάνοφ. Βρέθηκε σε σημειωματάριό της, μετά την φρικτή εκτέλεσή της...)

Οι εκτελεστέντες: Τσάρος Νικόλαος, Τσαρίνα Αλεξάνδρα, Τσάρεβιτς Αλεξέι, Δούκισσες Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία, ο οικογενειακός τους γιατρός Ευγένιος Μπότκιν, ο βαλές τους Αλεξέι Τράππ, ο μάγειράς τους Ιβάν Χαριτόνοφ και η θαλαμηπόλος της Αλεξάνδρας, Άννα Ντεμίντοβα.

Κατά την πρώτη περίοδο μετά την πτώση του Σοβιετικού καθεστώτος στην Ρωσία το 1990, μία ηλικιωμένη γυναίκα επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο του Αικατερίνμπουργκ Μελχισεδέκ στο γραφείο του. Παρ’ όλο που η ίδια δεν πίστευε στον Θεό, ήθελε να του αναφέρει κάτι, διότι πίστευε ότι πλησίαζε το τέλος της. Όπως είναι γνωστό, μετά την δολοφονία του Τσάρου και της Οικογένειάς του, το σπίτι Ιπάτιεφ μετατράπηκε σε ''Μουσείο Εκδίκησης των Εργατών'', προς ανάμνηση του ''κατορθώματος'' της σφαγής της Οικογένειας. Αυτή η γυναίκα, το όνομα της οποίας ήταν Άννα, εργάστηκε ως νυχτερινός φύλακας του Μουσείου επί σειρά ετών. Παρ’ όλο που κατά την διάρκεια της ημέρας όλα τα δωμάτια του σπιτιού ήταν ανοικτά για τους επισκέπτες, το υπόγειο, ο χώρος όπου δολοφονήθηκε η Οικογένεια, παρέμενε πάντοτε κλειστό και κλειδωμένο. Κανείς, ούτε ακόμη και οι φύλακες, δεν κατέβαιναν ποτέ κάτω εκεί. Η Άννα ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ότι πολλές φορές, κατά τα χρόνια που εργαζόταν εκεί, ξαφνιαζόταν όταν μέσα στην νύχτα άκουγε πανέμορφες Ψαλμωδίες και έβλεπε φως να διαπερνά την πόρτα του υπογείου. Η Ψαλμωδία γινόταν από πολλές φωνές μαζί και ήταν αναμφίβολα Εκκλησιαστικοί Ύμνοι. Συχνά η Άννα σερνόταν μέχρι την πόρτα για να ακούσει, αλλά φοβόταν να μπει μέσα στο υπόγειο να δει τί συνέβαινε. Ποτέ δεν ανέφερε το γεγονός σε κανέναν, διότι γνώριζε πως αν έλεγε κάτι τέτοιο, θα την απέλυαν και ίσως ακόμη να την συλλάμβαναν. Ο Αρχιεπίσκοπος Μελχισεδέκ ρώτησε την Άννα κατά πόσο ήταν πρόθυμη να υπογράψει μία ένορκη δήλωση, επιμαρτυρώντας την αλήθεια της διήγησής της, αλλά αυτή αρνήθηκε, λέγοντας ότι φοβόταν πολύ να υπογράψει κάτι το οποίο θα μπορούσε να την βάλει σε φασαρίες με την KGB...

Σήμερα, όπως ακριβώς συνέβαινε και κατά την περίοδο που έζησαν οι βιογραφούμενοι Άγιοι, παρατηρείται μιά έντονη απόρριψη των ηθικών και θρησκευτικών αξιών, οι οποίες θεωρούνται ως παράλογες αξιώσεις και γραώδεις μύθοι. Έτσι, η ζωή των Βασιλομαρτύρων έρχεται να δώση θάρρος στο ''μικρόν ποίμνιον'' ώστε να συνεχίση με ανανεωμένη ελπίδα τον εν Χριστώ αγώνα του. 

Οι Βασιλομάρτυρες καλούν όλους μας να τους μιμηθούμε, κρατώντας όπως και εκείνοι, μέσα σε μιά καταιγίδα αντίχριστης μανίας, ανόθευτη την αγάπη προς όλους όσοι ζητούν και αυτόν ακόμη τον θάνατό μας...

...Στο πλαίσιο της εν λόγω επετείου, η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, έπειτα από μακρόχρονη και εντατική έρευνα, παραδίδει με ιδιαίτερη χαρά στους Έλληνες αναγνώστες την Βιογραφία των Αγίων Βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ. Κυριώτερος λόγος για τον οποίο η Μονή αποφάσισε να υλοποιήσει την παρούσα έκδοση είναι η ιδιαίτερη αγάπη προς του ''αδικημένους'' αυτούς Αγίους, όπως ονόμαζε και ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης τον Όσιο Ισαάκ τον Σύρο, εξαιτίας των συκοφαντιών που ακόμη υφίστανται από τους εχθρούς της αλήθειας. Ανομολόγητα αδικημένοι υπήρξαν και οι Άγιοι Βασιλομάρτυρες, διότι η αντίθεη προπαγάνδα κατόρθωσε να διαστρεβλώσει τόσο πολύ την αλήθεια σχετικά με την ζωή τους, ώστε η συνείδηση πολλών ανθρώπων να παραμένει μέχρι και σήμερα δηλητηριασμένη.
Η αλήθεια ωστόσο είναι φως. Και το φως δεν μπορεί να μένει κρυμμένο. Ήταν θέμα χρόνου να λάμψει σε ολόκληρη την Οικουμένη το κάλλος της Αρετής αυτής της Οικογένειας, η οποία έζησε με υποδειγματική Χριστιανική αγάπη και παραδόθηκε στο Μαρτύριο με απόλυτη πίστη στο Θέλημα του Θεού.
Από την Εισαγωγή του βιβλίου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού: ''Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ, όσα δεν μπόρεσε να κρύψη η σιωπή''. Εκδόσεις ''Άθως''.
Αποτέλεσμα εικόνας για ''Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ, όσα δεν μπόρεσε να κρύψη η σιωπή''


Απολυτίκιον Αγίων Βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ.
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείω στέμματι καταστεφθέντες και βασίλειον ευρόντες χάριν, αρεταίς θεοπρεπώς διελάμψατε, ου την επίγειον δόξαν ποθήσαντες, αλλά του Πνεύματος κάλλος το άφθορον όθεν, Άγιοι Ρομάνοφ Βασιλομάρτυρες, πρεσβεύσατε σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου