Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Τα καλά, τα ψυχρά και τ' ανάποδα της βδομάδας που πέρασε


Το ενδιαφέρον μας, τις συζητήσεις μας, τη θεματολογία των ΜΜΕ μονοπώλησε αυτές τις μέρες -ποιος άλλος;- ο κορωνοϊός. 


***
Θυμάστε το παιδί από τη Συρία* που φώναξε πριν το σκοτώσουν «Θα τα πω όλα στο Θεό!». «Μάλλον τα είπε» σχολίασε κάποιος. 

***
Πανδημία εν μέσω Μ. Σαρακοστής. Να έχουμε την προσοχή μας στο πρώτο, αλλά ας μην ξεχάσουμε το δεύτερο: ας μην παραμελήσουμε τις ακολουθίες, την προσευχή μας, τον αγώνα μας ... Ας μην ξεχάσουμε το Θεό. 

***

Ευκαιρία για προσέγγιση με τα παιδιά μας, με τους δικούς μας ανθρώπους. «Σειρά σου τώρα, χωρίς φώτα, χωρίς σκηνικά και θεατές, να παίξεις τον εαυτό σου» (Γιάννης Ρίτσος). 

***

Ευκαιρία να κάνουμε κανονική πρωινή προσευχή κι όχι στα γρήγορα λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι. Ευκαιρία για αυτοκριτική. Ευκαιρία για σαρακοστιανή ζωή (μια ζωή παραπονιόμασταν πως δεν καταλαβαίνουμε Σαρακοστή από τις δουλειές και τους περισπασμούς). 


***

Έκλεισαν τα σχολεία και οι μαθητές μαζεύτηκαν στις καφετέριες.
Έκλεισαν οι καφετέριες και τα εστιατόρια και οι ενήλικες (!) μαζεύτηκαν στις παραλίες.
Έκλεισαν σε κάποιες περιοχές οι λαϊκές και οι άνθρωποι συνωστίστηκαν στα Super Market.
Και όλοι μαζί προβληματίζονται για το ... συνωστισμό στις εκκλησίες. 



***

Για τα εκατοντάδες τζαμιά, με αμφίβολη τήρηση στοιχειωδών κανόνων υγιεινής τσιμουδιά. 
Θεωρείται πολύ πιθανό πως αύριο, Δευτέρα 15 Μαρτίου θα ανακοινωθεί επίσημα αναστολή των ακολουθιών στους ναούς. Το σοβαρό ερώτημα είναι  αν αυτή η απόφαση θα αφορά σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους (τζαμιά, συναγωγές, αίθουσες Μαρτύρων του Ιεχωβά, κ.λ.π.) .

 ***

Εμφανώς λιγότερος ο κόσμος στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.
Στην πλειονότητά τους κοινώνησαν !

*** 

Παρά τα όσα κοσμογονικά συμβαίνουν στη χώρα μας και σε όλον τον πλανήτη, ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, κάλεσε σε κινητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ κατήγγειλε την αναστολή αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα. Καλά, αυτός μπορεί να παίρνει ληγμένα. Η χώρα τι του φταίει; 

***

Μετά τον Πολάκη, χτύπησε ο Φίλης. Αναρωτιόμασταν κι εμείς: πώς δεν μίλησε ακόμα! Ούτε λίγο ούτε πολύ τα έβαλε με την Εκκλησία. 

***

Όταν κάνεις "αντιφασιστική" πορεία στη Λέσβο για ανοιχτά σύνορα δεν υπάρχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό! Ούτε από τα ανοιχτά σύνορα. Τόσοι γιατροί και νοσηλευτές από ΜΚΟ ήταν μαζί τους! Δεν ξέρουν αυτοί; 
Διαβάσαμε (και προσυπογράφουμε): "Ως γνωστόν, ο συνωστισμός έχει πάντα ταξικό πρόσημο. Τον 'αντιφασιστικό' συνωστισμό ο κορωνοϊός τον τρέμει. Χτυπά τον αντιδραστικό συνωστισμό στις εκκλησίες. Ο ιός της αποβλάκωσης δεν έχει πρόσημο"


***

Μελετάται λένε η απαγόρευση οικονομικών συναλλαγών με cash. Επιτρεπτές μόνο οι κάρτες! Εμένα γιατί μου κάνει αυτό το τελευταίο κάτι σαν πρόβα τζενεράλε; 

***

Μια «βολεμένη» υπάλληλος του Δημοσίου. Ξέρω, ξέρω! Είναι στην Ιταλία. Έχετε αμφιβολία ότι σε λίγο καιρό θα το ζήσουμε κι αυτό; Μόλις σχόλασε από τη βάρδια. Με κομμένες άδειες και ρεπό. Τα παιδιά ίσως μόνα τους στο σπίτι. Εκείνη παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Δεν ξέρει αν θα της τύχει ένας ασυμπτωματικός ασθενής ... Και δεν μπορεί ούτε να το προβλέψει ούτε να το αποφύγει. Ας βάλουμε στην προσευχή μας όλους εκείνους που την ώρα που εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας ανταλλάσσουμε αστειάκια για την κατάσταση, εκείνοι εξακολουθούν και εργάζονται κάτω από σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες: γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς ΜΜΜ κι ένα σωρό άλλους ήρωες. 

*** 

Μητροπολίτης ανακοινώνει σειρά μέτρων. Ακολουθούν διαδικτυακές αντιδράσεις από «απλούς πιστούς». Κληρικός με ισχυρή παρουσία στα social media ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό. Νέες αντιδράσεις από άλλους. Γνωστός κληρικός είναι καθησυχαστικός. Χαμός. Μπλόγκερ ξεσηκώνει τους οπαδούς του για ... επανάσταση.
«Δέκα Έλληνες σ’ ένα δωμάτιο: ο καθένας προσπαθεί να μεταβάλλει τους άλλους σε ακροατήριο» έγραψε εύστοχα κάποιος συγγραφέας.

Μικρή υπενθύμιση (το άκουσα απόψε από έναν φωτισμένο κληρικό σε διαδικτυακή εκπομπή): Στην Εκκλησία δεν αυτενεργούμε!

Λοιπόν! Πνευματικούς έχουμε. Ας κάνουμε υπακοή... Και προσευχή: για όσους πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο άκουναδειςτιγίνεται
* Σαν fake μου κάνει, αλλά τι; δεν ακούει ο Θεός τις σιωπηλές κραυγές των παιδιών; Και όχι μόνο της Συρίας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου