Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Η πρώτη Ελληνίδα που ετοιμάζεται να βρεθεί στο διάστημα

Όταν μαθαίνεις πως μια νέα κοπέλα με το επιστημονικό επίπεδο, σαν κι αυτό που θα δεις παρακάτω, έμαθε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο σου και θυμάται μάλιστα με τους δικούς της ανθρώπους με νοσταλγία εκείνα τα χρόνια, ακόμα και τώρα που δουλεύει για τη NASA, μια σχετική ικανοποίηση, αλλά και υπερηφάνεια πειράζει να την έχεις;

***
 
Η Βασιλική Φαρσαδάκη συνεργάζεται με τη NASA και θα εμπνεύσει κάθε νέο κορίτσι να αγαπήσει τις θετικές επιστήμες.
Όνειρο της να βρεθεί στο διάστημα και να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που το καταφέρνει.

Γράφει ο Στέργιος Πουλερές

Αν γνωρίζατε έναν άνθρωπο που μιλάει από καλά εώς άπταιστα 11 γλώσσες, το πιο πιθανό είναι να μένατε με το στόμα ανοιχτό και να εκφράζεται έναν θαυμασμό προς αυτόν τον άνθρωπο.

Κι όμως αυτό το στοιχείο δεν είναι το πιο εντυπωσιακό και το πιο ενδιαφέρον για τη Βασιλική Φαρσαδάκη. Ναι, υπάρχει κάτι που μπορεί να επισκιάσει τις 11 γλώσσες, τις οποίες νιώθω την ανάγκη να αναφέρω μόνο και μόνο για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των επιτευγμάτων της από δω και κάτω.

Έχοντας μεγαλώσει στις ΗΠΑ και δουλέψει αρκετά χρόνια στη Γενεύη, η Βασιλική-Βανέσσα Φαρσαδάκη έχει ως μητρικές τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ μιλάει ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρώσικα, εβραϊκά, αραβικά, γιαπωνέζικα, μανδαρίνικα. Με λίγα λόγια έχει στο ρεπερτόριο της 2-3 από τις πιο δύσκολες γλώσσες και γραφές του πλανήτη και με αρχαιότατες καταγωγές.

Τις δε γνώσεις της πάνω σε υπολογιστικά εργαλεία που αφορούν τη δουλειά της, ας μην τα αραδιάσω. Κι αφού κάθε μου προσπάθεια να κατευνάσω τον ενθουσιασμό μου απέτυχε παταγωδώς, με τον φόβο μάλιστα να μην της αρέσει αυτός ο παιάνας, ας περάσω στο παρασύνθημα.


Η Βασιλική Φαρσαδάκη είναι μια επιστήμονας που εδώ και λίγο καιρό εργάζεται στο Χιούστον του Τέξας για το Baylor College of Medicine, που συνεργάζεται με τη NASA, τον κορυφαίο διαστημικό οργανισμό του πλανήτη. Βαδίζει όλο και πιο κοντά στο στόχο της να γίνει – πιθανώς – η πρώτη Ελληνίδα που θα πατήσει το πόδι της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σε μια από τις απαντήσεις της αναφέρει την ταινία Hidden Figures ως μια από τις αγαπημένες της σε σχέση με το διάστημα. Για όσους έχουν δει ή γνωρίζουν την ιστορία της ταινίας, εγώ δεν βλέπω κανένα λόγο να μην είναι μια μελλοντική Hidden Figure για την Ελλάδα!

Με μακροχρόνιες πτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στα πανεπιστήμια της Παβία στην Ιταλία,, της Γενεύης στην Ελβετία, της Βαλένθια στην Ισπανία και του Μοντρεάλ και Χάλιφαξ στον Καναδά, και με εργασιακή εμπειρία στο Baylor College of Medicine υπό την Dr. Rosenberg και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η Βασιλική Φαρσαδάκη είναι βιολόγος και γιατρός και έχει πάρει master με άριστα στη βιοϊατρική–γενετική και master στην Αστρονομία- Αστροφυσική.

Η διδακτορική της πορεία ειδικεύεται στη διαστημική ιατρική και ασχολείται με τη ραδιενέργεια και την επίδραση της στο ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες διαστημικής πίεσης κι επειδή από δω και μπρος υπεισέρχομαι σε terra incognita, ας βάλω τελεία κι ας δώσω τον λόγο στην ίδια...

____________
Διάβασε την συνέντευξη της Βασιλικής εδώ

2 σχόλια: