Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

"Ο Χριστός είναι δικός μας, ο Χριστός είναι μαζί μας, ο Χριστός είναι μέσα μας!" - Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ



Φωτογραφία του χρήστη Metr. Nikolaos Chatzinikolaou.
Αγαπητοί μου αδελφοί, 
ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ!
Τι μεγάλη η σημερινή μέρα! 
Πόσο συγκλονιστικό πραγματικά το νόημά της! Αφού ετοιμάσαμε και προευτρεπίσαμε τις καρδιές μας, τώρα ζούμε τη μεγάλη χαρά των αγγέλων και την ευφροσύνη του Θεού για το γεγονός της ενανθρωπήσεώς Του. «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν». Η Γέννηση του Χριστού δεν είναι μια γραφική περιγραφή, μια όμορφη ιστοριούλα. Ο Κύριος γεννάται για τη σωτηρία μας θαυμαστώς, «εκ Παρθένου». Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, παίρνει μορφή υλική, ο αόρατος φαίνεται, ο άναρχος γεννιέται, ο άχρονος εισέρχεται στον χρόνο. Μέσα στο φτωχό και ταπεινό Βρέφος της Βηθλεέμ κρύβεται το πλήρωμα της θεότητος, ο παντέλειος Θεός. Ποιά μεγαλύτερη τιμή για την ανθρώπινη φύση! Ποιό σημαντικότερο γεγονός για την ανθρωπότητα και τον κάθε άνθρωπο χωριστά!
Η Παλαιά Διαθήκη αρχίζει με το βιβλίο της Γενέσεως, τη δημιουργία του κόσμου και την πλάση του ανθρώπου «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν Θεού». Η Καινή Διαθήκη ξεκινά με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, με την αναδημιουργία και ανάπλαση του ανθρώπου. Καί όλα αυτά ώστε να επικρατήσει η ειρήνη του Θεού, να έλθει η βασιλεία Του επί της γης, να εκπληρωθεί ο προορισμός της θεώσεως του ανθρώπου.
Σήμερα πραγματώνεται η προαιώνιος βουλή του Θεού, σήμερα η ανθρώπινη φύση αποκτά τη δόξα της αλήθειας της, σήμερα ανατέλλει το φως της θείας γνώσεως, σήμερα ερμηνεύεται η «κατ’ εικόνα Θεού» πλάση και δημιουργία μας, σήμερα «το καθ’ ομοίωσιν» της κατασκευής μας αναβαθμίζεται σε προοπτική «κοινωνίας θείας φύσεως» για όλους μας. Σήμερα ο άνθρωπος από πλάσμα Θεού γίνεται μεθεκτός Θεού. Σήμερα η δημιουργία του ανθρώπου ολοκληρώνεται με την ενανθρώπιση του Θεού.
Αυτή, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η δόξα του ανθρώπου και η απάντηση της Εκκλησίας μας στην πρόκληση της σημερινής κοσμικής ανθρωπολογίας. Το μήνυμα των Χριστουγέννων είναι σίγουρα πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Γι’ αυτό και η σύγχρονη αντίληψη και πρακτική αγωνίζεται λυσσαλέα να το διαγράψει και να το εξαφανίσει. Από ετών υπερτονίζεται ο κοσμικός εορτασμός εις βάρος της θρησκευτικής εορτής. Τα δεντράκια, τα αστεράκια, τα λαμπιόνια, τα δώρα, τα γλυκίσματα σταδιακά αντικατέστησαν το θρησκευτικό χρώμα των Χριστουγέννων. Τα παραδοσιακά κάλαντα με το όμορφο θρησκευτικό και εκκλησιαστικό περιεχόμενο έδωσαν τη θέση τους σε επίκαιρα τραγουδάκια γυμνά από έμπνευση, στεγνά από ζωή, εντελώς αποξενωμένα από κάθε πνευματικό νόημα. Η Παρθένος Μαρία έμεινε μόνον Μαρία. Ο Χριστός και ως λέξη συστηματικά άρχισε να συρρικνώνεται, σταδιακά να ξεθωριάζει και επιμελώς να περιθωριοποιείται. Ήδη ο κόσμος γιορτάζει Χριστούγεννα χωρίς πίστη, δίχως πνεύμα, δίχως νόημα, χωρίς Χριστό. Ίσως η πραγματική κρίση να είναι ότι χάσαμε τα Χριστούγεννα.
Ιερές έννοιες όπως ζωή, ψυχή, ηθική, φύλο έχουν πλέον προσλάβει παραμορφωμένη σημασία. Ο Θεός αποκαλείται τύχη, η ψυχή ερμηνεύεται ως βιοχημική διεργασία, η ηθική έχει καταντήσει δεοντολογικό κατασκεύασμα, η επιστήμη επιστρατεύεται για να συμπιέσει τον θεόμορφο άνθρωπο σε βιολογική μηχανή. Η ιερή παρακαταθήκη του ανδρικού ή γυναικείου φύλου εκφυλίζεται σε επιλογή ηδονικού προσανατολισμού. Ο γάμος εξισώνεται με ένα σύμφωνο συμβίωσης. Ο θάνατος δεν αποτελεί πέρασμα στην αιωνιότητα αλλά επιστροφή στην ανυπαρξία. Η τιμή της ταφής του νεκρού σώματος αντικαθίσταται από τον μηδενισμό της βίαιας αποτέφρωσης και η ευλογία της εξόδιας ακολουθίας από κάτι που βαφτίζεται πολιτική κηδεία. Ο άνθρωπος έχει καταντήσει ένα επίπεδο υλικό ον στερημένο πνεύματος, προοπτικής και αξίας. Πριν πεθάνει, η αθεΐα του έχει ήδη ρουφήξει τη ζωή.
Η αθειστική αντίληψη επαγγέλλεται την ειρήνη και σπέρνει παντού πολέμους. Μιλάει για αξίες και καλλιεργεί εμπάθειες και διαστροφές. Υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκαλεί πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα. Έφτιαξε έναν κόσμο στον οποίο δεν χωράμε. Λέγει ότι κέντρο της είναι ο άνθρωπος και θεσμοθετεί την ανθρώπινη ασέβεια ή νομιμοποιεί τον παραλογισμό σε όλες του τις μορφές. Διακηρύττει τη δημοκρατία και απαξιώνει πλήρως το πολιτικό σύστημα. Τον Θεό τον δέχεται μόνον για να του αποδίδει ευθύνες για τα δικά της εγκλήματα. Πρέπει να το πούμε∙ ο υλισμός, ο μηδενισμός και η αθεΐα απέτυχαν παταγωδώς. Το μόνο που πέτυχαν είναι να μας επιβάλουν τη δικτατορία τους. Καί όλα αυτά καταστρέφοντας τα Χριστούγεννα.
Μέσα όμως σε όλη αυτή την βοή της διαστροφής του ανθρώπου και της ύβρεως κατά του Θεού, η Εκκλησία μας επιμένει να επαναλαμβάνει με το στόμα του υμνογράφου «Χριστός γεννάται δοξάσατε», διότι γεννάται «την πριν πεσούσαν αναστήσων εικόνα», για να επιστρέψουμε κοντά Του. Αυτός είναι η μόνη ελπίδα μας, το κέντρο της σωτηρίας μας. Δίπλα στον άνθρωπο της πίστεως στον Χριστό και της χάριτος του Θεού, ο άνθρωπος της κοσμικής αθειστικής αντίληψης μοιάζει με ο,τι πιο αποκρουστικό υπάρχει.
Δεν θα ήθελα, αγαπητοί μου αδελφοί, να σας ευχηθώ συμβατικά ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, λέγοντας δυό λέξεις, χωρίς να καταλάβετε ούτε εσείς ούτε κι εγώ το νόημά τους. Θέλω όμως να σας ευχηθώ να ζήσουμε όλοι μας ως Εκκλησία τη χαρά και τη μοναδική και αταλάντευτη ελπίδα που απορρέει από το γεγονός ότι ο Κύριος εγεννήθη «δι’ ημάς εκ Παρθένου», ότι είναι «μεθ’ ημών πάσας τας ημέρας της ζωής ημών» και ότι προσδοκά να «σκηνώσει εν ημίν» για πάντα.
Ο Χριστός είναι δικός μας, ο Χριστός είναι μαζί μας, ο Χριστός είναι μέσα μας.
Εύχομαι σε όλους σας
ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Μετά πολλής της εν Χριστώ τεχθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου