Από το νέο Ηράκλειο, στην Αθήνα.
Το «Μύρτιλλο» με δράση, υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, «πηγαίνει» σε νέο χώρο και σχεδιάζει πολλά νέα project και δράσεις. Αν δεν το ήξερες, ίσως η κατάλληλη μέρα να το γνωρίσεις και να το επισκεφτείς είναι σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία.
Είναι το πρώτο και μοναδικό cafe στην Ελλάδα, που από το 2013 βοηθάει και στηρίζει συστηματικά άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Πίνεις, λοιπόν, τον καφέ σου, συμμετέχεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα, διασκεδάζεις, ενώ τα άτομα που σε εξυπηρετούν τυχαίνει να αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες και νευρολογικές αναπηρίες, όπως ο αυτισμός.
«Τυχαίνει», αλλά φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το «Μύρτιλλο» είναι μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και «έξυπνη» κοινωνική επιχείρηση, που συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρίες και αυτισμό, μέσα από αυτό που τους λείπει περισσότερο: να αισθάνονται χρήσιμοι. Ένα από τα μότο του είναι: «Όχι στο ατομικό κέρδος, ναι στην κοινή αποστολή».
1454604_10152006515250272_1928875689_n
«Οι εργαζόμενοι στο «Μύρτιλλο» παίρνουν κανονικό μισθό και ασφαλίζονται. Κάποιοι από αυτούς, έχουν προωθηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις», αναφέρουν οι εκπρόσωποί του. Είναι σπουδαίο, ότι κατάφερε να λάβει σημαντικές διακρίσεις και να φτάσει ψηλά από το μηδέν, αφού δεν στηρίζεται σε ξένο χρήμα, αλλά λειτουργεί αυτοδύναμα. Είναι, λοιπόν, πλέον έτοιμο για το επόμενο βήμα: Μέχρι το τέλος μήνα, το café, θα μεταφερθεί στο πάρκο ΚΑΠΑΨ, στους Αμπελόκηπους και τη νέα του έδρα, την οφείλει στον Δήμο Αθηναίων. Στα 2 νέα κτίριά του θα απασχοληθούν 13-20 άτομα.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός κέντρου ένταξης και να αποτελέσει το πρότυπο, για τη δημιουργία και άλλων τέτοιων χώρων, με τη συμμετοχή θεραπευτών και επιστημόνων. «Στο νέο κτίριο, θα γίνεται ερεύνα γύρω από τον αυτισμό και θα συμμετέχουν επιστήμονες, οι οποίοι θα επιβλέπουν την εφαρμογή της ένταξης των ευπαθών ατόμων», μας λέει η πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης Γεωργία Βαμβουνάκη.
Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται τη στήριξη όλων. Στην εποχή που ζούμε ναι, υπάρχει κακία, αλλά υπάρχει και αλληλεγγύη και ανθρωπιά και συμπόνια για τον συνάνθρωπο. Μεγάλες λέξεις που ταιριάζουν στις μεγάλες πράξεις κάποιων ανθρώπων οι οποίοι κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα των ατόμων με αναπηρίες και τους προσφέρουν το αυτονόητο: να ζήσουν ως κομμάτια ισότιμα της κοινωνίας μας.