Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

«Εγώ έχω τον σταυρόν απάνω μου και θα φοβηθώ ταις οβίδες;» ~ Είς μνημόσυνο αιώνιον...(1855 – 1935) ​+ Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.~



Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, 
είς μνημόσυνο αιώνιον.
Το σήμα της νίκης!

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η ναυμαχία, που έμεινε στην ιστορία γνωστή ως «ναυμαχία της Έλλης», ο ναύαρχος θα συντάξει και θα στείλει προς όλα τα πλοία του Στόλου το ακόλουθο σήμα·
«Με την δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους. Κουντουριώτης».
Σ’ όλη του τη ζωή άλλο φόβο δεν είχε γνωρίσει ο Κουντουριώτης, παρ’ αυτόν: Μήπως φανεί κατώτερος από τους προγόνους του, που τους λάτρευε σαν άγιους. Όταν έγραφε το ιστορικό σήμα του, αυτούς είχε στο νου του…».
Ο ίδιος πίστευε στο Θεό, σαν τον πιο απλοϊκό Υδραίο, με πίστη ζεστή κι ασάλευτη. Ξανανεβαίνοντας στη γέφυρα έστειλε και τούφεραν από το διαμέρισμά του ένα κουτί, που είχε μέσα το σταυρό του Πανάγιου Τάφου με το “Τίμιο Ξύλο”. Ζήτησε από τον οιακιστή Τέντε το σουγιά του, έκοψε την ταινία του κουτιού, έβγαλε το σταυρό, τον ασπάστηκε, τον έβαλε στο “γεισό” της γέφυρας και είπε: -Με τη βοήθεια του σταυρού κανένα δεν θα φοβηθούμε! Κι ύστερα τον κρέμασε στο στήθος του…». Υπήρξε τόσο μεγάλη η πίστη του στη δύναμη του Σταυρού, που λέγεται, ότι εκείνη τη στιγμή που ακούμπησε το τίμιο ξύλο πάνω στο θώρακα της γέφυρας, είπε «Εδώ που έπεσε ο σταυρός, δεν θα πέση κομματάκι από τουρκική οβίδα». Τόση μεγάλη ήταν η πίστη του στα θεία, ώστε όταν κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας ο υποπλοίαρχος Δημήτριος Παπαλεξόπουλος προσπάθησε αρκετές φορές να τον αποτρέψει να εξέρχεται ασκεπής στο απροφύλακτο τμήμα της γέφυρας, ο ναύαρχος- αψηφώντας τον κίνδυνο που διέτρεχε εξαιτίας των εχθρικών οβίδων- απαντούσε με σιγουριά «Εγώ έχω τον σταυρόν απάνω μου και θα φοβηθώ ταις οβίδες;».
Ο ίδιος γνώριζε το αξιόμαχο των ανδρών του, γιατί ο ίδιος ήξερε- καλύτερα από κάθε άλλο- πόση παλικαριά και πόσες θυσίες έκαναν τα απλά παιδιά του λαού.Κανένας, μέσα σε δύο λέξεις ενός λιτού τηλεγραφήματος προς το Υπουργείο των Ναυτικών,
«…επυροβόλουν ζητωκραυγάζοντες…»,
δεν θα μπορούσε να συμπεριλάβει το μεγαλείο της ψυχής και του ηρωισμού εκείνων των πολεμιστών.
""Επί του “Αβέρωφ” θα επιβαίνει, όπως πληροφορούμαι, ως γενικός αρχηγός του ελληνικού στόλου, ο Κουντουριώτης, άριστος αξιωματικός, έμπειρος, θαρραλέος, πατριώτης και προικισμένος με πολλές αρετές. Ο Κουντουριώτης είναι είς εκ των αρίστων αξιωματικών"".
Ο υπουργός Ναυτικών τής Τουρκίας / Μαχμούτ Μουχτάρ».
Όταν το 1926 ο Γερμανός δημοσιογράφος και διεθνούς φήμης συγγραφέας EmilLudwig γνωστός από τις δημοφιλείς βιογραφίες του, στις οποίες συνδύαζε την ιστορική πραγματικότητα και ανέλυε το ψυχολογικό προφίλ του βιογραφουμένου- ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε τον Κουντουριώτη, εξερχόμενος του γραφείου μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε μαζί του, απευθυνόμενος σε συνεργάτη του, δήλωσε τα εξής «Τι άνθρωπος αυτός ο γέρο- Ναύαρχος σας! Τον έβλεπα και συνεκινούμην χωρίς να το θέλω…Είσθε ευτυχείς που έχετε ακόμη ένα τέτοιο πρόεδρον»∙και όταν αυτός του επεσήμανε, ότι και στη Γερμανία υπάρχει ο Χίντενμπουργκ,τότεο Γερμανός ιστοριογράφος απάντησε«Όχι, όχι δεν είνε το ίδιο… Είναι βεβαίως, μία φυσιογνωμία και ο Χίντεμπουργκ. Σου εμπνέει τον σεβασμό, αλλ’ όχι και την συμπάθεια. Αυτός ο ναύαρχός σας είνε εντελώς άλλο πράγμα!».
Ο θάνατος και η κηδεία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
~ ο τάφος του κατά δική του επιθυμία στην Ύδρα...~
Το πρωί της 22ας Αυγούστου του 1935 ο ένδοξος ναύαρχος άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο, σε ηλικία 80 ετών.
Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν βόμβα στο νησί. Οι κάτοικοι συντετριμμένοι περίμεναν ολόκληρο το απόγευμα στο λιμάνι και στα γύρω υψώματα του νησιού τον κατάπλου της “Ύδρας”, που μετέφερε τη σορό του ναυάρχου.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης
Το μικρό ατμόπλοιο συνοδευόμενο από το αντιτορπιλικό “Λέων”αγκυροβόλησε στο λιμάνι γύρω στις 6.30 η ώρα το απόγευμα, μεταφέροντας το φέρετρο, μέσα στο οποίο
«…κατέκειτο ο σεμνός, ο τίμιος, ο ταπεινός, ο τολμηρός, ο ευλαβής χριστιανός, ο πατριώτης Έλληνας, ο συνεχιστής της ‘πατρώας δόξης’ Ναύαρχος, ο παλιός άντρας...»
~ Δες κι αυτό! Σχετικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου