Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

~ Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον: Νηστεία όλη τη Σαρακοστή, εκκλησιασμός και πίστη στην Ορθοδοξία...

(Πρόσεξε εδώ κάποιους "παράξενους" τύπους,
που δεν ντρέπονται να δηλώνουν αλλά και να ζουν ορθόδοξα...
Εδώ δίπλα, στο Μαλιμπού, στο Λος Άντζελες...
"αμφ.".-)
Απίστευτο: Ο Τομ Χανκς, ντυμένος με μαύρο κοστούμι, σήκωσε τον Επιτάφιο [εικόνες]
«Συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό και όμορφο είναι το να έχω την ευκαιρία να πηγαίνω στην εκκλησία και να στοχάζομαι πάνω σε ερωτήματα που ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός μου θέτει, προσφέροντας μου παράλληλα και τις απαντήσεις» 
έχει δηλώσει ο Τομ Χανκς σε συνέντευξη του, που έγινε Χριστιανός Ορθόδοξος, όταν το 1988 παντρεύτηκε την Ελληνοαμερικανίδα Rita Wilson, με το μυστήριο της Ελλαδικής εκκλησίας. Από τότε δεν έχει χάσει κανέναν χρόνο τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά τον εορτασμό της Ανάστασης αλά ελληνικά. 
Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον: Νηστεία όλη τη Σαρακοστή, εκκλησιασμός και πίστη στην Ορθοδοξία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η οικογένεια του Tom Hanks είναι πάντα στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Los Angeles την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκείνος είναι ανάμεσα στους πιστούς που μεταφέρουν τον Επιτάφιο την Μεγάλη Παρασκευή.
Παντρεύεται την αγαπημένη του στον ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Αντζελες. Ακολουθώντας το δόγμα της γυναίκας του, βαπτίζεται χριστιανός ορθόδοξος με «πνευματικό» τον ιερέα Ρόμπερτ Στεφανόπουλος, πατέρα του Τζορτζ. 
«Το εύθυμο του χαρακτήρα της Ρίτας οφείλεται εν μέρει στη σπουδαία ελληνική κληρονομιά της, με τη σφιχτά δεμένη οικογένεια, όπου καθένας μπορεί να πει ό,τι στην ευχή του έρθει στο κεφάλι γι’ αυτόν που κάθεται απέναντί του στο τραπέζι»
λέει μιλώντας για εκείνη. Γεννημένη στην Καλιφόρνια από Ελληνίδα μητέρα (της Βόρειας Ηπείρου) και Πομάκο πατέρα, η Γουίλσον προτάσσει την ελληνικότητά της ως θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς της και μεταλαμπαδεύει τις ίδιες αρχές και στην οικογένεια που δημιουργεί με τον Τομ Χανκς.
(Η σύζυγος του ηθοποιού ανήρτησε στο facebook τη φωτογραφία από την αναστάσιμη ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου μαζί με τον Χανκς τον γιο τους και τις λαμπάδες τους αναμμένες. «Χριστός Ανέστη» έγραψε στο facebook).
Τα καλοκαίρια στην Αντίπαρο

Μαζί με τα δυο τους παιδιά, τον Τσετ (1990) και τον Τρούμαν (1995), ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα, νηστεύουν τη Σαρακοστή, δίνουν καθημερινά το «παρών» στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο Χόλιγουντ. Φωτογραφικά ντοκουμέντα που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου εμφανίζουν επανειλημμένα τον δις βραβευμένο με Οσκαρ Αμερικανό ηθοποιό να κουβαλά στην πλάτη του, μαζί με άλλους πιστούς, τον Επιτάφιο της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες, αλλά και να παρευρίσκεται στις παρελάσεις που διοργανώνουν τα σωματεία των Ελλήνων ομογενών στις ΗΠΑ για τον εορτασμό των εθνικών επετείων.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Ρίτα Γουίλσον βλέπει την Ελληνοκαναδή ηθοποιό Νία Βαρντάλος να ερμηνεύει σε ένα μικρό θέατρο του Λος Αντζελες τον αυτοβιογραφικό μονόλογό της «Γάμος α λα ελληνικά». Ενθουσιασμένη, πείθει τον Τομ Χανκς να την παρακολουθήσει κι εκείνος. Δύο μήνες μετά τη λήξη των παραστάσεων, η εταιρεία παραγωγής του ζεύγους επικοινωνεί με τη Βαρντάλος, για να της προτείνει την κινηματογραφική μεταφορά του έργου. Το 2002 η ομώνυμη ταινία, με προϋπολογισμό μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια, γίνεται το πιο επιτυχημένο εμπορικά ανεξάρτητο φιλμ στην ιστορία, με παγκόσμιες εισπράξεις που αγγίζουν τα 370 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική φορά που το διάσημο ζευγάρι συμβάλλει στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το 2008, ο Χανκς και η Γουίλσον συμμετέχουν ως παραγωγοί και στο -γυρισμένο στη Σκόπελο και στο Πήλιο- μιούζικαλ «Mamma Mia» με πρωταγωνιστές τη Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν.

Επισκεπτόμενοι την Ελλάδα κάθε χρόνο για διακοπές, θα βρεθούν το καλοκαίρι του ’99 στην Αντίπαρο κάνοντας κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και θα την ερωτευτούν από την πρώτη στιγμή, αν και δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν παρά τρία χρόνια αργότερα.
 Το 2004 αγοράζουν ένα οικόπεδο 6 στρεμμάτων ανάμεσα στα Γλυφά και στη Χώρα και χτίζουν την παραθεριστική τους κατοικία, 450 τ.μ., με έναν πανύψηλο φράκτη περιμετρικά, που τους προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πριν από περίπου μία δεκαετία, ο Χανκς θα προσφέρει μια γενναία οικονομική ενίσχυση για την ανασκαφή του γειτονικού Δεσποτικού, πιάνοντας μάλιστα ο ίδιος φτυάρι και... τσάπα μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, μαζί με άλλους Ελληνες και ξένους εθελοντές. Οι κάτοικοι του νησιού λένε τα καλύτερα για τους απλούς και διακριτικούς γείτονές τους, που παρευρίσκονται συχνά στα τοπικά δρώμενα - π.χ. πέρυσι ο Χανκς συμμετείχε κολυμπώντας στον διάπλου Πάρου-Αντιπάρου ή παλαιότερα περίμενε με αγωνία τον γιο του στη γραμμή τερματισμού αγώνων δρόμου που διοργανώθηκαν στο νησί, παρεμποδίζοντας χωρίς να το καταλαβαίνει τη... διαδικασία.
Η Ρίτα Γουίλσον λέει πάλι για τον εορτασμό του Πάσχα με τον άνδρα της και τα δυο της παιδιά πως  «δεν φτιάχνουμε πασχαλινά λαγουδάκια, δεν φτιάχνουμε σοκολάτες ή παστέλ χρώματα. Φτιάχνουμε αρνί, μπισκότα και βαθύ κόκκινο. Το αρνί είναι ψητό και όχι σοκολατένιο, τα μπισκότα λέγονται κουλουράκια και είναι στριμμένα σε κοτσίδες και τα πασχαλινά μας αυγά βάφονται μόνο σε ένα χρώμα: κόκκινο του αίματος». Στην Washington Post, δε, αποκάλυψε ότι η οικογένεια της νήστεψε ολόκληρη την σαρακοστή πριν κοινωνήσει το Πάσχα! 
 Η Γουίλσον εξηγεί με λεπτομέρειες στο άρθρο της τα έθιμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας για κάθε μέρα της Μ. Εβδομάδας. Περιγράφει το στολισμό του επιταφείου, το γονάτισμα και το προσκύνημα, την περιφορά του (ο Τομ Χανκς πάντα σηκώνει τον επιτάφειο του Αγίου Νικολάου στο Λος Αντζελες, μαζί με τον Τζιμ Γιαννόπουλο της Fox) τα αναμμένα κεριά - μέχρι και τα ατυχήματα: «Κάθε Χριστιανός γνωρίζει την μυρωδιά των καμμένων μαλλιών» λέει με χιούμορ.
Ιδιαίτερα εξηγεί ότι, οικογενειακώς, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν την Ανάσταση. Οπου κι αν βρισκόμαστε στον κόσμο, πάντα γιορτάζουμε την Ανάσταση. Εχουμε κάνει Ανάσταση σε εκκλησίες στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο. Ξυπνούσα τα παιδιά μου όταν ήταν ακόμα βρέφη και τα πήγαινα μισοκοιμισμένα στην εκκλησία τα μεσάνυχτα. Ακόμα και σήμερα, θα κάνουμε όλο το έθιμο. Θα πάμε από τις 11 που αρχίζει η λειτουργία, θα πάρουμε το Αγιο Φως και θα το μεταφέρουμε σπίτι.
Γελάω πολύ που μας προσπερνούν αυτοκίνητα στο δρόμο και βλέπουν 4 μέλη οικογένειας να κρατούν αναμμένα κεριά μέσα σ' ένα αμάξι. Δεν έχουν ιδέα γιατί. Οπως και οι εργάτες που έρχονται να βάψουν το σπίτι απορούν με τους σταυρούς από καπνό στο κατώφλι της πόρτας μας. Είναι όμως ευλογία: να μας έχει ο Θεός γερούς και την επόμενη χρονιά...»

«Οι Ελληνες είναι αυτοί που ξέρουν πραγματικά να γιορτάζουν το Πάσχα - μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Είναι η πιο σημαντική γιορτή της θρησκείας μας. Κι όσα σας περιέγραψα δεν είναι παρά ένα μικρό δείγμα των ιεροτελεστιών. Η θρησκεία μας είναι ακόμα πιο βαθειά, πιο πλούσια. Είναι η παράδοσή μας και η ιστορία μας. Είναι μυστηριώδης, μεγαλειώδης και ταυτόχρονα ταπεινή. Κι έχει τη δύναμη να σου δώσει δύναμη. Εχει να κάνει με ανάσταση ψυχής και πίστης στη ζωή...»
«Για τους Ελληνες Ορθόδοξους, όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα που δεν προγραμματίζεις τίποτα άλλο. Γιατί θα είσαι κάθε μέρα στην εκκλησία. Και γιατί θα νηστεύεις. Στο σπίτι μας, εκτός από το κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα, η οικογένειά μας νηστεύει το αλκοόλ και τα αναψυκτικά - για όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή. Είναι μία θυσία που σκέφτηκαν τα παιδιά μας - γιατί είμαστε όλοι εξαρτημένοι από τα αναψυκτικά....»
Εν τω μεταξύ, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί την Ξάνθη η Ρίτα , η καταγωγή της οποίας ως γνωστόν ερίζει από το χωριό Ωραίον του Δήμου Μύκης.
Όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα “Θράκη” Πομακικής καταγωγής η γνωστότατη και πανέμορφη ηθοποιός, έρχεται για δεύτερη φορά στην περιοχή μας (η πρώτη φορά ήταν το 2012), αυτή τη φορά μάλιστα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχεδιασμό, να συντελέσει στην τουριστική αξιοποίηση- αναβάθμιση της γενέτειράς της…
Πιο αναλυτικά, η κα Γουίλσον εξεδήλωσε την επιθυμία να αναβαθμίσει, αναπαλαιώσει, ανακαινίσει τους νερόμυλους που υπάρχουν στο Ωραίον και το Δημάριο, αλλά και τον μύλο που βρίσκεται στην Σμίνθη όπου τα παλιά χρόνια οι γυναίκες έπλυναν τα μαλλιά που ύφαιναν!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας «Θράκης» και του thraki.com , η σύζυγος του Τομ Χανκς δεν αποκλείεται να επισπεύσει την επίσκεψή της, ώστε να παραβρίσκεται και στο ετήσιο «εντρελές» που γίνεται κάθε χρόνο την 6η Μαΐου στα πομακοχώρια για την φερόμενη και ως γιορτή υποδοχής της άνοιξης!
rita_wilson_oraio-300x222
Ήδη κάποιοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, αλλά και πομακικοί σύλλογοι, ετοιμάζουν την υποδοχή της Ρίτας Γουίλσον, η οποία αναμένεται αυτή την φορά να κινηθεί με περισσότερη εξωστρέφεια.
Χριστός Ανέστη λοιπόν, Ρίτα και Θωμά. 
(Είδαμε την αρχική ανάρτηση από εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου