Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

~ Μουσικοπαρέα!!!

(Δες τι μπορεί να κάνει μια ομάδα νέων μουσικών, με "όχημα", όχι τόσο τις μουσικές & παιδαγωγικές γνώσεις, που απ΄ότι φαίνεται από τα χαμόγελα στις φωτογραφίες κατέχουν αδιαμφισβήτητα, αλλά την αγάπη προς τον συνάνθρωπο...
Έλεγχος για όλους μας...
"Αγάπη δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον....")
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
H Μουσικοπαρέα είναι ένας κοινωφελής φορέας που προσφέρει δωρεάν μουσικά προγράμματα σε ευπαθείς ομάδες. Οι μουσικές αυτές παρεμβάσεις προσφέρονται από εξειδικευμένους μουσικούς σε άτομα που φοιτούν ή ζουν σε ιδρύματα. Ηλικιωμένοι, παιδιά και νέοι με δυσκολία στην επικοινωνία, λόγω αναπηρίας, ασθένειας ή ηλικίας, μπορούν να διευκολυνθούν, σημαντικά μέσω της κατάλληλης χρήσης της μουσικής.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Η μουσική βοηθά την επικοινωνία, την κοινωνικότητα και την ψυχική, νοητική και σωματική ενεργοποίηση τους με ένα φυσικό και αβίαστο τρόπο.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
(O Εμμανουήλ Παλιάκης της Μουσικοπαρέας, εδώ στη Στέγη Γερόντων Αγίας Παρασκευής, που επισκέπτεται για δεύτερη χρονιά. Με λύρα, νέι,μαντολίνο και κρουστά συντροφεύει κάθε εβδομάδα τους ηλικιωμένους σε απρόσμενες διαδρομές έξω από την καθημερινότητα τους... )
Η Μουσικοπαρέα επισκέπτεται, σε εβδομαδιαία βάση, μη-κερδοσκοπικά γηροκομεία σε Αττική, Λευκάδα, Πάτρα, Σύρο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Οι ηλικιωμένοι ένοικοι των γηροκομείων έχουν ελάχιστα ή καθόλου ερεθίσματα και αυτό δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κατάθλιψης και άνοιας.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Η μουσική και κυρίως το τραγούδι μπορούν να παρακάμψουν ή να λειάνουν αυτές τις δυσκολίες και να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Η Μουσικοπαρέα βασίζεται στη δημιουργία μιας σχέσης οικειότητας με τους ηλικιωμένους σε ένα φιλικό περιβάλλον μέσα από τo τραγούδι, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος μουσικός μπορεί να ξεκλειδώσει το συναίσθημα και να απελευθερώσει μνήμες, επιθυμίες, δεξιότητες και να ενεργοποιήσει την έκφραση, το λόγο και το σώμα αντιμετωπίζοντας μέσω της --μουσικής--παρέας, τα αποτελέσματα της άνοιας και των πολλαπλών δυσκολιών των ανθρώπων που βρίσκονται στη δύση της ζωής.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Παράλληλα με τη φροντίδα των ηλικιωμένων η Μουσικοπαρέα επισκέπτεται, σε τακτική βάση, κέντρα με παιδιά, νέους και ενήλικες με αυτισμό και νοητική υστέρηση στην Αθήνα. Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις η μουσική δρα θεραπευτικά. Ο ρυθμός, η μελωδία η δομή και όλα τα χαρακτηριστικά της μουσικής διευκολύνουν την επικοινωνία και την έκφραση.
Παράλληλο όφελος του προγράμματος «Μουσικοπαρέα» είναι η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης εκπαιδευομένων, η έμμισθη απασχόληση και η συνεχής υποστήριξη στους νέους, άνεργους ή υποαπασχολούμενους μουσικούς.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
(H Moυσικοπαρέα στο Γηροκομείο Αθηνών. Για δεύτερη χρονιά με τον Μάκη και το ακορντεόν του...)
Η Μουσικοπαρέα βασίζεται σε δωρεές ιδιωτών. Ουδέποτε έλαβε ή αιτήθηκε κρατική επιχορήγηση. Το 2017 έλαβε χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Τίμα» για την επέκταση του προγράμματος της σε επτά Γηροκομεία για ένα έτος.
Φωτογραφία του χρήστη Musicoparea.
(H κυρία Μαρία. Κλειστή και απολύτως αρνητική στην αρχή, θεωρούσε πως οι μουσικές και τα τραγούδια δεν αρμόζουν στην ηλικία της. Μέχρι που άρχισε η Μουσικοπαρέα στο Γηροκομείο της. Δείτε την τώρα να υποδέχεται τη μουσικό μας πρώτη και καλύτερη, με χαρά μεταδοτική...)
Musicoparea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου