Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

~ "Αν ο πληθυσμός μιας ολόκληρης χώρας συστηματικά παραπλανάται από τους ιστορικούς και τους πολιτικούς, αν από γενιά σε γενιά τους λένε «Αυτό είναι ψέμα. Δεν συνέβη αυτό», τελικά το πιστεύεις..." Φατίχ Ακίν. ~ The Cut - 2014 - (ολόκληρη η ταινία...)

Αποτέλεσμα εικόνας για The Cut (2014)
The Cut (2014) 
Σκηνοθεσία: Fatih Akin 
Σενάριο: Fatih Akin Mardik Martin 
Ηθοποιοί: Tahar Rahim Simon Abkarian Arsinée Khanjian Μαρντίν, 1915.
 

Σχετική εικόνα
Η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους του Αρμένιους άντρες μέσα σε μια νύχτα και ο νεαρός σιδηρουργός, Nazaret Manoogian, αποχωρίζεται βίαια την οικογένειά του. Χρόνια αργότερα, αφού ο Nazaret έχει επιβιώσει από τη γενοκτονία, μαθαίνει ότι οι κόρες του είναι κι αυτές ζωντανές.
 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα
Κάνει σκοπό της ζωής του να τις ξαναβρεί και περιπλανιέται από την έρημο της Μεσοποταμίας ως την Αβάνα και τα απομονωμένα βοσκοτόπια της Βόρειας Ντακότα. 
Σχετική εικόνα
Σε αυτή την οδύσσεια, θα συναντήσει απλούς ανθρώπους έτοιμους να του συμπαρασταθούν και να τον βοηθήσουν αλλά και την άλλη πλευρά της απαξίωσης και της βαρβαρότητας...
Αποτέλεσμα εικόνας για The Cut (2014)
Με αφετηρία τη γενοκτονία τον Αρμενίων, ο Ακίν παρουσιάζει μία επική και παράλληλα λυρική ταινία, υπό τους ήχους μίας χαρακτηριστικής και παραδοσιακής μελωδίας που ταξιδεύει τον θεατή, καθ' όλη τη διάρκεια του φιλμ. Παρά την κάπως μεγάλη χρονική διάρκεια (140 λεπτά), ο Ακίν καταφέρνει μέσα από ένα διαφορετικό - απ' ότι τον έχουμε συνηθίσει - εκφραστικό ύφος, να παρουσιάσει μία συγκινητική δημιουργία. Μία δημιουργία, η οποία πραγματεύεται το δικαίωμα στην ύπαρξη και στα ίσα διακαιώματα των ανθρώπων, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, γλώσσας ή θρησκείας και εν τέλει παρουσιάζει επιτυχημένα έναν συμβολισμό στην ελευθερία της έκφρασης του λόγου, τόσο στην Τουρκία, όσο και γενικότερα..

«Δεν διάλεξα εγώ το θέμα, το θέμα διάλεξε εμένα. Οι γονείς μου είναι Τούρκοι, οπότε είναι ένα θέμα το οποίο με ενδιαφέρει, ειδικά επειδή είναι ταμπού. Αν κάτι είναι απαγορευμένο, πάντα τραβάει την προσοχή μου και θέλω να γνωρίσω παραπάνω για αυτό, όποιο και αν είναι το θέμα [...] 
Αν ο πληθυσμός μιας ολόκληρης χώρας συστηματικά παραπλανάται από τους ιστορικούς και τους πολιτικούς, αν από γενιά σε γενιά τους λένε «Αυτό είναι ψέμα. Δεν συνέβη αυτό», τελικά το πιστεύεις. 
Οι γονείς τους, τα σχολικά βιβλία και οι εφημερίδες δεν τους έδωσαν μια διαφορετική άποψη των γεγονότων. Αλλά δεν συμφωνώ με τους πολιτικούς όταν λένε να αφήσουμε την ιστορία για τους ιστορικούς. Η ιστορία είναι δικιά μας, των ανθρώπων, ολονών μας.» - αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ακίν.
Ενώ ερωτηθείς για τη σχέση του με την Τουρκία, ο σκηνοθέτης απάντησε: 
«Η σχέση μου πλέον με την Τουρκία, είναι όπως αυτή μ' έναν κακό γάμο. Ήρθε η ώρα να πάρουμε διαζύγιο...»

Το πρώτο μέρος:
http://dai.ly/x3g5gs5

Ο χρήστης Κυριάκος και 1 ακόμη άτομο διαχειρίζεστε τα μέλη, τους συντονιστές, τις ρυθμίσεις και τις δημοσιεύσεις για την ομάδα Απόγονοι Μικρασιατών - Μνήμες.Το δεύτερο μέροςΚαι το δεύτερο μέρος:
http://dai.ly/x3gahbf

(Από Κυριάκος Καγκελάρης


Απόγονοι Μικρασιατών - Μνήμες)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου