Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Το θέμα είναι να πάνε “καλά” τα πράγματα ή στον Χριστό τα πράγματα;

Πολλές φορές ευχόμαστε να πάνε “καλά” τα πράγματα...
Πάμε στους Ιερείς για να προσευχηθούν για εμάς και την οικογένεια μας , κάνουμε οι ίδιοι προσευχές πηγαίνουμε στην Εκκλησία για να πάνε “καλά” τα πράγματα. 
Τι σημαίνει όμως αυτό; Το θέμα είναι να πάνε “καλά” τα πράγματα ή στον Χριστό τα πράγματα; Δυστυχώς αγαπητοί μου το να πάνε “καλά” τα πράγματα πολλές φορές δεν σημαίνει τίποτα. 
Για παράδειγμα μπορεί να θεωρούμε ότι να πάνε “καλά” τα πράγματα για έναν άρρωστο είναι να γίνει καλά, αλλά και να γίνει αυτό μετά πάλι θα έρθει ο θάνατος. 
Το θέμα μας είναι αν θα πάνε στον Χριστό τα πράγματα και όχι απλά να πάνε “καλά” σύμφωνα με τα κοσμικά κριτήρια.
 Είναι καλό  να παντρευτεί το παιδί μου αλλά το θέμα είναι τι γάμο θα κάνει κι αν θα πάει ο γάμος στον Χριστό και όχι απλά να έχουμε μια κοσμική ικανοποίηση. Να κάνω οικογένεια και παιδιά και θεωρούμε ότι καλό είναι να τα μεγαλώσω σωστά και να τα δω ευτυχισμένα αλλά τι σημαίνει αυτό; Να είναι τα παιδιά μου καλά, με τον Χριστό όμως θα είναι ; Το θέμα μου είναι να δω τον εαυτό μου ή τα παιδιά μου στο στερέωμα του κόσμου τούτου ή στο στερέωμα της Βασιλείας των Ουρανών;
  Ευχόμαστε πολλές φορές να πάνε όλα “καλά” αλλά εκτός από τη διαπίστωση ότι αν τελικά αυτό συμβεί δεν σημαίνει τίποτα, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το να συμβεί αυτό δεν κάτι τόσο απλό, αφού υπάρχει φθορά και θάνατος, οπότε την οποιαδήποτε χαρά και ευτυχία θα τη διαδεχθεί ο πόνος και η απώλεια. Αυτή είναι η ροή αυτού του κόσμου ...Μια ροή που μόνο ο δημιουργός μπορούσε να την αλλάξει και την άλλαξε. Η Ανάσταση του Χριστού μεταμόρφωσε τον θάνατο σε κοίμηση και αυτό είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει ο Θεός στον άνθρωπο.
 Αυτός ο κόσμος από μόνος του δεν μπορεί να δημιουργήσει χαρά και ευτυχία διότι κινείται σε παρακμή φθοράς. Κρατάς το παιδί σου στο μαιευτήριο γεμάτος χαρά αλλά ξέρεις ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα είτε διότι θα φύγεις εσύ ή το παιδί σου. Αυτή η λαχτάρα να κρατήσουν όλα για πάντα σκοντάφτει στο τάφο. Όλες οι ελπίδες, οι αγάπες, οι αγωνίες, οι χάρες, τα όνειρα ξεθωριάζουν διότι η φθορά του χρόνου είναι αμείλικτη.
 Με την Ανάσταση ανοίγονται άλλες προοπτικές, με την ενσάρκωση δίνονται άλλες δυνατότητες στην ύπαρξη του κόσμου και του ανθρώπου. Τα πράγματα πλέον δεν έχει σημασία απλά να πάνε “καλά” διότι το “καλά” είναι χαοτικό και αόριστο. Τώρα πλέον υπάρχει ζωογόνος προορισμός και αυτός ο προορισμός είναι η αγκαλιά ενός συγκεκριμένου προσώπου. Αυτό το πρόσωπο είναι ο Χριστός.
 Κάποια ζωντανά παραδείγματα που μπορεί τα πράγματα να μην πήγαν “καλά” με την κοσμική ματιά αλλά πήγαν στον Χριστό ….
 Κάποτε πήγε κάποιος βαριά άρρωστος σε κάποιον γέροντα, του μίλησε για την ασθένειά του και τον παρακάλεσε για ίαση. Ο Γέροντας απάντησε κάτι το παράδοξο σύμφωνα με τα δεδομένα αυτού του κόσμου : “Μπορώ να σε κάνω καλά αλλά δεν σε συμφέρει, πήγαινε στον Χριστό”. Κάτι τέτοιο τορπιλίζει την κοσμική μας λογική διότι αυτή είναι η λογική του Ουρανού. Μιλάμε για μία άλλη λογική , στην ουσία για μια άλλη προοπτική που έχει ο άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο.
 Σε μια άλλη περίπτωση ένα παλικάρι είχε καρκίνο και όταν πήγε σε ένα μοναστήρι να προσευχηθεί οι μοναχές του είπαν με καλή διάθεση να προσκυνήσει τα Άγια λείψανα για να γίνει το θαύμα. Το παλικάρι απάντησε ότι δεν ψάχνει για κάποιο θαύμα αλλά προετοιμάζεται για τη μεγάλη συνάντηση με τον Χριστό.
 Όταν πάμε στο Άγιον Όρος και κουβεντιάζουν γονείς με τους μοναχούς ότι για παράδειγμα τα παιδιά τους είναι καλά και πάνε όλα καλά στη ζωή τους οι μοναχοί είναι ξεκάθαροι. “Με τον Χριστό είναι τα παιδιά σας ; Μόνο τότε θα είναι καλά”.
Μπορεί η αρρώστια να σου σκοτώνει το σώμα , αλλά σε πολλές περιπτώσεις λαμπυρίζει την ψυχή περισσότερο και από το φως του ήλιου. 

- Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία...
Μας αναφέρει ο Παύλος Τριποδάκης : 
“Εκεί νοσηλευόταν η Βάσω. Εκεί τη γνώρισα σχεδόν τυχαία και την άλλη μέρα της πήρα συνέντευξη. Λίγες μέρες μετά μας άφησε.
Στο τέλος του βίντεο στην κηδεία της είναι εντυπωσιακό το πως διατήρησε την ευκαμψία της, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό το θαυμαστό γεγονός είναι και σαν μια σφραγίδα πιστοποίησης για την αλήθεια και την βαρύτητα των πραγμάτων που μας λέει.
                                                               
Για την Βασιλική δεν πήγαν “ΚΑΛΑ” τα πράγματα, πήγαν όμως στον Χριστό.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και ευτυχία αφήνοντας και ολοκληρώνοντας την παρουσία μας σε αυτόν τον κόσμο. Όχι απλά να ζήσουμε πολλά ή γεμάτα χρόνια. Αλλά να ζήσουμε από τώρα τον Χριστό και όταν αφήσουμε τον κόσμο να πέσουμε στην αγκαλιά του. Τότε ο θάνατος γίνεται πανηγύρι!
 Να πέφτουμε λοιπόν στα γόνατα όχι για πάνε “καλά” τα πράγματα αλλά για να πάνε στον Χριστό.


* Η δική μας ανάρτηση για την Βάσω (μας)...
Θες να δεις έναν φωτεινό άνθρωπο;
Βάλε ένα ποτήρι δροσερό νερό δίπλα σου.
Πάρε ένα πακέτο χαρτομάντιλα...
Και κάτσε να δεις...
Η Βάσω από σήμερα είναι μια από μας.
Είχαμε μια τεράστια επιθυμία να πάμε να την γνωρίσουμε στο "σπίτι της", στη Γαλιλαία, να την βάλουμε στην καθημερινή μας ανάξια προσευχή...
Δεν προλάβαμε.
Πρόλαβε ο Χριστός της και την πήρε.
Τώρα όμως, θα ζητάμε τις δικές της πανάξιες μεσιτείες...
Α, ρε Pavlo Tripodaki! Τι μας έκανες πάλι!
***
Άφησε για σήμερα τα σήριαλ που βλέπεις στην τηλεόραση.
Κι αν είναι κάτι για να δεις απόψε,
δες τη Βάσω και θα πάθεις.
Όπως πάθαμε και μεις... 

7 σχόλια:

  1. Με λύπη διαπίστωσα, ότι όπου έστειλα το βίντεο της Βάσως ανοίχτηκε για λίγο χωρίς κανένα σχόλιο. Υποθέτω ότι βλέποντας το πρόσωπο της Βάσως φοβήθηκαν να ακούσουν όλα όσα είπε...κι έχασαν το πανηγύρι...τη γιορτή. Νομίζω πως φοβόμαστε να νιώσουμε λίγο πόνο, αλλά ο πόνος είναι η κυνητηριος δύναμη που μας οθει στην αγκαλιά Του. Γι αυτό και θα μας τον δώσει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή