Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το εκτεταμένο πλέγμα καταπάτησης των συνταγματικών ελευθεριών από τη CIA, την NSA και το Πεντάγωνο μίλησε πρόσφατα στον Joe Rogan («The Joe Rogan Experience») για το καθεστώς και την έκταση της παρακολούθησης των πολιτών.
Εννοείται πως η αντίδραση πολλών, όπως φάνηκε από τα social media, ήταν να θέλουν να πετάξουν τα κινητά τους!
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μετατρεπόμαστε άθελά μας σε γρανάζια ενός αστυνομικού κράτους που μπορεί να κατασκοπεύει τους πάντες, αλλά και ότι τροφοδοτούμε χωρίς να ξέρουμε το νέο αυτό καθεστώς με προσωπικές πληροφορίες που θα γυρίσουν μπούμερανγκ αν κάποιος θελήσει να τις χρησιμοποιήσει εναντίον μας.
Η σχεδόν τρίωρη εμφάνιση του Σνόουντεν στο podcast του Rogan τα είχε όλα. Ο Σνόουντεν είπε πως από το 2013, όταν και έκανε τις περιβόητες αποκαλύψεις του, το βάρος της κατασκοπείας έχει δοθεί πια στις φορητές συσκευές, καθώς «οι κινήσεις του κινητού σου είναι οι δικές σου κινήσεις, ως άνθρωπος».
Και συνεχίζει: «Κάθε smartphone είναι συνεχώς συνδεδεμένο στον πλησιέστερο κυψελοειδή πύργο. Ακόμα και αν η οθόνη είναι σβηστή, το smartphone σου συνεχίζει να ουρλιάζει ‘‘είμαι εδώ. Εδώ είναι τα στοιχεία μου’’».
Και με βάση τα αρχεία καταγραφής των παρόχων κινητής, οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ταυτότητα του κατόχου. Αυτά τα στοιχεία «δεν είναι υποχρεωτικό να τα κρατάνε για πάντα και δεν υπάρχει και καλό επιχείρημα να τα κρατάς για πάντα. Αλλά οι εταιρίες τα θεωρούν πολύτιμες πληροφορίες».
Και καλό είναι να μην κάνουμε ποτέ τίποτα που θα μπορούσαμε να το μετανιώσουμε στο μέλλον. Καλό είναι να μην πληκτρολογήσεις δηλαδή ποτέ τίποτα «ύποπτο» στην αναζήτηση της Google. «Πώς παίρνεις γραπτές ειδοποιήσεις; Πώς παίρνεις ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Πώς ξέρει το Facebook πού βρίσκεσαι;», αναρωτιέται με νόημα.
Μόνο αν βγάλεις την μπαταρία είσαι ασφαλής, μας λέει. Μόνο που τα smartphones είναι σφραγισμένα πια και δεν μπορείς να αφαιρέσεις την μπαταρία τους.
Τα κινητά προδίδουν τη θέση μας ακόμα και όταν είναι κλειστά, λέει ο Σνόουντεν,
«το βασικό πρόβλημα με τα σημερινά smartphones είναι ότι δεν έχεις ιδέα τι στο καλό κάνουν».
Αργότερα σημειώνει:
«Αν υπήρχε ένα κουμπί στο κινητό που έλεγε ‘‘θα κάνω ό,τι θέλω και δεν θα με κατασκοπεύεις’’, θα το πατούσες αυτό το κουμπί. Αυτό το κουμπί δεν υπάρχει όμως. Και οι Google και Apple δεν θα άφηναν να υπάρξει ένα τέτοιο κουμπί»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου