Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Υποκριτές και θεομπαίχτες


Ο Εβγκένι Γιεφτουσιένκο (1933-2017) ήταν Ρώσος ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων.

Από νωρίς καταπιάστηκε με καυτά επίκαιρα θέματα της ιστορικο-κοινωνικής πορείας της χώρας του, παίρνοντας μαχητική στάση ενάντια στη γραφειοκρατία, το δογματισμό και την προσωπολατρία.

Το 1955 έγραψε ένα ποίημα στο οποίο χαρακτηρίζει τα σοβιετικά σύνορα ως εμπόδιο στην ζωή του. Ήταν μια από τις αφορμές για τις οποίες εκδιώχθηκε το 1957 από το Φιλολογικό Ινστιτούτο και του απαγορεύτηκαν τα ταξίδια. Απέκτησε ωστόσο, μεγάλη δημοτικότητα και οι κρίσεις επιφανών ποιητών, Ρώσων και ξένων ήταν πολύ ευνοϊκές.

Το 1961 έγραψε το πιο γνωστό ποίημά του, το Μπάμπι Γιαρ. Αναφέρεται στην σφαγή των Εβραίων του Κιέβου από τους Ναζί τον Σεπτέμβριο του 1941, αλλά ο Γεφτουσένκο καταγγέλλει ταυτόχρονα και την παραποίηση του γεγονότος από Σοβιετικής πλευράς καθώς και τον έντονο αντισημιτισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια χρονιά έγραψε και τους Κληρονόμους του Στάλιν, όπου αναφέρει ότι ο Σταλινισμός επιβίωσε του Στάλιν και κάνει έκκληση να μη ξαναφανεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου