Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

~ Στα μονοπάτια της αγιότητος |Ντοκιμαντέρ: Άγιος Γεράσιμος Παλλαδάς - Πατριάρχης Αλεξανδρείας + 15 Ιανουαρίου 1714...

Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από την κοίμηση του Αγίου Γερασίμου Παλλαδά και με την ευκαιρία της έκδοσης του πρώτου τόμου των Απάντων του από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός έκανε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ 

"Άγιος Γεράσιμος Παλλαδάς: 

Στα μονοπάτια της αγιότητος" 

το οποίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Αγίου.



...Στις 20 Ιανουαρίου 1710 μ.Χ., μετά από 22 χρόνια γόνιμης πατριαρχίας, παραιτείται λόγῳ ασθενείας, γήρατος και χάριν της ησυχίας. Η κοινοποίηση της παραιτήσεως προκάλεσε λύπη δυσβάστακτη στους χριστιανούς, στους οποίους ο Άγιος ήταν πολύ αγαπητός και απολάμβανε ειλικρινή τιμή και σεβασμό.

Μερίμνησε για τη διαδοχή του και αφού εδραιώθηκε στο θρόνο ο διάδοχός του, το 1713, πραγματοποίησε την απόφασή του να μεταβεί στο Άγιον Όρος και μάλιστα στην Μονή Βατοπαιδίου για να περάσει εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η Μονή του Βατοπαιδίου είχε και τότε φήμη για την οργανωμένη μοναστική ζωή, τις δυνατότητες ασκήσεως και βιώσιμης διαμονής, όπως περιγράφονται στο έμμετρο Προσκυνητάριο του 1722  γραμμένο από τον Αναστάσιο Παπαβασιλόπουλο.

Για την παρουσία και κοίμηση του Αγίου Γερασίμου στο Βατοπαίδι μαρτυρεί ο ίδιος συγγραφέας, που τον αναγνωρίζει  μεταξύ των σπουδαίων για την αγιότητά του ιεραρχών.

Γέροντας πολύ και αδύναμος από τις κακουχίες και τις ασθένειες κοιμήθηκε στον τόπο που διάλεξε να αναπαυθεί, στις 15 Ιανουαρίου του 1714.

Μάλιστα, στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, φυλάσσεται η ευωδιάζουσα χαριτόβρυτη ιερή κάρα του, σε ασημένια λειψανοθήκη.



Ο άγιος Γεράσιμος Παλλαδάς, σ’ όλη του την επίγεια ζωή του, υπήρξε άνθρωπος αγάπης, πραότητας, υπομονής και πίστεως, ιερωμένος εργατικός και νουνεχής, ακάματος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου. Το βάθος της σκέψεώς του, όπως διαφαίνεται στο έργο του, φανερώνει την πνευματικότητα και την υψηλή θεωρία, που τον διέκριναν. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του  στην υπηρεσία της Εκκλησίας και προσπάθησε ιερουργώντας και κηρύσσοντας για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η ζωή του υπήρξε χριστοκεντρική και ανθρωποκεντρική.

 

Η αγιότητά του αναγνωρίσθηκε πολύ νωρίς από το πλήρωμα της Εκκλησίας. Από τον ιστορικό της εποχής του, Καισάριο Δαπόντε μαρτυρείται ότι μετά την ανακομιδή του αναδυόταν ευωδία από το σεπτό του λείψανο, σημείο της αγιότητάς του.

 

Η ορθόδοξη Εκκλησία, και μάλιστα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, προέβη στην επίσημη αναγνώριση της αγιότητας με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αγιοκατατάξεως, που εκδόθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του έτους 2002 και ως ημέρα εορτής της μνήμης του ορίσθηκε η 15η   Ιανουαρίου. Και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με εγκύκλιο σημείωμα της 16ης  Οκτωβρίου 2002, γνωστοποιεί ότι ο Γεράσιμος Παλλαδάς αναγράφηκε στα αγιολογικά βιβλία της.

[Για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ οι συντελεστές έκαναν μια μεγάλη περιοδεία με το κινηματογραφικό συνεργείο σε όλα τα μέρη από τα οποία πέρασε ο Άγιος.... Λείψανε από τις οικογένειές τους ένα μήνα περίπου 

Έλεγαν μάλιστα με ενθουσιασμό πόσο αισθάνονταν την παρουσία του Αγίου, ο οποίος τους εξομάλυνε ακόμη και τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια των γυρισμάτων...

|α(μ)φιερώνεται ταπεινά σε έναν εκ των συντελεστών αυτού του πολύ όμορφου ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, τον Γεώργιο Παπαδόπουλο...

ο οποίος λίγο καιρό μετά αναχώρησε για την όντως Ζωή 

και στην αγαπημένη του σύζυγό του Χρυσούλα ("συν αυτώ" από καιρό), 

που έμεινε εδώ να μας τον θυμίζει...|

|τις φωτογραφίες και κάποια βιογραφικά στοιχεία του Αγίου πήραμε από την Πεμπτουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου