Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

☆ Από τη βιβλιοπαρουσίαση «Μια στάλα Ουρανός» στο Αίγιο...

 

Το θαυμάσιο βιβλίο των εκδόσεών μας «Μια στάλα ουρανός» «Μικρές ιστορίες του χθες και του σήμερα» της Νίκης Κατσιάπη παρουσιάστηκε αρκετόν καιρό μετά την έκδοσή του και ενώ βρίσκεται επί θύραις η δεύτερη έκδοση. 


Γιατί το καλό παραμένει καλό ακόμα κι αν δεν έχει τη λάμψη του νεοφερμένου. Ή μάλλον τότε –όταν η λάμψη του νεοφερμένου εκλείπει- τότε φαίνεται καθαρότερα η αξία του. Έτσι, η εξαιρετική ιδέα της ΓΕΧΑ Αιγίου να διοργανώσει την παρουσίαση στην αίθουσά της, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τα μικρά κομψοτεχνήματα που το αποτελούν.

Την εκδήλωση, που έγινε σε ζεστό οικογενειακό κλίμα, άνοιξε ο υπεύθυνος επικοινωνίας των εκδόσεων Έαρ κ. Αθανάσιος Χατζής, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε με λίγα λόγια στην αξία και την επιτυχημένη ως τώρα πορεία του παρουσιαζόμενου βιβλίου. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Μαρκάκης, εκπαιδευτικός MEd, διευθυντής του 19ου ΔΣ Πατρών που παρουσίασε πλευρές του βιβλίου τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

«τον πόνο της ψυχής της συγγραφέως να προσφέρει μέσα από τις ιστορίες των ηρώων της λύσεις. Ανοίγματα. Διεξόδους. Να σταθεί αρωγός και συγκυρηναίος σε έναν κόσμο που προσπαθούν οι πάντες να μας πείσουν πως είτε είναι ανόητος (χωρίς νόημα) είτε το νόημά του συμπυκνώνεται στην αέναη επανάχρηση της ύλης και της ενέργειας μέσα από κύκλους βιολογικής ζωής και θανάτου.

Σ’ αυτόν τον κόσμο οι ιστορίες του βιβλίου υπενθυμίζουν με την λεπτή ευγένεια που χαρακτηρίζει και την συγγραφέα πως υπάρχει νόημα. Υπάρχει λόγος που είναι ο Λόγος. Υπάρχει η διαφυγή προς κάτι επέκεινα κι όμως τόσο δίπλα μας».

Ακολούθησε το πιο ενδιαφέρον ίσως μέρος της εκδηλώσεως, αφού η Αιγιώτισσα ηθοποιός και εκπαιδευτικός κα Ιωάννα Στεφανάτου ανέγνωσε με απαράμιλλο τρόπο ένα από τα διηγήματα του βιβλίου και συγκεκριμένα το «Πάσχα τον Νοέμβρη». 


Η εξαιρετική -κατά κοινή ομολογία- απόδοση του κειμένου καθήλωσε τους πάντες και τους συγκίνησε, ακόμα και την ίδια τη συγγραφέα.

Το πάνελ των ομιλητών έκλεισε η κα Νίκη Κατσιάπη, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους όσοι είχαν προηγηθεί αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην έκδοση του βιβλίου, αναφέρθηκε σε κάποιους από τους ήρωες του βιβλίου αποκαλύπτοντας τα ονόματά τους αλλά και επιπλέον πληροφορίες για αυτούς. Τόνισε πόσο διαφορετικά πρόσωπα είναι οι ήρωες του βιβλίου και πόσο διαφορετικοί οι τρόποι που ο Θεός ενεργεί στη ζωή τους ξανοίγοντας με μια στάλα ουρανό το μαύρο των δυσκολιών και των αδιεξόδων τους. Τόνισε δε πως η αγιότητα είναι παρούσα δίπλα μας σε τόπους και τρόπους τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους μέσα από πρόσωπα της διπλανής πόρτας.

Στη συνέχεια τόσο ο κ Χατζής όσο και η συγγραφέας ανήγγειλαν τον δεύτερο βιβλίο της κ Κατσιάπη από τις εκδόσεις Έαρ, ένα παιδικό βιβλίο αυτή τη φορά που διαβάζεται μαζί με τους γονείς με τίτλο «Όχι, βέβαια» και περιεχόμενο σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά όπως η σεξουαλική παρενόχληση, διαδικτυακή απάτη κλπ.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο πνευματικός της ΓΕΧΑ Αιγίου και εμπνευστής της όλης εκδηλώσεως π. Μάρκος Τζανακάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τη συγγραφέα και τους ομιλητές αλλά και όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους και συμπλήρωσε με περιστατικά τόσο από τα περιεχόμενα του βιβλίου, όσο και άλλα παρομοίου πνεύματος, τονίζοντας κι αυτός με τη σειρά του την αναζήτηση της αγιότητας σε κάθε στιγμή γύρω μας.


Τέλος κατά το έθος η συγγραφέας συζήτησε το κοινό, ενώ δεν έλειψαν αυτοί που της ζήτησαν να τους γράψει δυο λόγια στο αντίτυπο του βιβλίου τους...


   Παρήγγειλε το εδώ...


|πηγή κειμένου και ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό εδώ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου