Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου» ζωντανεύει στο θέατρο Βεάκη!!! ~ Η ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι στην παράσταση με τον τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου»...(το μάθαμε από την Μαιρούλα.-)


  • Τη Φιλιώ Χαϊδεμένου (Α) θα υποδυθεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Φιλιώ Χαϊδεμένου, η γιαγιά Φιλιώ∙ Είκοσι τριών χρονών κοπέλα ήταν όταν ακολούθησε το κύμα των προσφύγων που ξεριζώθηκαν βίαια από τα χώματά τους που βάφτηκαν με το αίμα των δικών τους. Υπήρξε ζωντανή υπόμνηση της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και ζωντανό παράδειγμα της δύναμης, της θέλησης, της αντίστασης και του αγώνα για επιβίωση.
Η ζωή της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι στην παράσταση με τον τίτλο «Φιλιώ Χαϊδεμένου».
Η μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη πλαισιωμένη από νέους, ταλαντούχους ηθοποιούς και μαζί με ένα επιτελείο σημαντικών συνεργατών θα αναμετρηθεί, από τις 23 Νοεμβρίου στο θέατρο Βεάκη, με την  δυναμική, γεμάτη τόλμη και αποφασιστικότητα Φιλιώ Χαϊδεμένου.

Οι ηθοποιοί της παράστασης (φωτ.: Ζαχαρίας Καρούνης / facebook)
Νιώθει σαν να έχει μια κοτρώνα στα πόδια της, δήλωσε η πρωταγωνίστρια στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παράσταση, στις 10 Νοεμβρίου, παρουσία της δισεγγονής της Φιλιώς. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, που επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου μετά από 10 χρόνια απουσίας, χαρακτήρισε το έργο ως «μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καλλιτεχνική της πορεία»
Το σκηνικό συμπληρώνουν μουσικές και τραγούδια που συντρόφεψαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της. Και μαζί δύο ολοκαίνουρια τραγούδια σε στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου, τα οποία μελοποίησε ο Ζαχαρίας Καρούνης. Ο τελευταίος συμμετέχει και ως ηθοποιός στην παράσταση, έχοντας κάνει παράλληλα την καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια.
Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη της ηρωικής Μικρασιάτισσας, τον οποίο της αποδίδει το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ιωνία», σχεδόν δέκα χρόνια μετά το θάνατό της.
Η γιαγιά Φιλιώ
«Φως και σκοτάδι φίλιωσα… Φιλιώ, Φιλιώ με λένε…». Δανειζόμαστε τα λόγια από το τραγούδι της παράστασης Το τραγούδι της Φιλιώς γιατί αυτό ακριβώς ήταν η Φιλιώ Χαϊδεμένου, μια γυναίκα που κατάφερε να συμφιλιώσει την πολύχρωμη, χαρούμενη και ειρηνική ζωή των Μικρασιατών πριν από την Καταστροφή με το απόλυτο έρεβος που την ακολούθησε… και να το μετουσιώσει όλο αυτό σε αγώνα για τη ζωή, σε αγώνα για τη μνήμη όσων οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Έφυγε πλήρης ημερών τον Ιούνιο του 2007, λίγο πριν συμπληρώσει τα 108 χρόνια της. Είχε γεννηθεί στα Βουρλά της Μικρασίας στις 28 Οκτωβρίου 1899. Με άλλα λόγια, τα είδε και τα έζησε όλα…
Έφυγε, αλλά άφησε το αχνάρι της, το αχνάρι ενός ανθρώπου που δεν γονάτισε, ενός ανθρώπου που πρόκοψε διδάσκοντας στάση ζωής με το παράδειγμά του. Στην πολύτιμη παρακαταθήκη της εντάσσεται και το Λαογραφικό Μικρασιατικό Μουσείο στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο έστησε με μεράκι και προσωπικό μόχθο. Η συνδρομή της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του μικρασιατικού πολιτισμού είναι αδιαμφισβήτητη.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση
Την Δέσποινα Μπεμπεδέλη πλαισιώνουν οι ηθοποιοί Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους-Ένγκελ, Αλκιβιάδης Μαγγόνας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Ευταξόπουλος και τη διασκευή του βιβλίου η Άνδρη Θεοδώτου.
Οι παραστάσεις, που θα είναι περιορισμένες, θα δίνονται κάθε Τετάρτη (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (21.00), Κυριακή (19.00). Η γενική είσοδος είναι 15 ευρώ, το εισιτήριο για φοιτητές και γρουπ 10 ευρώ, ενώ για ανέργους η είσοδος είναι 5 ευρώ.
Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32 - Εξάρχεια, τηλ.: 2105223522.

http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/theatre/h-despoina-mpempedelh-epistrefei-sto-theatro-veakh-ws-filiw-xaidemenoy.4366033.html

http://www.pontos-news.gr/article/156642/i-filio-haidemenoy-zontaneyei-sto-theatro-veaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου