Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Προσευχήσου για τη Θεσσαλονίκη...!!!



Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα


Σήμερα, του Αγίου Δημητρίου.
 Ένας Άγιος σαν μεγάλος σεισμός, ως προς την ανδρεία, το ήθος και τη θυσία του.
Μάς έρχεται στον νου η παρομοίωσις των ρίχτερ, αφού σήμερα μαζί με τον Άγιο μνημονεύεται κι ένας σεισμός, ένα μεγάλο και φοβερό ταρακούνημα, το οποίο έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, 26 του Οκτώβρη, κατά το έτος 740, όταν τα ανώγεια και τα ωραία σπίτια της Πόλεως κατακρημνίστηκαν όλα, όπως, άλλωστε, το ενθυμίζει αυτό, μέσα στον Συναξαριστή του, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.
Μεγάλο κακό ο σεισμός. Όμως, και δίδαγμα. Ένα κούνημα του νου.
Σείεται η γης, τρέμουν τα κουφώματα, σταματάει ξαφνικά η ζωή που την είχες κανονίσει όπως θες εσύ, ρυθμισμένη στα ρίχτερ τα δικά σου, στα θέλω σου. 
«Είναι η ζωή μου!». 
Έτσι, δεν έλεγες; Τώρα, όμως, σεισμός. Το πρώτο που σου έρχεται στον νου είναι να κάνεις αμέσως τον σταυρό σου.
Εκμυστηρεύονταν ο ίδιος ο μακάριος Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης ότι όταν έγινε ο συνταρακτικός σεισμός στη Θεσσαλονίκη, κατά το έτος 1978, η Χάρις του Θεού, του έδειχνε την πόλη της Βορείου Ελλάδος, μία εβδομάδα νωρίτερα, σαν από κάποια οθόνη, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.
Έλεγε, τότε, ο παπά Εφραίμ μέσα στην προσευχή του: 
«Τι μού ανοίγεις; Τι θέλεις από μένα;». 
Άκουγε, αμέσως, μία επίμονη φωνή: 
«Προσευχήσου, όσο μπορείς, για τη Θεσσαλονίκη!», χωρίς, όμως, να πληροφορείται, το τι θα συμβεί.
«Μέσα σε μία εβδομάδα έγινε αυτός ο φοβερός σεισμός» αναφέρει ο ηγούμενος Εφραίμ ο Βατοπαιδινός, ο οποίος αποκαλύπτει το εν λόγω βίωμα του μακαρίου Γέροντος σε σχετική ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, έπρεπε όλη η Θεσσαλονίκη να γίνει χώμα, και, εν τούτοις, η Θεσσαλονίκη σώθηκε κοντά στις προσευχές αυτού του ανθρώπου».
Ο εν λόγω φοβερός σεισμός, ημέρα Τρίτη, 20 Ιουνίου 1978, υπήρξε μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, διάρκεια 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.
Ο παπά Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, όσο ήταν ακόμη εν ζωή, είχε θέσει ρητή απαγόρευση, στους κοντινούς συνομιλητές του, να πουν οτιδήποτε περί αυτού του βιώματος του...

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasp247@gmail.com
(Η φωτογραφία από τον "συν αυτώ", Κωνσταντίνο Σύμπουρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου