Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

"... Μικρός, άσχημος, με ελάττωμα στην ομιλία, συχνά σε ένα ζαρωμένο ράσο και χωρίς παπούτσια..." |Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (1896-1966)


Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (1896-1966) είναι ένας σύγχρονος της εποχής μας.
Ήταν μικρός, άσχημος, με ελάττωμα στην ομιλία, συχνά σε ένα ζαρωμένο ράσο και χωρίς παπούτσια.
Συχνά κυκλοφορούσε ξυπόλητος, και μια μέρα ήρθε μια διαταγή από τους ανωτέρους του: 
να φορέσει μπότες. 
Ο Επίσκοπος Ιωάννης τα έβαλε, αλλά με τον δικό του τρόπο: 
έδεσε τα κορδόνια μαζί και τα έβαλε στον ώμο του.
Αργότερα ήρθε μια νέα διαταγή: 
«Βάλτε τα παπούτσια στα πόδια σας!»
 Αφού ο Επίσκοπος Ιωάννης ήταν υπάκουος, το’κανε.
Μερικές φορές έκανε «ανόητα» πράγματα: 
είχε παράξενη εμφάνιση, συμπεριφερόταν «όχι σύμφωνα με τους κανόνες» και δεν εξηγούσε τις περιέργειές του. 
Αυτό ενοχλούσε πολλούς διότι πίστευαν ότι ένας επίσκοπος δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρεται όπως ερημίτης, διότι όλες οι πράξεις του γίνονταν μπροστά στον κόσμο!
Αργούσε στις ιερές ακολουθίες (όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά αφού επισκεπτόταν τους ασθενείς ή τους ετοιμοθάνατους) και δεν έδινε άδεια να ξεκινήσουν όταν απουσίαζε, ενώ όταν λειτουργούσε ο ίδιος, οι ιερές ακολουθίες διαρκούσαν ώρες. 

Συνήθιζε να εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη χωρίς καμιά απολύτως προειδοποίηση και εντελώς απροσδόκητα, οι επισκέψεις του στα νοσοκομεία ήταν συνήθως τη νύχτα.

Μια φορά, όταν ο Δεσπότης βρισκόταν στη Μασσαλία, αποφάσισε να τελέσει το μνημόσυνο στον τόπο της δολοφονίας του Σέρβου βασιλιά Αλεξάνδρου.
Κανένας από τους κληρικούς δεν ήθελε να τον ακολουθήσει .

Ο Δεσπότης πήγε μόνος του!!
Οι κάτοικοι της Μασσαλίας έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν έναν κληρικό με ασυνήθιστα ρούχα, με μακριά μαλλιά και χωρίς παπούτσια να περπατάει στη μέση του δρόμου και να ψάλλει την Μνημόσυνη δέηση!!!
Μια από τις πνευματικές κόρες του Αγίου, αναφέρει: 
«Ο σύζυγός μου τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνο το διάστημα ο Δεσπότης είχε πολλά δικά του θέματα. Επειδή γνώριζα τη δύναμη των προσευχών του, σκέφτηκα: «Αν ερχόταν ο Δεσπότης στον άντρα μου, ο σύζυγός μου σίγουρα θα γινόταν καλύτερα»,
Φοβόμουν όμως να τον παρακαλέσω αφού ήξερα πόσο απασχολημένος ήταν. 
Και ξαφνικά ο Δεσπότης ήρθε σε εμάς ο ίδιος, συνοδευόμενος από κάποιον κύριο που τον έφερε σε εμάς με αυτοκίνητο!!!!!

Έμεινε μόνο πέντε λεπτά, αλλά εγώ ήμουν σίγουρη ότι αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στον άντρα μου. 
Και, πράγματι, μετά από αυτήν την επίσκεψη του Δεσπότη, ο σύζυγός μου άρχισε να αναρρώνει.
Αργότερα συνάντησα εκείνον τον κύριο που μας έφερε τον Δεσπότη, και αυτός εξιστόρησε ότι πήγαινε τον Δεσπότη στο αεροδρόμιο, όταν ξαφνικά αυτός του είπε: 
«Στρίψε, πάμε στον Λ. τώρα».
Αντιτάχθηκε ότι θα αργούσαν για το αεροπλάνο και ότι δεν μπορούσαν εκείνη τη στιγμή έτσι αμέσως. 
Τότε ο Δεσπότης του είπε: «Μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη για τη ζωή ενός ανθρώπου;».
Έτσι έφερε τον Δεσπότη στο νοσοκομείο . Παρ’όλα αυτά, δεν άργησε στο αεροπλάνο, επειδή τον περίμεναν και γι’αυτό το λόγο καθυστέρησαν την πτήση».

Χριστός Ανέστη!
Χαίρε Άγιε Ιωάννη Μαξίμοβιτς!!!!

(από την Athina Kateri)
|Πρώτη δημοσίευση στις 23/6/2021Αν υπήρχε κάποιος που να γνωρίζει να απαντήσει στο σχόλιο που υπάρχει από τότε στην ανάρτηση,πολύ θα μας χαροποιούσε...


1 σχόλιο:

  1. Ο Ιωάννης Μαξίμοβιτς έζησε και κοιμήθηκε χωρίς να έχει σχέση με καμιά Εκκλησία (Κωνσταντινουπόλεως, Ρωσίας κλπ. κλπ) τις οποίες θεωρούσε ως οικουμενιστικές και δεν είχε κοινωνία με αυτές. Η ζωή του ήταν πράγματι οσιακή. «Ήταν ο αυστηρότερος όλων, σε ό,τι είχε σχέση με τα δόγματα της Ορθοδοξίας», σημειώνει ο Σεραφείμ Ρόουζ.
    Τὸ ἐπίσημο περιοδικὸ τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας χαρακτήρισε ὡς «σχισματικὸ» τὸν «βοηθὸ ἐπίσκοπο ᾿Ιωάννη Μαξίμοβιτς» καὶ ὁ ἀρχιεπίσκοπος Πεκίνου Βίκτωρ τοῦ ἐπέβαλε ἀργία. ῾Αγνόησε πλήρως τὶς ἀποφάσεις αὐτὲς καὶ ἐξακολούθησε νὰ ἱερουργῆ ἀκόμα καὶ ἔξω ἀπὸ μερικοὺς σφραγισμένους πλέον Ναούς του, μὲ τὴν συγκινητικὴ συμπαράστασι τοῦ λογικοῦ ποιμνίου του. Μετὰ ἀπὸ μεγάλη καθυστέρησι, λόγῳ τῶν δυσχερῶν περιστάσεων, ἔφθασε ἐντολὴ ἀπὸ τὴν ᾿Αρχιερατικὴ Σύνοδο τῆς Διασπορᾶς, ἡ ὁποία ἀνύψωνε τὸν ᾿Επίσκοπο ᾿Ιωάννη σὲ ᾿Αρχιεπίσκοπο μὲ ἀπ᾿ εὐθείας ὑπαγωγὴ στὴν Σύνοδο. ῾Η ᾿Εθνικὴ Κυβέρνησις τῆς Κίνας καὶ οἱ ᾿Αρχὲς τῆς Σαγγάης, ἀνεγνώρισαν τὸν ᾿Αρχιεπίσκοπο ᾿Ιωάννη ὡς τὸν μοναδικὸ ἡγέτη τῆς Ρωσικῆς ᾿Ορθοδόξου ᾿Εκκλησίας στὴν Κίνα.
    Σε άλλο σημείο γράφουν
    «Αλλὰ καὶ ἐπαινοῦσε καὶ ἐξέφραζε τὴν συμπάθεια καὶ ὑποστήριξί του πρὸς ὅλους ἐκείνους τοὺς ᾿Ορθοδόξους, ἰδίως τῆς ῾Ελλάδος, οἱ ὁποῖοι γιὰ τὴν ἐμμονή τους στὸ Πάτριο ᾿Εκκλησιαστικὸ ῾Ημερολόγιο ὑπέφεραν τὰ πάνδεινα ἀπὸ τοὺς καινοτόμους καὶ Οἰκουμενιστάς.»
    Όταν μετά τον θάνατό του η Εκκλησία του αναγνωρίσθηκε από την Εκκλησία της Ρωσίας εμφανίζεται ο κεκοιμημένος Ιωάννης ως Ιεράρχης της Εκκλησίας και τον βλέπουμε σε Ορθοδόξους Ναούς σε αγιογραφίες.
    Σε συζήτηση την οποία είχα επί του θέματος με κεκοιμημένο Ιεράρχη που σε ναό του είχε σε αγιογραφία τον Ιωάννη Μαξίμοβιτς μου απάντησε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όπως γνωρίζεις οι πιστοί πληρώνουν και φτιάχνουν τις αγιογραφίες»
    Θα επιθυμούσα να μάθω πως ένας «αρχιερέας» ας πούμε του παλαιού εορτολογίου έχει ενταχθεί ως άγιος. Την Πράξη αγιοκατατάξεώς του την υπογράφει την19 ᾿Ιουνίου 1994 ἐκκλ. ἡμερ. Ως πρόεδρος της συνόδου της ιεραρχίας ο «Μητροπολίτης» Βιτάλιος.
    Ο Ιωάνης Μαξίμοβις που μας θεωρούσε «καινοτόμους καὶ Οἰκουμενιστάς.»
    Σας τα γράφω διότι τον σέβομαι αλλά ψάχνω και δεν μπορώ να βρω από πού αναγνωρίστηκε ως άγιος από την Εκκλησια μας.
    Αναστάσιος Κωστόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή