Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

«Τα χωριά τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν» |Kαματριάδες: Ανθρώπινη αλυσίδα στη φωτιά από αληθινούς γίγαντες...|

Οι κάτοικοι του χωριού φτάνουν κατά δεκάδες μέσα στο σούρουπο από παντού και σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στη φωτιά που κατεβαίνει σαν καταρράκτης

Συγκλονιστική μαρτυρία για την ανθρώπινη αυτοθυσία στις Καματριάδες της Εύβοιας. Η αλληλεγγύη χτίζει τείχος προστασίας απέναντι στην πυρκαγιά την ώρα που υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προβλέπουν οι κάτοικοι και επαναλαμβάνουν και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. 

Μεγάλο το παράπονο, πως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν μόνοι τους. 

Ζητούσαν υποστήριξη από εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα. Παραπονούνται πως «η βοήθεια δεν έφτανε ποτέ».

Σήμερα βρέθηκαν εκεί σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς αρκετοί πυροσβέστες, πολλά πυροσβεστικά συνεργεία από το εξωτερικό και δεκάδες εθελοντές, και έγιναν ακόμη πολλές ρίψεις από τα εναέρια μέσα - όμως το μέγεθος της φωτιάς δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να γευτούν και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Το μήνυμα που στέλνει ο Γιώργος Τρούλας συνοδευόμενο με μία φωτογραφία όπου καταγράφονται οι γιγάντιες προσπάθειες των κατοίκων συγκινεί:

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις Καματριάδες της Εύβοιας είναι το συγκλονιστικότερο πράγμα που έχουμε ζήσει στη Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Οι κάτοικοι του χωριού φτάνουν κατά δεκάδες μέσα στο σούρουπο από παντού και σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στη φωτιά που κατεβαίνει σαν καταρράκτης και σε λίγο θα καταπιεί το χωριό τους και κυρίως το βιος τους, τις καλλιέργειες από τις οποίες ζούνε από τον καιρό των προγόνων τους.

Το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια απειλούσε για μια ακόμη φορά να κάνει στάχτη Γαλατσώνα, Αβγαριά, Καματριάδες, Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο, Ελληνικά.

Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην Αβγαριά Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία Εύβοιας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Οι άνθρωποι φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους νεότερους να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Σε καθένα απ' τα χωριά, εξελίσσεται μία απίστευτη μάχη των κατοίκων, να κρατήσουν τις φλόγες έξω απ' τις αυλές τους. 

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» 

υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και συμπληρώνει: 

«Τα χωριά τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ' το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

Ολομόναχοι στις Καματριάδες, με κλαδιά και μπιτόνια με νερό που κουβάλησαν, μπροστά στο θεριό. 

Στην πιο τραγική και συνάμα γενναία στιγμή μιας εφιαλτικής εβδομάδας. 

Εδώ ραγίζουν καρδιές απόψε. 

Τελειώνει η λογική.

 Άνθρωποι γίγαντες. Αληθινοί».

πηγή 1 | πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου