Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

* Η δικαιοσύνη του Θεού είναι ανατρεπτική | Θεός πέρα από τη δικαιοσύνη | Κώστας Γανωτής | Σοφία Χατζή...


Οι άνθρωποι νιώθουν σήμερα ότι δεν δικαιώνονται και ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Η δικαιοσύνη προ Χριστού ισχύει στη σημερινή ποινική δικονομία. Στην πράξη, η δικαιοσύνη χωρίς Χριστό είναι εκδίκηση, δεν είναι επανορθωτική δικαιοσύνη. Παθείν τον έρξαντα λέγει ο Αισχύλος. Οι τιμωρούμενοι στην αρχαία τραγωδία είναι χαμένοι στον πάνω και στον κάτω κόσμο. Ο Αχιλλέας ήταν δεσμευμένος από μια εκδικητική δικαιοσύνη να φονεύσει τον Έκτορα που σκότωσε τον καλύτερό του φίλο.
Σήμερα οι άνθρωποι πηγαίνουν στο δικαστήριο για να ικανοποιηθούν. Μια δικαιοσύνη αντίθετη από τη δικαιοσύνη του Θεού. Διακατέχεται από το μίσος. Η μια κόλαση προσπαθεί να καλύψει την άλλη, εκείνου που αδίκησε. Κανείς δεν είναι καθαρός και ο κόσμος δεν διορθώνεται. Η επανορθωτική δικαιοσύνη έχει προϋπόθεση την αγάπη. Ο γονιός στοχεύει στη διόρθωση και όχι στην εξόντωση. Όσοι εγκληματούν από καταβολής κόσμου καλύπτουν την κακία τους με μια επίκληση δικαιοσύνης. Μια εκδίκηση που "αποκαθιστά το αίσθημα της δικαιοσύνης". Χωρίς Χριστό δεν υφίσταται μετάνοια. Είναι βασικό δόγμα της καθολικής εκκλησίας η πληρωμή για τις αμαρτίες και δεν αρκεί η συγχώρηση. Έτσι ακυρώνεται ο Σταυρός του Χριστού που ήρθε για να πληρώσει τις αμαρτίες μας. Στην αρχή της 4ης σταυροφορίας δόθηκε προκαταβολική άφεση αμαρτιών από τον Πάπα και πλήρωσαν γι' αυτό. Η αυτοδικαίωση του Κάιν. Δέχθηκε πρόκληση από τον Θεό να μετανοήσει. Όμως απάντησε ότι το έγκλημά του είναι μεγαλύτερο από τη συγχώρηση. Έτσι, δέχομαι την καρδιά μου αγριεμένη, σαν έκφραση της δύναμής μου. Οι ανδρείοι της ηδονής, όπως λέει ο Καβάφης. Δεν με νοιάζει η ενοχή, το χαίρομαι, έδωσα τη δυνατότητα στον εαυτό μου να αμαρτάνει για να σβήσω κάθε σκέψη μετάνοιας. Αυτό έκανε ο Αχιλλέας μετά το φόνο του Έκτορα. Συνέχισε αδιάκοπα να σκοτώνει τους Τρώες, σαν αθάνατος.
Αν δεν υπάρξει εκδίκηση, δεν υπάρχει ησυχία.  Έτσι η ενοχή γίνεται συστατικό της προσωπικότητας. Νομίζουμε ότι με τα επιχειρήματα της λογικής δικαιωνόμαστε, αλλά το δράμα παίζεται στην καρδιά, η οποία κοχλάζει από τα συναισθήματα της εκδίκησης. Ο Χριστός αποκατέστησε τη δικαιοσύνη με το "Αγαπάτε τους εχθρούς ημών". Οι Χριστιανοί προσεύχονταν για τον Νέρωνα, τα ίδια τα θύματά του. Αυτή είναι η ακατανόητη δικαιοσύνη των Χριστιανών. Ο Άγιος Πορφύριος έλεγε ότι ο άνθρωπος που αμαρτάνει έχει πέσει στην αγέλη των λύκων που τον δαγκώνουν και επιπλέον εσύ θέλεις και συ να προσθέσεις την αγανάκτησή σου εναντίον του, ενώ εκείνος είναι θύμα των πειρασμών ; Ακόμη και οι γονείς επιθυμούν να ξεθυμάνουν με την τιμωρία των παιδιών. Πόσο μάλλον αυτό συμβαίνει στον κοσμικό άνθρωπο. Με τα βάσανα που επιτρέπει ο Θεός να μαλακώνει η ψυχή και αρχίζει η μετάνοια. Κατά τον Χρυσόστομο τα βάσανα για τους δικαίους και αθώους είναι εξυψωτικά σε μια ακατανόητη υψηλή αγιότητα. Ενώ για τους για τους αμαρτωλούς, τους εκτός εκκλησίας, συμβαίνουν για να μαλακώσει ο άνθρωπος, να νιώσει συντριβή. Η αλαζονεία δεν αφήνει τους ανθρώπους να νιώσουν τρυφερά αισθήματα, ενώ ο πόνος προετοιμάζει και ωφελεί. Η Μετάνοια είναι η μεγαλύτερη δύναμη μετά τον Χριστό και τη Θεοτόκο. Μετατρέπει το σύμπαν και μεταμορφώνει όλο τον εχθρικό κόσμο σε Παράδεισο. Δεν έχουμε την εξουσία να κρίνουμε, έστω κι αν έχουμε δίκιο. Μόνο ο Κύριος έχει την εξουσία να κρίνει τον κόσμο. Ο Αγ. Γρηγόριος Νύσσης τονίζει να μην ψάχνουμε να βρούμε τον αντίχριστο, γιατί αντίχριστος είναι καθένας που κρίνει τους άλλους, διότι αντιποιείται το δικαίωμα αυτό που έχει ο Χριστός. Ο Θεός ως Πανάγαθος είτε δεν επιβάλλει τιμωρίες, είτε τις επιβάλλει, είτε επιβάλλει άνισες τιμωρίες, αποβλέποντας στη διόρθωσή μας. Έχω δει μετανιωμένους φονιάδες, ανθρώπους που έγιναν ντροπαλοί, ταπεινοί, γλυκείς γιατί ωφελήθηκαν από την τιμωρία. Βλέπουμε ακόμη και στους μουσουλμάνους που είναι άγνωστη η καλωσύνη στη θεωρία τους, αυτή που δεν περιμένει ανταπόκριση, στην πράξη αυτοί που ζουν στη φτώχεια να μοιάζουν με τους Χριστιανούς, έχουν αγάπη μεγάλη στους ξένους.
___
Συγχωρώ σημαίνει ότι μπαίνω στη θέση του άλλου και χωρώ στον ίδιο χώρο μαζί του, δηλαδή συμμερίζομαι κυριολεκτικά τη θέση του, όπως ο Χριστός σαρκώθηκε και συνταυτίστηκε μαζί μας, εκτός από τις αμαρτίες μας. Γι' αυτό και ομοιώθηκε μαζί μας και στον θάνατο και ετάφη.
Κατήργησε τον θάνατο και οι ψυχές των κεκοιμημένων περιμένουν ζωντανές τη Δευτέρα Παρουσία και ο Χριστός είναι ο πρώτος που αναστήθηκε οριστικά και αθάνατος από τους νεκρούς για να μας πάρει μαζί του στον Παράδεισο. _____ Ραδιοπαραμυθία 22.02.2023 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist: ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com #sofiachatzi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου