Τρίτη 18 Απριλίου 2023

~ Ήταν 9 Απριλίου 1463...

 Τρεις Άγιοι, που μαρτύρησαν στα χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, που βασανίστηκαν φριχτά και ήταν ημέρα Τρίτη της Διακαινήσιμου Εβδομάδας.

Τρεις Άγιοι, που για κάποιον λόγο αγαπούν το να εμφανίζονται συχνά στον υλικό μας κόσμο. Αμέτρητες οι θεάσεις...


Ο Άγιος Ραφαήλ λειτούργησε για τελευταία φορά εκείνη τη Μεγάλη Πέμπτη. Την Μεγάλη Παρασκευή ανέβηκαν στο Μοναστήρι Τούρκοι, συνέλαβαν τον Ηγούμενο Ραφαήλ, τό Διάκονο Νικόλαο, την οικογένεια του προεστού και το δάσκαλο.

Οι άλλοι πρόλαβαν και κρύφτηκαν στο βουνό. Άρχισαν λοιπόν να τους βασανίζουν ποικιλότροπα για να ομολογήσουν που κρύβονταν οι άλλοι χριστιανοί. Την 12χρονη κόρη του προεστού Ειρήνη, αφού αποκοψαν τό χεράκι της μπροστά στους γονείς της, που τους είχαν δεμένους σε μια καρυδιά, έπειτα την έβαλαν μέσα σ' ένα πιθάρι και την έκαψαν. Τον προεστό Βασίλειο τόν πατέρα της και το δάσκαλο Θεόδωρο τους κατακρεούργησαν απάνθρωπα.

Η μητέρα της Αγίας Ειρήνης κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της.

Το άρπαξαν οι Τούρκοι, το πέταξαν κάτω και το τσαλαπατούσαν... Έτρεξε η μητέρα να το πάρει και την έδεσαν σε μια καρυδιά.

Βλέποντας το φρικτό μαρτύριο της Αγίας Ειρήνης δεν άντεξε κι έπαθε συγκοπή. Την δε ανεψιά του προεστού την Ελένη, 15 ετών, την κακοποίησαν και τής έδωσαν φοβερό ξύλο που πέθανε από τους πόνους. Τόν Άγιο Ραφαήλ Τόν χτυπούσαν με τά ρόπαλα και Τόν ερριξαν κάτω παράλυτο. Τού έκαναν πολλά μαρτύρια.

Τόν έσερναν καταγής στις πέτρες με βία απ' τά μαλλιά και τη γενειάδα.

Τόν έδειραν με αγριότητα.

Τόν κρέμασαν ανάποδα σε μια καρυδιά.

Του πριόνισαν το στόμα και απέκοψαν τη σιαγόνα την Τρίτη ημέρα της Διακαινησίμου. Ο τόπος του μαρτυρίου Του ήταν λίγο πιο κάτω από τό μέρος τού Αγιάσματος. Στη θέση αυτή υπήρχε ένα μεγάλο δέντρο και κάτω από αυτό γινόταν κάθε χρόνο η Ανάσταση . Τόν Άγιο Νικόλαο Τόν είχαν δέσει σέ μια καρυδιά καί βλέποντας νά πριονίζουν τόν αγαπημένο του Ηγούμενο, με τίς πρώτες λόγχες που Τόν κεντούσαν έπαθε συγκοπή.

Ήταν 9 Απριλίου 1463 κατόπιν έβαλαν φωτιά στο Μοναστήρι κι έφυγαν.

Την άλλη νύχτα μερικές ευσεβείς χριστιανές μαζί με τον επιστάτη Ακίνδυνο και τόν τρίτο Μοναχό που διασώθηκε, με έναν γέροντα Ιερέα από τό χωριό, έθαψαν κρυφά τους Μάρτυρες.

Τόν μεν Ηγούμενο μέσα στα ερείπια της καμένης Εκκλησίας, τούς δε άλλους στο προαύλιο ...

Χαίρε Άγιε Ραφαήλ, Νικόλαε και Αγία Ειρηνούλα πανένδοξοι...


|η επιμέλεια ανάρτησης από την εκ των "συν αυτώ", Athina Samos

(η εικόνα και το προλογικό από τη σελίδα Erimitic.

- εμείς από την Aγγελική Βασιλειάδου, )


* Όλες οι αναρτήσεις μας (όρεξη να΄χετε...) για τους 3 αγαπημένους μας Αγίους εδώ...

2 σχόλια:

  1. Χαίρετε. Τόσο ο πρόλογος του κειμένου, όσο και η εικόνα, ανήκουν στη σελίδα erimitic. Θα έπρεπε να γίνει η σχετική αναφορά.
    https://www.facebook.com/100044280352295/posts/pfbid0iGobfcCu37LkzPPawdkSgDkdcnne67vZUHsKcaqj66vxmSy9q4iV2XNJmksFdC4Al/?app=fbl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχωρείστε μας!
      Δεν το γνωρίζαμε.
      Διορθώθηκε.
      "Συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει"...
      "Χριστός Ανέστη!

      Διαγραφή