Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η Νέα Σμύρνη των Ελλήνων στην Φλώριδα της Αμερικής, πριν δημιουργηθούν οι ΗΠΑ! (Του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου)

Έλληνες (από Μάνη, Κορώνη, Κορσική, Σμύρνη, Μήλο, Σαντορίνη, Κρήτη), Ιταλοί και Ισπανοί στην πρώτη μεγάλη εγκατάσταση λευκών μεταναστών στην Αμερική!
του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου
Ο Ν. Ξανθόπουλος στην Νέα Σμύρνη Φλώριδας

ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΔΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΕΠΤΑ-ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ.
Τις μισές στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου είναι εγκατεστημένοι πολλοί νησιώτες. Καλύμνιοι, Λεριοί, Συμιακοί... Να δεις μπάλλους και συρτά στις εκδηλώσεις τους, να τα χάσεις! Να νομίσεις ότι είσαι στην καρδιά του Αιγαίου…
Μέσ’ στου Αιγαίου πρόβαλε να δεις,
Αχ, μέσ’ στου Αιγαίου τα νησιά, αγγέλοι φτερουγίζουν...

Τάμπα, Κλίαρ Γουότερ, Σαν Πίτερσμπουργκ, Μαϊάμι, Φορ Λότερντέιλ, Κόραλ Γκέιμπλ, Σαν Αγκοστίν, Νιού Σμύρνα... Πολλές φορές αισθανόμουν σαν ιχνηλάτης που αναζητά τις πατημασιές των Ελλήνων... Το χωριουδάκι Νιού Σμύρνα, ευρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Κανάβεραλ…
Ένα παλιό ελληνικό σχολείο του 1793, το Σχολείο του Γιαννόπουλου στο Σαν Αγκοστίν, καθώς και η εκκλησία των Μινορκέζων, σε κάνουν να γυρίσεις πίσω στα χρόνια, πριν ιδρυθούν ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες! Όταν καμμιά χιλιάδα καταπιεσμένοι από τον Τούρκο Έλληνες, έκαναν το ριψοκίνδυνο ταξίδι να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να φτάσουν σ’ αυτήν την γη , το 1767…
Ήταν η πρώτη μεγάλη εγκατάσταση λευκών μεταναστών στην Αμερική, και το Σάν Αγκοστίν, η πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε στον Νέο Κόσμο. Είχαν εγκατασταθεί πρώτα σ’ ένα χωριουδάκι, στην Νιού Σμύρνα, Μανιάτες, από την Κορώνη, από την Κορσική των Γενοβέζων, το Λιβόρνο[1], Ιταλοί κι άλλοι Έλληνες από την Σμύρνη, την Μήλο, την Σαντορίνη, την Κρήτη, τηνΜινόρκα…
Χίλιες ψυχές με εφτά πλεούμενα ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ...
Μοιάζει απίστευτο, σαν παραμύθι, σαν παινεψιά ενός καυχησιάρη, κι όμως λέγεται πως είναι γεγονός...
 
Η μεγαλύτερη προσπάθεια βρετανικού αποικισμού στον Νέο Κόσμο!Το ρούμι των Ρωμιών
του Γιώργου Λεκάκη

Πράγματι, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά Ευρωπαίοι το…1768, όταν ο εκ Σκοτίας ιατρός δρ. Andrew Turnbull (1718–1792)[2], ίδρυσε αποικία. Σε συνεργασία με τον sir William Duncan εξασφάλισε επιχορήγηση 40.000 στρεμμάτων (160 τ.χλμ.) γης στην ανατολική ακτή της χερσονήσου της Φλώριδας, με την απαίτηση της βρετανικής κυβέρνησης να εγκατασταθεί εντός 10 ετών, με αναλογία ενός ατόμου για κάθε 100 στρέμματα. Το 1765 έφθασε στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλώριδα, πρωτεύουσα της επαρχίας. Εξασφάλισε την χορηγία από τον κυβερνήτη James Grant. Τελικά η αποικία-επιχείρηση θα ήταν περίπου 101.400 στρέμματα - 410 τ.χλμ. Επέστρεψε στην Αγγλία, και εξασφάλισε χρηματοδότηση για την επικείμενη «επιχείρηση μεταφοράς ανθρώπων», από την κυβέρνηση και το βρετανικό Συμβούλιο Εμπορίου… Ήταν η μεγαλύτερη προσπάθεια βρετανικού αποικισμού λευκών στον Νέο Κόσμο!
Εν συνεχεία εταξίδεψε στην Μεσόγειο για να βρει άποικους «για μια αποικία στην Ανατολική Φλώριδα στην οποία θα μπορούσα να εγκαταστήσω μια μικρή αποικία από Έλληνες», γράφει σε επιστολή του ο δρ. Turnbull προς τον λόρδο Shelburne.
Ο δρ. Turnbull είχε χρηματίσει πρόξενος Βρετανίας στην Σμύρνη. Και ήξερε καλά την εργατικότητα των Ελλήνων. Άλλωστε νυμφεύθηκε την θυγατέρα ενός Ελληνο-γάλλου εμπόρου στην Σμύρνη, του Jean Baptiste Robin, τηνΜαρία Γρατσία du Robin[3], κι έτσι ονόμασε την πόλη προς τιμήν της γενέτειρας της συζύγου του και της πατρίδας του μελλοντικού εργατικού δυναμικού της αποικίας-επιχείρησής του, που ήταν Έλληνες![4] Κανείς δεν είχε προσπαθήσει προηγουμένως να εγκαταστήσει τόσους πολλούς λευκούς ανθρώπους ταυτόχρονα σε μια πόλη στην Βόρεια Αμερική! Μόνο κάποιοι Ισπανοί «ιεραπόστολοι» είχαν εγκατασταθεί κοντά στην περιοχή, την δεκαετία του 1660. Έτσι, η Νέα Σμύρνη έγινε η δεύτερη παλαιότερη «ευρωπαϊκή» πόλη της Β. Αμερικής!
Είναι σημαντικό να τονισθεί πως γαλλικές, ιταλικές και τουρκικές Αρχές, δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν οι Έλληνες τις περιοχές τους και έφεραν διάφορες δυσκολίες στον δρ. Turnbull. Οι Άγγλοι σκέφθηκαν ότι οι Τούρκοι δεν θα διαμαρτύρονταν εάν οι Άγγλοι προσέλκυαν Έλληνες για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, για μια νέα χώρα. Κι όμως υπήρχαν αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο Turnbull κατάφερε και «στρατολόγησε» περίπου 1.400 ανθρώπους (έφτασαν τελικά στην Φλώριδα 1.255) για να εργασθούν κυρίως ως καλλιεργητές και παραγωγοί ρουμιού.

Το ρούμι εκ των Ρωμηών
Το ποτό που πρόεκυψε από απόσταξη ζαχαροκάλαμου ονοματίσθηκε, ίσως από την ελληνική λέξη σάκχαρο (> saccharum > roum > ρούμι), ή από τους Έλληνες, που τότε τους έλεγαν Ρωμηούς (> rum > ρούμι), επειδή τα πρώτα πνεύματα ζαχαροκάλαμου αποστάχθηκαν από Έλληνες στην ανατολική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ: Curtis, σελ. 34-35, 2006.

Περίπου 500 εξ αυτών προέρχονταν από την Ελλάδα! Το 1770, η Νέα Σμύρνη αποδυναμώθηκε κυρίως λόγω ασθενειών (από έντομα) και την κακομεταχείριση των επιστατών τους. Περίπου 600 κάτοικοί της έφυγαν για πιο βόρεια, στον Άγιο Αυγουστίνο, όπου ο κυβερνήτης Patrick Tonyn το1777 τους προσέφερε μόνιμη εγκατάσταση και οι απόγονοί τους εξακολουθούν να ζουν μέχρι σήμερα.
Τμήμα της έκθεσης με τα ελληνικά κειμήλια στον ΙΝ Αγ. Φωτίου,
στον οικισμό Άγιος Αυγουστίνος.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου[5] τιμά τους Έλληνες, μεταξύ άλλων εποίκων της Νέας Σμύρνης. ήταν οι πρώτοι Έλληνες ορθόδοξοι που εγκαταστάθηκαν στην Βόρειο Αμερική! Η Ιστορική Έκθεση στο εκκλησάκι, αναφέρει την ιστορία της καταστροφής τους…

ΠΗΓΕΣ:
  • Beeson Kenneth Henry «Fromajadas and Indigo: The Minorcan Colony in Florida», εκδ. The History Press, 2006.
  • Μόσκος (Peter C. και Charles C.) «Greek Americans: Struggle and Success», εκδ. Transaction Publishers, 27.11.2013.
  • Παναγόπουλος Επαμ. «The Background of the Greek Settlers in the New Smyrna Colony», Florida Historical Quarterly 35.2, 1956, στο JSTOR. Τουιδίου «New Smyrna: An Eighteenth Century Greek Odyssey», εκδ. University of Florida Press, 1966.
  • Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για την ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Σ.σ.: Έλληνες από το Λιβόρνο στρατολόγησε ο Francis Levett, Άγγλος που εργαζόταν στο Λιβόρνο για την εταιρεία «Levant».
[2] φίλος του κυβερνήτη Φλώριδας, James Grant.
[3] Που κακώς αποδίδεται από πολλούς ως… Dura Bin.
[4] Βλ. «Dr. Andrew Turnbull and the Origins of New Smyrna Beach», Florida Memory Blog.
[5] στην οδό Αγίου Γεωργίου στην πόλη Άγιος Αυγουστίνος Φλώριδας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΦΛΩΡΙΔΑ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου