Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σοκ: Οι Τούρκοι πουλάνε ελληνική εκκλησία της μικρασιατικής Τρίγλιας...


pantobasilissaΜία ακόμη απίστευτη υπόθεση ξεπουλήματος ελληνικής εκκλησίας στην Τουρκία φέρνει στο φως η εφημερίδα Hürriyet. Όπως αποκαλύπτει, στο ίντερνετ ανέβηκε αγγελία για την πώληση της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίγλια (Zeytinbağı) της Μικράς Ασίας, έναντι ποσού ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Η αγγελία είναι στην κατηγορία των κτηρίων «που η ηλικία τους υπερβαίνει τα 31 έτη».
Η Μονή της Παντοβασίλισσας, στην οποία διασώζονταν σε πολύ κακή κατάσταση τοιχογραφίες της παλαιολογείου εποχής, μαρτυρείται ότι είναι η πρώτη εκκλησία στον κόσμο που αγιογραφήθηκε και ότι τις κολόνες της τις έφεραν από την Αλεξάνδρεια. Σε αυτό μοναστήρι, που ο τρούλος και το κωδωνοστάσιό του υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στο σεισμό του 1855 και αποκαταστάθηκαν το 1883, είχε χοροστατήσει σε Θεία Λειτουργία το 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η εφέστιος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θησαυρίζεται στον ομώνυμο ναό στη Ραφήνα, μαζί με ιστορικά κειμήλια από την αλησμόνητη πατρίδα των Τριγλιανών.
Η Τρίγλια, το αρχαίο Βρύλλειον και σήμερα Zeytinbağı, είναι η πατρίδα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου. Πριν από τον ξεριζωμό και την Ανταλλαγή φιλοξενούσε αμιγώς ελληνική κοινότητα περίπου 6.000 ανθρώπων που όλοι τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η όμορφη πατρίδα των Τριγλιανών
Η όμορφη πατρίδα των Τριγλιανών
Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα η εκκλησία ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος δεν αποκαλύπτεται. Η Hürriyet επικοινώνησε με το κτηματομεσιτικό γραφείο που έβαλε την αγγελία και η απάντηση ήταν οργισμένη:
«Την πουλάμε. Δεν μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη. Οι λεπτομέρειες είναι στη δημοσίευση. Δεν μπορώ να λέω τα ίδια πράγματα. Είστε ο 50ός άνθρωπος που με παίρνει στο τηλέφωνο από χθες», ήταν η απάντηση του υπευθύνου του γραφείου, Νουσρέτ Ακιούζ.
Η αγγελία όπως δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο
aggelia
Στην ιστοσελίδα του γραφείου αναφέρεται ότι την άδεια για αποχαρακτηρισμό του μνημείου έδωσε το Συμβούλιο Μνημείων της Προύσας, στου οποίου τη δικαιοδοσία ανήκει η περιοχή.
Πέραν της εξωφρενικής απόφαση για πώληση από τον ιδιώτη Τούρκο, το περίεργο είναι ότι ο ναός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να έχει αγοραστεί από την Μητρόπολη Προύσης που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πηγή:  pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου