Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τι υποσχέθηκε ο Νταβούτογλου σε Κωνσταντινουπολίτες και Ιμβρίους...(Συνέντευξή μας με τον Νίκο Ουζούνογλου, πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών...)


  • Τι υποσχέθηκε ο Νταβούτογλου σε Κωνσταντινουπολίτες και Ιμβρίους
    Συνάντηση ΟΙΟΜΚΩ και Συλλόγου Ιμβρίων με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας και υπουργούς
Η μακρά συζήτηση που είχαν η ΟΙΟΜΚΩ και ο Σύλλογος Ιμβρίων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, ήταν η αφορμή για τη συνέντευξή μας με τον Νίκο Ουζούνογλου, πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών. Η συνομιλία μας φώτισε πολλές πτυχές της ζωής και του αγώνα των Κωνσταντινουπολιτών για τα δικαιώματά τους είτε βρίσκονται στην πατρίδα τους, την Πόλη, είτε στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία των ελληνικών φορέων έλαβε δεσμεύσεις από τον Νταβούτογλου, προφορικές προς το παρόν, που ελπίζουμε ότι δεν θα μείνουν στα λόγια. Θέματα όπως ο επαναπατρισμός της ομογένειας, η προστασία των Κωνσταντινουπολιτών από την έκθεσή τους σε απάτες σε σχέση με τις περιουσίες τους, η λειτουργία των ευαγών ιδρυμάτων (βακουφίων) και η επιστροφή του αρχείου του ιστορικού Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως ήταν μερικά μόνον από αυτά που συζητήθηκαν. Η συνέντευξη στο pontos-news.gr ήταν διεξοδική, προκειμένου να φωτιστεί η κατάσταση της ελληνορθόδοξης κοινότητας Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου σήμερα. 
Κ. Ουζούνογλου, καταρχάς είχε μια συμβολική αξία η συνάντησή σας με τον Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα; Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει στην Πόλη;
Εμείς κανονικά ζητάμε να τον συναντούμε στην Άγκυρα ή στην Πόλη, πιο σωστά, γιατί εκεί είναι ο τόπος μας. Υπουργούς έχουμε δει κατά καιρούς στην Άγκυρα. Η εικόνα είναι η εξής: Η πρώτη συνάντηση με αξιωματούχους της Τουρκίας γίνεται το 2010, τον Μάιο. Είναι η πρώτη φορά που μια οργάνωση Κωνσταντινουπολιτών, ένας συλλογικός φορέας, που είναι και η ΟΙΟΜΚΩ (δευτεροβάθμιο σωματείο), γίνεται δεκτός από τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν και υπουργούς.

Στην κεφαλή του τραπεζιού ο Αχμέτ Νταβούτογλου και εκ δεξιών του ο Νικόλαος Ουζούνογλου
Από το 1955 που ξεκίνησαν οι τελευταίας φάσης διωγμοί και η εκρίζωση δεν είχε γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Μετά είδαμε τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Εξωτερικών – όταν ήταν ο Νταβούτογλου, οι συναντήσεις έγιναν εδώ. Τρεις φορές που τον είδαμε στο παρελθόν ο ίδιος είχε προκαλέσει τις συναντήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, έχοντας κάνει αρκετές επαφές και μετά από ανταλλαγή απόψεων, διαμορφώσαμε εμείς ένα πλαίσιο κειμένου και είπαμε ότι οι προτάσεις αυτές είναι για να δείξετε ότι εννοείτε αυτό που λέτε σε λόγια, ότι θέλετε να διορθώσετε τις αδικίες του παρελθόντος στο μέτρο του δυνατού.
Τι έγινε έκτοτε;
Σε λίγα θέματα είχαμε πρόοδο. Το ένα είναι ότι οι υπηκοότητες αποκαθίστανται. Όποιος, δηλαδή, κάνει αίτηση σήμερα και ήταν παλιά υπήκοος, ή η δεύτερη γενιά –τα παιδιά του– είναι Κωνσταντινουπολίτες, είχαν την ιθαγένεια της Τουρκίας, αποκτούν την ιθαγένεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα...
Διατηρώντας και την ελληνική ταυτόχρονα;
Βέβαια διατηρώντας και την ελληνική.
Το δεύτερο που έγινε ήταν ότι τα σχολικά βιβλία εγκρίθηκαν πολύ γρήγορα. Τα βιβλία είχαν να πάνε πολλά χρόνια στα σχολεία μας.
Και πώς έκαναν τα παιδιά μαθήματα μέχρι τώρα; Με τι υλικό;
Με φωτοτυπίες, στο Δημοτικό τουλάχιστον...
H συνέχεια της συνέντευξης με τον κ.Νίκο Ουζούνογλου, πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών,
ΕΔΩ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου