Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παναγίας Πισιδιώτισσας στη Μικρά Ασία...


  • Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παναγίας Πισιδιώτισσας στη Μικρά Ασία (φωτο)
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας στην Αλάγια (Αλάνυα) Πισιδίας Μικράς Ασίας, ο πρώτος ορθόδοξος ναός που ανεγείρεται στη Μικρά Ασία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, αναμένεται να εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, παρουσία πολλών χριστιανών από όλον τον κόσμο και από την Ελλάδα.

Τα θυρανοίξια θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα θα έχει τελέσει τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Αγίου Γεωργίου του Βουνού Αλάγιας.
Θα ιερουργήσει και ο μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος, στις ενέργειες του οποίου οφείλεται η ανέγερση του Ιερού ναού, αλλά και ο ιερέας της εκκλησίας π. Κωνσταντίνος Σιεβτσένκο. Ο π. Κωνσταντίνος, που κατάγεται από το Καζάν της Ρωσίας, θα είναι ο μόνιμος ιερέας και έφθασε στο ναό στις αρχές Οκτωβρίου. Σπούδασε στη Ρωσία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παντρεύτηκε και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, προκειμένου να εγκατασταθεί και να προσφέρει την ιερατική του διακονία στην Αλάνυα.
Ενόψει των θυρανοιξίων του ναού, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, στη Μικρά Ασία θα ταξιδέψει αντιπροσωπεία της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Λ. Χριστοδούλου, τον γενικό γραμματέα Αθ. Γουναρίδη, τον κοσμήτορα Κ. Χατόγλου και το μέλος Όμ. Ακιανίδη. Τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και στον Μητροπολίτη Πισιδίας θα επιδοθούν ψηφίσματα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως.

Φωτογραφίες της Παναγίας της Πισιδιώτισσας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας
Στην περιοχή της Αλάγιας υπάρχει μεγάλη ρωσόφωνη κοινότητα ορθόδοξων χριστιανών, η οποία διοργανώνει τιμητική γιορτή την ημέρα των θυρανοιξίων. Οι Ρώσοι τιμούν και λατρεύουν την Παναγία την Πισιδιώτισσα, η εικόνα της οποίας θησαυρίζεται στη Νέα Μονή του Σωτήρος στη Μόσχα.
Όπως προκύπτει από τις γραπτές πηγές, η εικόνα της Παναγίας είναι από τις αρχαιότερες βυζαντινές εικόνες. Ο ναός στον οποίο βρισκόταν είχε κτιστεί προς τιμήν της Θεοτόκου στη Σωζόπολη της Πισιδίας (σημερινό Uluborlu), γι’ αυτό και ονομάστηκε Πισιδιώτισσα. Η ύπαρξη της εικόνας στη Σωζόπολη μαρτυρείται μέχρι και τον 8ον αιώνα, οπότε παύουν να υπάρχουν πληροφορίες γι’ αυτήν.
Η σπάνια ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η παράσταση της βρεφοκρατούσας αυτής Θεοτόκου είναι ότι βαστάζει τον Χριστό με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί ευλογεί. Σύμφωνα με τις πηγές, από το δεξί χέρι της Θεοτόκου που ευλογεί έρεε άφθονο μύρο, με το οποίο γίνονταν θαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου