Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

* Είμαι σιτάρι του Θεού και πρέπει να μ’ αλέσουν τα δόντια των θηρίων

Εικόνα:  Γιώργος Κόρδης

Τῇ Κ' (20η) το μηνς Δεκεμβρίου μνήμη το γίου ερομάρτυρος ΙΓΝΑΤΙΟΥ το Θεοφόρου.
Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (αυτός που φέρει μέσα του τον Θεό) ήταν μαθητής των Αποστόλων. Η παράδοση αναφέρει ότι τον Ιγνάτιο τον πήρε στα χέρια Του ο Χριστός όταν ήταν ακόμη μικρό βρέφος, κατά την ώρα της διδασκαλίας του, λέγοντας στο λαό: όποιος δεν ταπεινώνει τον εαυτό του σαν αυτό το μικρό παιδί, δεν μπορεί να μπει στην βασιλεία των Ουρανών και όποιος υποδεχτεί ένα απ’ αυτά τα παιδιά στο όνομά μου, εμένα δέχεται.
 
Χειροτονήθηκε από τους Αποστόλους ιερέας και αργότερα ανέλαβε τη διαποίμανση της Αντιόχειας, μιας απὸ τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έμεινε στον επισκοπικό θρόνο για σαράντα ολόκληρα χρόνια (70-107). 
 
Όταν βασίλευε ο Τραϊανός και βρισκόταν στην Αντιόχεια για να ετοιμάσει πόλεμο κατά των Περσών, κάποιοι του μίλησαν για τον επίσκοπο, ο όποιος δίδασκε τους ανθρώπους να προσκυνούν κάποιον νέο Θεό που πέθανε πάνω στον Σταυρό και την τρίτη μέρα αναστήθηκε.  
 
Ο άγιος οδηγήθηκε στον βασιλιά Τραϊανό, ο οποίος συζητώντας μαζί του και διαπιστώνοντας ότι δεν πρόκειται να τον αλλάξει, έδωσε εντολή να τον κτυπήσουν με μολύβδινες σφαίρες. Κι αφού του άπλωσαν τα χέρια, του έβαλαν φωτιά. Του έφλεξαν στη συνέχεια τις πλευρές με αναμμένα ξύλα βουτηγμένα στο λάδι, τον έβαλαν να σταθεί πάνω σε άνθρακες, του έξυσαν τις σάρκες με σιδερένια νύχια.
Δεν λύγισε. Τότε αποφάσισαν να τον οδηγήσουν διά ξηράς, οδοιπορώντας από την Αντιόχεια ως τη Ρώμη, συνοδεία στρατιωτικού αποσπάσματος, για να ριφθεί ως τροφή στα θηρία.
 
Στη διάρκεια αυτής της πορείας ο Ιγνάτιος δεν πτοήθηκε ούτε αγανάκτησε. Αντίθετα, είχε το κουράγιο να συντάσσει επιστολές προς τις τοπικές Εκκλησίες, τις οποίες στήριζε, παρηγορούσε και καθοδηγούσε. Μάλιστα στην προς Ρωμαίους επιστολή του παρακαλεί τους χριστιανούς να μη αποπειραθούν να προβούν σε ενέργειες για τη διάσωσή του από το μαρτύριο, επειδή επιθυμούσε το ταχύτερο, να επιτύχει δια του μαρτυρικού θανάτου του, την τελείωση «ἄφετέ με θηρίων εἶναι βοράν, δι’ ὧν ἔνεστιν Θεοῦ ἐπιτυχείν. Σῖτός εἰμι Θεοῦ καὶ δι’ ὀδόντων θηρίων ἀλήθομαι, ἵνα καθαρός ἄρτος εὑρεθώ τοῦ Χριστοῦ».
Μη με λυπηθείτε, λοιπόν, αλλ’  αφήστε να με φάνε τα  θηρία, γιατί είμαι σιτάρι του Θεού και πρέπει να μ’  αλέσουν τα  δόντια των θηρίων, για να βρεθώ στον Χριστό άρτος καθαρός και άγιος.
 Στις 20 Δεκεμβρίου το 107 μ.Χ. τον έριξαν στο αμφιθέατρο, όπου πεινασμένα θηρία τον κατασπάραξαν.
 
«Ὁ ἐμὸς ἔρως ἐσταύρωται» (Άγιος Ιγνάτιος)

Το ξέρω ότι δυσκολεύεσαι στο πρόσωπο του Νυμφίου να αναγνωρίσεις τον Θεό. 
 
Είναι γιατί δεν πιστεύεις στην αγάπη του Θεού αλλά στις δικές σου αρετές και στα κατορθώματα σου. 
 
Εάν είχες ερωτευθεί δεν θα σου ήταν καθόλου δύσκολο. 
 
Θα καταλάβαινες γιατί έρχεται γυμνός, ταλαιπωρημένος, πληγωμένος, και σταυρωμένος.
 
Είναι γιατί στον έρωτα δεν υπάρχει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, δικαιώματα και κατακτήσεις.
 
Αλλά παραίτηση, δόσιμο, τσαλάκωμα, θάνατος που φέρνει την ανάσταση. 
 
Ο ερωτευμένος δεν ξέρει να διατηρεί την εξωτερική του εικόνα, δεν τον απασχολεί το προφίλ του, δεν σκέφτεται τον πόνο, δεν μετράει τον κόπο, την οδύνη παραμελεί και είναι έτοιμος να πεθάνει γι αυτό που αγάπησε πάνω από τον εαυτό του. 
 
Ο Νυμφίος της εκκλησίας έρχεται νύχτα στο πιο συναρπαστικό και σωτήριο ραντεβού με την ιστορία. 
 
Μέσα στο φως των κεριών ομολογεί τον έρωτα του για τον άνθρωπο και την πρόθεση του, να πεθάνει γι’ εκείνον. 
 
Γιατί οι αληθινά ερωτευμένοι είναι σταυρωμένοι…
π.λ.
***
Δείτε ακόμα

Το βιβλίο της Κατερίνας Τσιμούρη
από τις εκδόσεις Άθως - παιδικά

Το Παιδί με τη Θεϊκή Φλόγα - Άγιος Ιγνάτιος Ο Θεοφόρος

 

«Αν δεν γίνετε σαν αυτό το μικρό παιδί, δεν θα μπορέσετε να μπείτε στη βασιλεία των Ουρανών», είχε πει ο Χριστός, δείχνοντας σύμφωνα με την παράδοση το μικρό Ιγνάτιο. 
Διάβασε τη συγκλονιστική ιστορία του Ιγνάτιου και ανακάλυψε το μεγάλο μυστικό της τόλμης, της αληθινής δύναμης και της αθανασίας. 
Με εικονογράφηση που προέρχεται από λεπτομέρειες των τοιχογραφιών του παρεκκλησίου του Αγίου Ιγνατίου που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου στα Μεσόγεια. 

Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου