Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2019

* Ένα προσκλητήριο βάπτισης κάνει τον επίσκοπο να μην μπορεί να μιλήσει από τη συγκίνηση

Νόμιζα πως πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι γονείς έδιναν στα παιδιά τους χριστιανικά ονόματα, που ταυτόχρονα απηχούσαν γεγονότα που σημάδεψαν την πατρίδα μας.
Δεν είναι λίγες οι –ηλικιωμένες κυρίες σήμερα– που πήραν το όνομα Νίκη θυμίζοντας τις ένδοξες στιγμές του 1940, τότε που μια χούφτα λαός τα έβαλε με μια πανίσχυρη αυτοκρατορία της εποχής και την ντρόπιασε.
Περισσότερες είναι οι -λίγο μικρότερες- κυρίες που πήραν το όνομα Ελευθερία, όταν το Νοέμβρη του ’44 ο πληγωμένος, αλλά ανυπότακτος λαός μας είδε με ανακούφιση να φεύγει από πάνω του η μπότα του κατακτητή.
Νόμιζα πως πέρασαν εκείνες οι εποχές, όταν ήρθε μια είδηση στα «ψιλά» του διαδικτύου να μου θυμίσει τη λεβεντιά που είχαν οι άνθρωποι εκείνες τις μέρες και να με κάνει να δακρύσω από χαρά.
Ο Αποστόλης και η Ειρήνη από τη Θεσσαλονίκη έχουν μια ευλογημένη οικογένεια και πρόσφατα απέκτησαν το ένατο (!)  παιδί τους, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Αποφάσισαν να βαπτίσουν το παιδί στην Καστοριά. Τη γη που πότισε με το αίμα του ο εθνομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα, ο θρυλικός Παύλος Μελάς. Εκεί όπου φυλάσσονται τα οστά του, μαζί με τα οστά της αγαπημένης του συζύγου Ναταλίας Δραγούμη – Μελά.
Αγνοί πατριώτες οι δυο γονείς. Και συνάμα άνθρωποι που μυρίζουν λιβάνι. Που αγαπούν το Χριστό και την Ελλάδα. Την Ελλάδα και τη Μακεδονία μας.
Δεν άργησαν να πάρουν την απόφαση για το όνομα του νεογέννητου κοριτσιού: θα την πουν, πρώτα ο Θεός, Ναταλία, στη μνήμη της Ναταλίας Μελά.
Όταν ο επίσκοπος πήρε στα χέρια του το προσκλητήριο που έστειλαν οι γονείς, συγκινήθηκε. Συγκινήθηκε τόσο, που ενώ είχε προγραμματίσει να βρίσκεται στο Άγιον Όρος τη μέρα της βάπτισης (19 Ιανουαρίου), το ανέβαλε, μόνο και μόνο για να παραβρεθεί στο Μυστήριο, μαζί με τους κληρικούς.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς διάβασε το προσκλητήριο στο λαό που είχε κατακλύσει το Μητροπολιτικό ναό. Σε κάποια στιγμή, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, η φωνή του δεν έβγαινε από τη συγκίνηση (στο 2:13). 
https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=9ygkKPSQGpw
«Δόξα τω Θεώ! Δεν θα χαθεί ο τόπος μας! Δεν θα χαθεί η Μακεδονία μας! Δεν θα χαθεί η πατρίδα μας» αναφωνεί με φωνή που τρέμει, ενώ το εκκλησίασμα ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Ευχή όλων μας είναι η μικρή Ναταλία να πάρει τις αρετές της Αγίας Ναταλίας, της οποίας τεμάχια από τα Άγια λείψανά της φυλάσσονται στον ναό των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στην Καστοριά, αλλά και την αγάπη για την πατρίδα τής Ναταλίας Δραγούμη – Μελά. Για να ’ναι η ζωή της γεμάτη Χριστό και Ελλάδα. Το έχει ανάγκη όσο ποτέ η Καστοριά, η Μακεδονία μας, η Ελλάδα μας...

Υπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου