Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού, θα ήταν σήμερα γύρω στα 33...


Τελικά, είναι πιο υπεύθυνο να πεις δεν παντρεύομαι απ' το να παντρευτείς και να δυστυχείς. Είναι πιο υπεύθυνο να πεις δε θέλω να κάνω παιδί απ' το να το κάνεις και να το παρκάρεις μετά σε κάποιο νοσοκομείο. Είναι πιο υπεύθυνο, γενικώς, το προλαμβάνειν κι όχι το (προσπαθείν) θεραπεύειν.

Σε μια σοβαρή χώρα, το θέμα με τις αμβλώσεις (όποια κι αν είναι η γνώμη του καθενός, γιατί το αν είσαι υπέρ ή κατά μοιάζει ανόητη αντιπαράθεση) και τα παρατημένα βρέφη λύνεται σε μεγάλο βαθμό με την πρόληψη, κοινώς μάθημα σεξουαλικής αγωγής κι ώριμη αντιμετώπιση του θέματος από γονείς και σχολείο, δηλαδή ενημέρωση σε προεφηβική ηλικία, άσχετα αν στην Ελλάδα η ηλικία αυτή είναι ταμπού. Κι όχι τίποτ' άλλο, αλλά υπάρχουν και ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί και δεν μπορούν. Υπάρχουν και ζευγάρια που δοκιμάζονται με ιδιαίτερα παιδιά. Και το να βλέπεις παρατημένα υγιή μωράκια σε νοσοκομεία δείχνει πόσο σκοταδισμό και μειωμένα αντανακλαστικά κουβαλάμε ως κοινωνία.

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού, θα ήταν σήμερα γύρω στα 33. Το όραμά του βρήκε στήριξη κι αποδοχή, κάτι που ελπίζει σίγουρα από κει πάνω να βρει και το "Σπίτι του Μωρού". Ο νέος φορέας (από το "Χαμόγελο του Παιδιού") για τα παρατημένα βρέφη ή τα μωράκια με προβλήματα υγείας, με το μότο "θέλω αγκαλιά". Στις 30 Ιανουαρίου θα "τρέξει" ΡαδιοΤηλεμαραθώνιος στην ΕΡΤ.

Γιατί είπαμε: στην Ελλάδα μόνο τρέχουμε να "θεραπεύσουμε" -όσο μπορούμε- τις συνέπειες. Η Πρόληψη είναι άγνωστη για μας λέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου