Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Ο παίχτης της μικτής κόσμου που έκαψε το πορτραίτο αρχηγού κράτους ύψους 12 μέτρων

 

Πρωτομαγιά του 1965. Στην κεντρική πλατεία της Τυφλίδας είναι μαζεμένοι οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.  Πίσω τους δεσπόζει ένα πολυώροφο κτίριο. Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου καλύπτουν δύο τεράστια πορτραίτα, ένα του Στάλιν κι ένα του Λένιν

Όλοι παρακολουθούν την εκδήλωση που είναι πλέον στην κορύφωσή της. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται ότι ένα καλογεράκι έχει μπει από μια μη επαρκώς φυλασσόμενη πόρτα μέσα στο κτίριο. Με γοργές κινήσεις και προφυλάξεις καταφέρνει να φτάσει στον 1ο όροφο. Μπροστά του είναι ένα παράθυρο που το καλύπτει ένα μέρος από το πορτραίτο του Στάλιν.

Με γρήγορες αλλά προσεκτικές κινήσεις, ανοίγει το πώμα από ένα δοχείο που είχε κρύψει κάτω από το ράσο του. Μια μυρωδιά βενζίνης απλώνεται σ' όλο το χώρο. 

Αργά-αργά απλώνει το εύφλεκτο υγρό στην πίσω πλευρά του πορτραίτου και αφού αδειάζει το δοχείο, βγάζει από την τσέπη του ένα σπίρτο και το πετά.

Το εύφλεκτο υγρό καίγεται με θόρυβο. Η εκδήλωση σταματά. Ο κόσμος σαστίζει. Τα πορτραίτα καίγονται. Μαύρος καπνός απλώνεται πάνω από τα πλήθη. Οι υπεύθυνοι δίνουν εντολή για άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας.

Τώρα το μόνο που απέμεινε από τα πορτραίτα είναι η πυκνή στάχτη που αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των συγκεντρωμένων. Από το ανοιχτό παράθυρο του 1ου ορόφου διακρίνουν το μοναχό που τώρα πια φωνάζει με όλη του τη δύναμη στο συγκεντρωμένο πλήθος: 

"Ο Κύριος είπε να μη φτιάχνουμε είδωλα. Να μην έχετε άλλους θεούς εκτός από εμένα. Συνέλθετε, η δόξα ανήκει μόνο στον Θεό! Ο Χριστός αναστήθηκε, τα είδωλα όμως δεν θα αναστηθούν ποτέ. Ακόμη και όταν ζούσαν αυτοί οι δύο, νεκροί ήταν!" 

Ένα όχημα της πυροσβεστικής φτάνει αμέσως κάτω από το παράθυρο. Οι πυροσβέστες πετάγονται έξω και με γρήγορες κινήσεις απλώνουν μια σκάλα. 

Το πλήθος ορμά. Άλλοι τον κλωτσούν κι άλλοι, ένστολοι κυρίως, τον χτυπούν με τις κάννες των όπλων. "Να αποτελειώσουμε την ψείρα" φωνάζουν έξαλλοι. 

Οι πυροσβέστες με δυσκολία τον αποσπούν από τη μανία του πλήθους και τον μεταφέρουν αναίσθητο στο νοσοκομείο. Το κεφάλι του έχει ανοίξει. Οι γιατροί διαπιστώνουν συνολικά 17 κατάγματα. 

Όταν μετά από ένα μήνα, ανοίγει τα μάτια τον παραλαμβάνει η διαβόητη Κα-Γκε-Μπε

"Γιατί το έκανες;" τον ρωτά ο ανακριτής.

"Δεν είναι δυνατό να λατρεύουμε έναν κοινό άνθρωπο. Κρεμάστε μία εικόνα της Σταύρωσης του Χριστού. Γιατί γράφετε 'Δόξα στον Λένιν'; Πρέπει να γράψετε 'Δόξα στον Κύριο Ιησού Χριστό' απαντά ο μοναχός Γαβριήλ.

Η απόφαση είναι αναμενόμενη: Τον κλείνουν για πολλά χρόνια σε φυλακή. Όταν βγαίνει, τον μεταφέρουν σε ψυχιατρική κλινική με πιστοποιητικό σχιζοφρένειας.

Όταν πια βγαίνει και επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι, δεν τολμά ούτε εκείνος ούτε η μητέρα του να βγουν στο δρόμο. Οι γείτονες αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά για να τους επιτεθούν.

Ο μοναχός Γαβριήλ έχει σκάψει ένα σπήλαιο μέσα σ' έναν βράχο, στην πίσω πλευρά του σπιτιού κι αποτραβιέται εκεί επί ώρες, προσευχόμενος.

Τα χρόνια περνούν και τα σκληρά χρόνια των διωγμών αποτελούν πια παρελθόν. Ο μοναχός Γαβριήλ αποτραβιέται στη Μονή Μτσκχέτα, όπου χειροτονείται και λαμβάνει το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου. 


Λίγους μήνες αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου 1995 η αγία του ψυχή πέταξε για τον ουρανό, αφήνοντας πίσω αμέτρητες μαρτυρίες, διδαχές και θαύματα.

Η αγιοκατάταξή του έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 και η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Νοεμβρίου.




Γράφτηκε χαρακτηριστικά: 


"Αν βλέπαμε μια 'μικτή κόσμου' της Ορθοδοξίας, στην οποία σίγουρα θα συμμετείχαν ο άγιος Πορφύριος, οι Γέροντες Παΐσιος και Ιάκωβος, Κλεόπας Ελίε, Σωφρόνιος του Έσσεξ και Ιωνάς της Οδησσού (για να περιοριστώ σε αγίους που κοιμήθηκαν μετά το 1990), βασικός παίχτης θα ήταν και ο άγιος Γαβριήλ.

Οι περιπέτειές του (από την εφηβεία ακόμη, πιστό παιδί μιας αθεϊστικής οικογένειας που τον εμπόδιζε να προσεύχεται - όμως η μητέρα του τελικά πίστεψε και κατέληξε μοναχή), οι ασκητικοί του αγώνες και οι ταλαιπωρίες του για το Χριστό συγκλονίζουν. Η αγάπη του απέραντη. Τα θαυματουργικά του χαρίσματα είναι εφάμιλλα του αγίου Πορφυρίου και του Γέροντα Παΐσιου". 

Υπ.

***

Διαβάστε ακόμα:

Διδαχές και αναμνήσεις του αγίου Γαβριήλ, του διά Χριστόν σαλού

 

Aν ο ιερέας είναι αμαρτωλός ...

 

«Αν ξέρατε πόση ευλογία έρχεται στην Θεία Λειτουργία...» - Όσιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου