Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Ομαδικός τάφος ελληνοκυπρίων και ελλαδιτών αγνοουμένων του '74, ανακαλύφθηκε σήμερα κάτω από τη σημαία του ψευδοκράτους, στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, εν μέσω εργασιών...

Ομαδικός τάφος ελληνοκυπρίων και ελλαδιτών αγνοουμένων του '74, ανακαλύφθηκε σήμερα κάτω από τη σημαία του ψευδοκράτους, στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, εν μέσω εργασιών για την αποκατάσταση της σημαίας.
Ο Τατάρ, που δεν επιτρέπει την πρόσβαση-έρευνα, έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι εργασίες οι οποίες θα κρατήσουν τρεις βδομάδες και θα χρησιμοποιηθούν περίπου 30 τόνοι λευκής και κόκκινης μπογιάς.

Από σήμερα -όταν κάθε φορά το βλέμμα μας θα πέφτει στη σημαία της ντροπής- θα ξέρουμε ότι το χώμα από κάτω είναι ήδη βαμμένο κόκκινο με το αίμα ανθρώπων.
Οι συγγενείς τους καρτερούν εδώ και 45 χρόνια να ταυτοποιήσουν και να θάψουν κόκκαλα.
Δεν διανοούμαι καν τον πόνο τους...

#κύπρος 


1 σχόλιο:

  1. Το κεφάλαιο "αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι πολέμου" αποτελεί μια από τις πιο μελανές και πονεμένες σελίδες κάθε πολέμου στην ιστορία κάθε λαού.
    Μια κατάσταση χειρότερη κι από θάνατο βιώνουν οι συγγενείς τους που καθημερινά ζουν με το μαρτύριο του χαμού τους, δεν ξέρουν αν ζουν ή αν πέθαναν και κυρίως πόσο υποφέρουν.
    Με τον θάνατο ο άνθρωπος τιμάται με τις νεκρικές τιμές που τού πρέπουν. Τα αγαπημένα του πρόσωπα τού ανάβουν καντήλι, τού κάνουν μνημόσυνα για ανάπαυση της ψυχής του. Και ο θάνατος μοιάζει κάτι φυσικό.
    Με τον χαμό τους όμως, όλα είναι παράλογα, όπως παράλογος είναι και ο πόλεμος..
    Βασανιστικά ερωτήματα εξουθεθώνουν τους συγγενείς των αγνοουμένων, όμως ζουν πάντα με την ελπίδα του γυρισμού τους..
    .. σαν μια άλλη Ευρύκλεια που βλέποντας την ουλή στο γόνατο του Οδυσσέα, αναγνώρισε τον χαμένο βασιλιά της.. καρτερούν έστω μια αναγνώριση των λειψάνων των συγγενών τους για να τα θάψουν όπως τους πρέπει, για να να τιμήσουν όπως τους πρέπει, αλλά κυρίως για να πάψουν οι εφιαλτικές σκέψεις τους και για να μπορέσουν οι άνθρωποι-εάν αυτό είναι δυνατόν- να έχουν ένα ήρεμο ύπνο. Έστω, για λίγα βράδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή