Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

- "Αχ εσείς οι Έλληνες, αν δεν είχατε την Παναγία , τί θα σας είχα κάνει! Εγώ είμαι ρε το σύστημα ..." |28 Οκτωβρίου 2021 - Λόγος Γέροντα Γαβριήλ


《 Ο Τάσος Ρηγόπουλος, ένας πολεμιστής στο Έπος του '40 , πάνω στη Βόρειο Ήπειρο, γράφει σε μια επιστολή του που σώζεται:
«Σας γράφω από ένα ύψωμα εδώ στη Βόρειο Ήπειρο, 400 μέτρα πιο ψηλά από την Πάρνηθα - 1.400 είναι η Πάρνηθα άλλα 400, 1800 μέτρα, υψόμετρο. Τα πάντα γύρω μου είναι πάλλευκα από το χιόνι.
Ήταν να κάνομε επίθεση εναντίον του οχυρού της Μόροβα, των Ιταλών.
Εκεί που περιμέναμε να κάνομε την επίθεση , είδα μια γυναίκα πανύψηλη, μαυροφόρα, δεκατρία ,περίπου, μέτρα από μας.
Την είδαν και οι άλλοι.
Ο σκοπός φώναξε
ΑΛΤ! ΤΙΣ ΕΙ;
Καμία απάντησις.
Για δεύτερη φορά θυμωμένος, επανέλαβε
ΤΙΣ ΕΙ;
Αλλά τότε όλους μας διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα και είπαμε όλοι με μια φωνή
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ!
Η Παναγιά μας ήταν Εκείνη, που σαν να είχε φτερά αετίσια προπορευόταν, πήγαινε μπροστά από μας και μας μετάγγιζε όλους ανδρειοσύνη και για μια εβδομάδα ήταν μαζί μας προκειμένου να καταλάβομε το οχυρό, αυτό, Μόροβα - Ιβάν.
Όταν πια νικήσαμε και πηγαίναμε για την Κορυτσά έγινε ομίχλη... έγινε Άφαντη...
Να! Γι' αυτό, η Αγία μας Εκκλησία, η Εκκλησία της Ελλάδος, το 1952 απεφάσισε να μεταθέσει την εορτή της Σκέπης της Παναγίας μας, που τελείτο στην 1η Οκτωβρίου, να τη μεταθέσει την 28η Οκτωβρίου, για να γιορτάζει μαζί με το Έθνος, τη νίκη των ελληνικών Δυνάμεων, των πτωχών ελληνικών Δυνάμεων, του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, των Δυνάμεων του Άξονα.
Η Παναγιά μας πάντοτε σκεπάζει το γένος των Ορθοδόξων, ιδιαιτέρως το Ελληνικό Έθνος, αλλά και όλο τον κόσμο.
Προχθές, που ήταν δυο ταλαιπωρημένες ψυχές, δυο κοπελιές που ταλαιπωρούνταν από δαιμόνια και το ένα κάτω από τη δύναμη των ευχών της Εκκλησίας απεκάλυπτε πολλά πράγματα , φώναξε το δαιμόνιο κάποια στιγμή:
- Αχ εσείς οι Έλληνες, αν δεν είχατε την Παναγία , τί θα σας είχα κάνει!
Εγώ είμαι ρε το σύστημα, εγώ είμαι τούτο, εγώ είμαι οι Τράπεζες, εγώ είμαι το άλλο...» απαριθμούσε εκεί τις εξουσίες του.
Αλλά ,όμως, βλέπετε η Παναγιά μας;
Ό,τι και να κάνει, ό,τι και να κάνουν οι εχθροί κύκλωθεν ημών, όπως έλεγε η ευχή, η Παναγιά μας, μας σκεπάζει.
Μόλις ατενίσομε λίγο προς Αυτήν, αλλά και χωρίς να ατενίσομε, απ' την Αγάπη Της, μας σκεπάζει με την εσθήτα της, όπως ακριβώς είδε ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν Σαλός και ένεκα τούτου, αυτού του οράματος, του θαύματος, που είδε ο Άγιος Ανδρέας καθιερώθηκε αυτή η εορτή της Φωτοφόρου Εσθήτας της Παναγιάς μας, το 10ο αιώνα - που είναι η ισχυρότερη άποψη, που ζούσε ο Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν Σαλός- αυτός που είχε το σπάνιο χάρισμα της σαλότητος , μαζί με τον Επιφάνιο, τον μετέπειτα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και το δούλο του Επιφανίου, επήγαν στην Παναγία των Βλαχερνών, σε μια αγρυπνία.
Και κατά το μέσον της αγρυπνίας βλέπουν να μπαίνει από τις βασιλικές πύλες μια πανύψηλη γυναίκα.
Την αναγνώρισαν, ήταν η Παναγιά. Στάθηκε στο μέσον, κοντά στον Άμβωνα κι έκανε δέηση υπέρ όλης της Οικουμένης.
Συνέχισε στο Ιερό Βήμα κι έκανε εκεί ικεσία γι' αυτούς οι οποίοι ήταν στην αγρυπνία. Και έβγαλε την Εσθήτα της- αυτό που είναι σαν σάλι αλλά φτάνει και στην κεφαλή της κι ήταν έτσι μεγάλο, μακρύ- και εσκέπασε όλους όσους βρίσκονταν μέσα στην αγρυπνία.
Αυτό κάνει η Παναγιά μας, μας σκεπάζει πάντοτε.
Γι' αυτό ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν Σαλός, όταν αργότερα, Χάριτι Θεού, ζωντανός ακόμη, επισκέφθηκε τον Παράδεισο και είδε όλους τους Αγίους δεν είδε την Παναγιά μας και ρώτησε:
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ;
Και ο Ουράνια Φωνή του απήντησε:
ΤΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠ' ΟΥΡΑΝΟΝ,
τρέχει κάτω στη Γη..
Τρέχει πριν από μας για μας.
Κι εμείς -μερικοί από μας- Την υβρίζουμε, είτε από συνήθεια κακή, είτε με συγχωρείτε, από βλακεία, είτε επειδή μας καβαλάει ο έξω από δω εκείνη την ώρα, Την υβρίζουμε.
Αλλά Εκείνη μας συγχωρεί, εκείνη την ώρα κιόλας μας συγχωρεί.
Όμως ...

Δείτε τον Γέροντα Γαβριήλ (κρατώντας το χέρι του Οσίου Δαυίδ...) να μας τα λέει στο παρακάτω βίντεο:
(από την Σοφία Καλογήρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου