Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

~ Ο άγιος της "θεό-τρελης" ελεημοσύνης... |Άγιος Φιλάρετος



Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από τότε που γνώρισα μέσα στον Συναξαριστή έναν άγνωστο άγιο της εκκλησίας μας, τον Άγιο Φιλάρετο.
Ο βίος του, συγκλονιστικός κι αξιομιμήτος, ήταν μια καθημερινή έμπρακτη εφαρμογή της εντολής της αγάπης, της αυτοθυσίας, της υπηρεσίας στον συνάνθρωπο.
Ο Άγιος Φιλάρετος ασκούσε με τέτοιον ζήλο την ελεημοσύνη που στο τέλος έμεινε ο ίδιος ενδεής και ρακενδυτος, στερούμενος ακόμη και τον επιούσιο άρτο, χωρίς να σταματήσει ούτε λεπτό, ως δεύτερος Ιώβ, να ευγνωμονεί και να ευχαριστεί τον Θεό για τις δωρεές Του.
Δεν ήταν εύκολο να περικλύσω όλα τα θαυμαστά γεγονότα της ζωής του Αγίου Φιλάρετου μέσα στις λιγοστές σελίδες ενός παιδικού βιβλίου.
Εύχομαι, όμως, οποίο μικρό -ή και μεγάλο- παιδί το διαβάσει, να νιώσει την ίδια συγκίνηση που ένιωσα κι εγώ ξεφυλλίζοντας, στις αρχές εκείνου του Δεκέμβρη, τις σελίδες του Συναξαριστή.
Κι αν, ακόμη περισσότερο, θερμανθεί η καρδιά του από τον πόθο να μιμηθεί τον Άγιο, τότε να ξέρει, χωρίς αμφιβολία, ότι δεν θα αργήσει να ανακαλύψει τον ίδιο "κεκρυμμένο θησαυρό" που ανακάλυψε κι εκείνος.
Ευχαριστώ πολύ την Σοφία Πράπα για την όμορφη κι εκφραστικότατη εικονογράφησή της, καθώς και τις αγαπημένες Εκδόσεις Έαρ για άλλη μια υπέροχη έκδοση.


Maria Lempidaki 


~ Αν δεν έχει τύχει για εμάς τους μεγαλύτερους να ακούσουμε ποτέ για το ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο "παράξενος"  Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, αρκεί να ανατρέξουμε εδώ:

Ο Άγιος μας λέει με έναν ξεκάθαρο λόγο: "Δίνε πέρα από κάθε λογική! Χωρίς να περιμένεις τίποτα να σου επιστραφεί πίσω... Το πόσο και το πως θα ανταμειφθείς, δεν είναι δική σου δουλειά.
Το γνωρίζει μόνο ο Χριστός που σου στέλνει τις "ευκαιρίες"..." Άκουσε εδώ και θα καταλάβεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου