Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Ποιος είπε πως οι Άγιοι δεν ζουν και δεν κινούνται εκεί που βρίσκονται; Ένα εξαιρετικά χαριτωμένο περιστατικό από την ζωή "μετά θάνατον" των (αμφοτεροδέξιων, τι έκπληξη!) Αγίων που γιορτάζουν σήμερα...

Θαύμα χαριέστατον ... των Aγίων πέντε μαρτύρων !

Δεν μπορώ να αποσιωπήσω το χαριέστατο θαύμα, που έκαναν αυτοί οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες σε ένα Μετόχι της Νέας Μονής της Χίου, το οποίο τιμάται στο όνομα των πέντε αυτών Αγίων Μαρτύρων.

Όπως το διηγείται αυτό ο ευλαβής εκείνος Νικόλαος ο Μαλαξός ο πρωτοπαπάς Ναυπλίου. Γι’ αυτό το αναφέρω εδώ με συντομία για χάρη των φιλοχρίστων. 

Το Μετόχι αυτό προμηθεύεται και διοικείται σε όλα τα απαραίτητα και αυτής της ετήσιας μνήμης των Αγίων από το ανωτέρω Μοναστήρι της αγίας Μονής. 

Συνέβη όμως μία φορά να γίνει πάρα πολύ δυνατή κακοκαιρία, τον καιρό της εορτής των Αγίων, ώστε από το πολύ το χιόνι που έπεσε, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να κατέβουν οι Πατέρες του Μοναστηρίου και να φέρουν τα απαραίτητα για την εορτή κατά την συνήθεια, αλλ’ ούτε οι άνθρωποι της χώρας μπόρεσαν να έλθουν στην Εκκλησία από το υπερβολικό ψύχος.

Στον εσπερινό, πήγαν μερικοί, στον όρθρο όμως μόνος ο εφημέριος πήγε στην Εκκλησία. 

Και αφού άναψε τα κανδήλια, χτύπησε το σήμαντρο και έβαλε «ευλογητός» για να διαβάσει την Ακολουθία.

Τότε αμέσως βλέπει πέντε ανθρώπους ευπρεπείς και εύτακτους, που μπήκαν με ευλάβεια στον Ναό. 

Οι οποίοι, από μεν το ήθος και το σχήμα φαίνονταν, ότι είναι ξένοι άνθρωποι, από το πρόσωπο, όμως, φαίνονταν απόλυτα όμοιοι με αυτούς τους πέντε ένδοξους Μάρτυρες, τον Ευστράτιο, λέω, τον Αυξέντιο, τον Ευγένιο, τον Μαρδάριο και τον Ορέστη, όπως φαίνονται ζωγραφισμένοι στις εικόνες τους. 

Αφού λοιπόν μπήκαν στην Εκκλησία, οι μεν δύο στάθηκαν στον δεξιό χορό. 

Οι δε άλλοι δύο στάθηκαν στον αριστερό. 

Και ο πέμπτος, ο οποίος έμοιαζε με τον Άγιο Ορέστη, στάθηκε στο αναλόγιο. 

Και όταν ήλθε η ώρα, κανοναρχούσε και διάβαζε με ωραία και καθαρή φωνή. 

Οι άλλοι τέσσερις, που στέκονταν από τον δεξιό και αριστερό χορό, όπως είπαμε, έψαλλαν με φωνή γλυκύτατη και λυγερή τα ιερά άσματα.

Αυτά λοιπόν βλέποντας και ακούοντας ο Ιερέας, χαιρόταν μέσα του και δόξαζε τον Θεό, που έστειλε τέτοιους βοηθούς της Ακολουθίας, την στιγμή που δεν ήταν κανένας άλλος βοηθός. 

Απορούσε λοιπόν και θαύμαζε αφενός για την ομοιότητα που είχαν και οι πέντε, με την εικόνα των Αγίων και αφετέρου για την ευπρέπεια και ορθότητα και χάρη της αναγνώσεώς τους και για την γλυκύτατη μελωδία της φωνής τους. 

Οπότε απορούσε ποιοι να ήταν οι φαινόμενοι. 

Και δεν ήξερε τι να κάνει. 

Βιαζόταν πριν τον όρθρο να τους ρωτήσει, ποιοι ήταν. Βλέποντας όμως την σεμνοπρέπεια και προθυμία, που είχαν στην ακολουθία, αποφάσισε να τους ρωτήσει μετά το τέλος του όρθρου.

Όταν όμως έφθασε η ώρα της αναγνώσεως του Μαρτυρίου των Αγίων, πήγε στη μέση και έκανε ανάγνωση εκείνος που φαινόταν όμοιος με τον Ορέστη. 

Και αυτός μεν με πολλή παρρησία και ωραία φωνή διάβαζε. 

Οι δε άλλοι τέσσερις με μεγάλη ευχαρίστηση και προσοχή μεγάλη άκουαν τα αναγιγνωσκόμενα.

Όταν όμως έφθασε εκείνος που διάβαζε στο μέρος εκείνο, που λέει, ότι πρόσταξε ο Αγρικόλαος να φερθεί μία κλίνη σιδερένια πυρωμένη και επάνω σ’ αυτήν να απλωθεί ο Άγιος Ορέστης και ότι ο Άγιος Ορέστης όταν φερόταν στην κλίνη δείλιασε, αυτό, λέω, το μέρος διαβάζοντας εκείνος που φαινόταν όμοιος με τον Άγιο Ορέστη, δεν είπε όπως ήταν γραμμένο, ότι «εδειλίασεν», αλλά άλλαξε το ρήμα και αντί να πει «εδειλίασεν», είπεν «εμειδίασεν», δηλαδή, ότι, ενώ φερόταν στην κλίνη χαμογέλασε.

Όταν άκουσε αυτό εκείνος, που έμοιαζε με τον Άγιο Ευστράτιο, σήκωσε τα μάτια του και βλέποντας με πολλή παρατήρηση τον όμοιο του Ορέστη, του λέει· 

«Γιατί αλλάζεις το ρήμα και δεν το λες, όπως είναι γραμμένο; Λοιπόν διάβασέ το πάλι για δεύτερη φορά, όπως είναι». 

Και εκείνος, αφού το διάβασε και για δεύτερη φορά πάλι άλλαξε το ρήμα, ντρεπόμενος κατά κάποιο τρόπο να πει, ότι «εδειλίασε». 

Τότε ο Άγιος Ευστράτιος του λέει με δυνατότερη φωνή· 

«Διάβασέ το γραμμένο, όπως το έπαθες. Διότι δεν «εμειδίασες», δηλαδή δεν χαμογέλασες, βλέποντας τήν κλίνη, αλλά «εδειλίασες».

Και μαζί με τον λόγο, αμέσως και οι πέντε εξαφανίσθηκαν.

Ο Ιερέας βλέποντας τέτοιο παράδοξο, έμεινε άφωνος για πολλή ώρα. 

Και όταν συνήλθε, τελείωσε την ακολουθία, όπως μπόρεσε. 

Και μετά την θεία Λειτουργία διηγήθηκε στους παρευρισκόμενους Χριστιανούς αυτή την φανερή οπτασία. 

Και όλοι δόξασαν τον Θεό, ο οποίος κάνει θαυμαστούς τους Αγίους Του.

Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου, «Συναξαριστής», τ. Β΄, Νοέμβριος-Δεκέμβριος, εκδ. Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου, Ιερά Καλύβη “Άγιος Σπυρίδων Α΄”, Νέα Σκήτη –Άγ. Όρος, σ. 299-300 
από τον Θησαυρό Γνώσεων και Ευσεβείας.


* Το ότι αυτά τα 5 παλικάρια είναι πράγματι αμφοτεροδέξια -και απ΄ ότι φαίνεται ιδιαιτέρως, ο Άγιος Ορέστης, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στο περιστατικό- το αποδεικνύει το δοξαστικό που διαβάζεται σήμερα στη χάρη τους.

Από σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς που θέλουμε να συγκαταλεγόμαστε στην χορεία των "συν αυτώ", θα έχουμε στην παρέα μας και άλλους 5 Αγίους, που τους "προσλάβαμε" να μας φυλάνε. Και μεις, εις αντάλλαγμα, αν και δεν το απαιτούν, θα τους τιμούμε και θα τους καλούμε, όποτε υπάρχει ανάγκη... 

Για του λόγου το αληθές, λοιπόν:
Τὴν πεντάχορδον λύραν, καὶ πεντάφωτον λυχνίαν, τῆς τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησίας, τοὺς θεοφόρους Μάρτυρας, φερωνύμως ὑμνήσωμεν, καὶ εὐσεβῶς ἐγκωμιάσωμεν· Χαίροις, ὁ καλῶς ὑπὸ Θεοῦ στρατευθείς, ἐν τῇ ἐπουρανίῳ στρατιᾷ, καὶ τῷ στρατολογήσαντι ἀρέσας, ὁ ἐν ῥήτορσι ῥήτωρ, Εὐστράτιε θεόσοφε. Χαίροις, ὁ τὸ τάλαντον, τὸ ἐκ Θεοῦ σοι πιστευθέν, ἐπαυξήσας εἰς πλῆθος, Αὐξέντιε Μακάριε. Χαίροις, ὁ τερπνότατος ὄρπηξ, τῆς θεϊκῆς εὐγενείας, Εὐγένιε θεόφρον· Χαίροις, ὁ ὡραῖος τῇ μορφῇ, τῇ δὲ γνώμῃ ὑπέρκαλος, καὶ ἀμφοτεροδέξιος, ὁ ἐν τοῖς ὄρεσιν ἐνδιαιτώμενος ὅλος, πανόλβιε Ὀρέστα. Χαίροις, ὁ στίλβων καὶ διαυγὴς μαργαρίτης, ὁ τάς βασάνους τὰς πικράς, χαρμονικῶς ὑπομείνας, Μαρδάριε ἀήττητε. Χαίροις, ὁ ἰσάριθμος χορὸς τῶν φρονίμων Παρθένων, οὓς καθικετεύομεν, πάσης ὀργῆς καὶ θλίψεως λυτρώσασθαι, καὶ τῆς ἀφράστου ὑμῶν δόξης, συμμετόχους ποιῆσαι, τοὺς τὴν ἐτήσιον ὑμῶν, μνήμην γεραίροντας. 
* Δυο μάλιστα από τις "συν αυτώ", που απ΄ότι αποδεικνύεται πλέον δεν τους ξεφεύγει τίποτα (η μια είναι η Φωτεινή Αγγ.), μας το επισήμαναν σήμερα με όλη τους την αγάπη!

~ "Στη Θεία Λειτουργία, 6μιση το πρωί,
έψελνε ο ψάλτης την Ακολουθία των 5 αυτών Αγίων
και ξαφνικά ακούστηκε η λέξη "αμφοτεροδέξιος"!
Νόμιζα οτι άκουσα λάθος! Όταν επέστρεψα σπίτι, γκούγκλαρα την Παράκληση,
τη διάβασα ολόκληρη και....τσουπ!
Τη βρήκα!"

~ "Καλησπέρα σας!
Κοιτάξτε το δοξαστικό των σημερινών αγίων.
Η Αγία Κασσιανή η υμνογράφος αποκαλεί τον Άγιο Μάρτυρα Ορέστη ... τη δε γνώμη υπέρκαλος και αμφοτεροδέξιος...!"


- Το περιστατικό καταγράφεται με υπέροχο τρόπο, μεταξύ άλλων, και στην σειρά βιβλίων για παιδιά (και όχι μόνο...) 
"Όταν γελάει ο ουρανός". 

Αναζητήστε τα!



Την ευχή τους να έχουν όλοι όσοι ευλογημένοι γιορτάζουν μαζί τους τα ονόματά τους!
Αλλά και όλοι εμείς που πλέον τους αγαπάμε και ως δικούς μας προστάτες ...


|Δημιουργία και πρώτη δημοσίευση σαν σήμερα, το 2021...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου