Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

* Ένας άγιος αλλοεθνής τρέπει σε φυγή τους Γερμανούς καβάλα σε καμήλα



Το 1942 οι δυνάμεις του Άξονα στην Αφρική υπό τον Ρόμμελ είχαν καταφέρει να προελάσουν τόσο, ώστε να είναι ορατός ο κίνδυνος να φθάσουν στην Διώρυγα του Σουέζ. 
Στην περιοχή του Ελ Αλαμέιν  οι αντίπαλες δυνάμεις προετοιμάζονταν για την αποφασιστική σύγκρουση η οποία θα έκρινε το αν οι Σύμμαχοι θα κατάφερναν να παραμείνουν στην Αφρική.
Η ονομασία της περιοχής αυτής προέρχεται από αραβική παραφθορά του ονόματος του αγίου Μηνά όπου βρισκόταν ο τάφος του αγίου. Ο άγιος Μηνάς ήταν Αιγύπτιος στην καταγωγή, και έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα.
Μεταξύ των συμμαχικών στρατευμάτων βρισκόταν και ελληνική στρατιωτική δύναμη, η οποία πήρε μέρος στη μάχη. Ένα από τα βράδια εκείνα, πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Μηνά να βγαίνει τα ερείπια του ναού του που βρισκόταν στην περιοχή που ήταν ο τάφος του Αγίου οδηγώντας ένα καραβάνι με καμήλες και να είναι περιτριγυρισμένος από αγγέλους και να μπαίνει μέσα στο στρατόπεδο των εχθρικών δυνάμεων.
Η εμφάνιση αυτή κατατρόμαξε τους Γερμανούς και υπονόμευσε καίρια το ηθικό τους, πράγμα που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Οι μηχανές των στρατιωτικών τους οχημάτων αλλά και των τανκς σταμάτησαν να λειτουργούν για αρκετή ώρα κάνοντας του Γερμανούς να τραπούν σε φυγή.
Η τοιχογραφία του αγίου Μηνά βρίσκεται στο ομώνυμο εκκλησάκι στη Βίγλα του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου