Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

* Καλές χριστιανοφοβικές γιορτές (!)

Σχόλιο 1
Βλέποντάς τα, νομίσαμε πως ο Δήμος Αθηναίων
τοποθέτησε παγίδες εντόμων στους δρόμους.

Σχόλιο 2
"Η πολιτική ορθότητα* τείνει να εξελιχθεί σε νέας μορφής φονταμενταλισμό"
Ουμπέρτο Έκο 

Υπ.
_____________ 
Πολιτική ορθότητα : 
Ως πολιτική ορθότητα (politically correct) αναφέρεται η αποφυγή εκφράσεων ή ενεργειών που πιστεύεται ότι αποκλείουν, περιθωριοποιούν ή προσβάλλουν ομάδες ανθρώπων που μειονεκτούν κοινωνικά ή γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.
Χάρη στο κίνημα της πολιτικής ορθότητας αποκαταστάθηκαν ορισμένες κοινωνικές αδικίες. Διαπιστώνεται όμως ότι υπήρξε εκφυλισμός και εκτροπή αυτής της κίνησης προς μια μορφή ελέγχου της σκέψης που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης και προς μια συμμόρφωση στις απαιτήσεις ομάδων πίεσης. 
Η πολιτικά ορθή ορολογία χρησιμοποιείται και με ειρωνική διάθεση, φτάνοντας στα όρια του επιτρεπτού μιας «κόσμιας» συμπεριφοράς. 
Χρησιμοποιείται επίσης υποτιμητικά για να επικριθεί η γλώσσα, ενέργειες ή πολιτικές που θεωρούνται ως υπερβολικά υπολογισμένες, ώστε να μην προσβάλλουν ή να φέρουν σε μειονεκτική θέση κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. 
Ο όρος είχε μόνο περιορισμένη χρήση πριν από τη δεκαετία του 1990, αλλά μπήκε σε κανονική χρήση στις ΗΠΑ όταν ο συντηρητικός συγγραφέας Dinesh D' Souza τον χρησιμοποίησε για να κατακρίνει αυτό που έβλεπε ως προσπάθειες της Αριστεράς για την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας μέσω της γλώσσας, των θετικών δράσεων, της αντίθεσης στη ρητορική μίσους και αλλαγών στο περιεχόμενο των σχολικών και πανεπιστημιακών προγράμματα σπουδών.

3 σχόλια:

  1. Δυο λόγια για την ανάρτηση που προκάλεσε κάποιες δικαιολογημένες απορίες:

    Εδώ και μερικά χρόνια στις βιτρίνες των καταστημάτων και στους δημόσιους χώρους, το κλασσικό «Καλά Χριστούγεννα» αντικαθίσταται ολοένα και συχνότερα από το «Καλές Γιορτές». Λες και στις 25 Δεκεμβρίου δεν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αλλά γενικά μια μη κατονομαζόμενη «γιορτή». Η τάση αυτή έχει να κάνει με τη λεγόμενη politically correct (πολιτικά ορθή) συμπεριφορά και μας ήρθε κυρίως από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου όμως, επικρατούν τελείως διαφορετικές συνθήκες. Οι χώρες αυτές είναι από τα γεννοφάσκια τους πολυπολιτισμικές και οι «ξένοι», αν θέλουμε να τους αντιδιαστείλουμε από τους αρχικούς έποικους που ήταν κατά βάση αγγλοσάξονες, είναι κανονικοί πολίτες στις χώρες που ζουν. Υποτίθεται, λοιπόν, ότι με τον τρόπο αυτό δεν θίγουμε όσους ξένους μη-χριστιανούς ζουν στη χώρα μας, άσχετα αν τους χρησιμοποιούμε ως κατώτερο εργατικό δυναμικό στη γεωργία, τη βιομηχανία και αλλού, με μεροκάματα πείνας, χωρίς ασφάλιση.

    Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα της (κατευθυνόμενης και σκοτεινής αυτής νοοτροπίας): Το 2019 η σουηδική εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ εγκαινίασε μία νέα συλλογή που όπως συνήθως αποτελείται από χριστουγεννιάτικα στολίδια, γκλίτερ και σκεύη για gingerbread. Η λέξη «Χριστούγεννα» έχει επιμελώς αποφευχθεί από τη συγκεκριμένη συλλογή σε ορισμένες σκανδιναβικές χώρες. Στον αντίποδα η ΙΚΕΑ μιλάει για μία «χειμωνιάτικη γιορτή». Η επιλογή αυτή, παρά το γεγονός ότι έγινε για λόγους μάρκετινγκ πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στη Σκανδιναβία και όχι μόνο. Η ιστοσελίδα του IKEA στο Facebook κατακλύστηκε από εξαγριωμένα μηνύματα με κάποιους να σχολιάζουν ότι πρόκειται για μία «υπόκλιση στο Ισλάμ».
    «Γειά σου ΙΚΕΑ! Πώς θα αποκαλέσεις το Ραμαζάνι; Μία γιορτή του Απρίλη; Ή είναι μόνο οι χριστιανικές εορτές που μετονομάζεις;», αναρωτήθηκε με σαρκασμό ένας χρήστης του twitter.

    Και στα καθ’ ημάς: συχνά τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ομοφοβία, για ξενοφοβία, για ισλαμοφοβία όταν εκφράζουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για το μέλλον του τόπου μας και τον (απ)αξιακό κώδικα που προβάλλεται ξεδιάντροπα πλέον στα παιδιά μας από περίεργες ΜΚΟ και ύποπτα εκπαιδευτικά προγράμματα. Πολεμώντας όλες τις δήθεν … φοβίες, συμπεριφέρονται και κηρύττουν απροκάλυπτα χριστιανοφοβία !

    Τελειώνοντας, να θυμίσουμε ότι ανέκαθεν ήμασταν η μειονότητα σε όλες τις κοινωνίες. Μια μειονότητα ωστόσο, με δυναμική ζύμης που «ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ (Γαλάτας 5,9).

    Η μόνη απόδειξη ότι «Ἐτέχθη σήμερον Σωτήρ» ας είναι η ζωή μας. Τότε οι όποιες διαμαρτυρίες μας θα είναι και δικαιολογημένες και απαραίτητες και αποτελεσματικές.

    Ευλογημένα Χριστούγεννα !
    Υπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετρήστε τιε λάμπες είτε οριζόντια ανά σειρά, είτε ανά συστάδα και δείτε το άθροισμα τους.. τυχαίο ε ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε ένα μας κάνει 6 κι αυτο από 3 φορές. Ουαου. Ο Θεός να μας λυπηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή