58 γενναίοι Αρμένιοι έπεσαν μέσα σε δύο μέρες στις μάχες.
Νέοι 19 και 20 χρονών οι πιο πολλοί, με όνειρα κι ελπίδες για τη ζωή, τη θυσίασαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τις οικογένειές τους.
Για το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι στα χώματα των προγόνων τους.
Ο άγιος Γρηγόριος επίσκοπος Αρμενίας (η μνήμη του είναι στις 30 Σεπτεμβρίου) ας προστατεύσει τον πολύπαθο λαό του!
Το Αζερμπαϊτζάν έχοντας την πλήρη ηθική και υλική υποστήριξη της Τουρκίας επιτέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 27/9/2020 κατά της περιοχής Αρτσάχ της Αρμενίας. Μαίνονται σφοδρές μάχες σε όλη την μεθόριο. Βομβαρδίζονται χωριά και πόλεις, ακόμα και η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ. Υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς μεταξύ των αμάχων.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται για τις τύχες του Αρτσάχ, που είναι πιο γνωστό ως Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η αρμένικης πλειονότητας περιοχή, επιθυμούσε την ένωσή της με την Αρμενία, αν και από το 1920 είχε προσαρτηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από απόφαση του τότε Κομισάριου των Εθνικοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.
Μετά από μια πολυετή σύρραξη, το Αρτσάχ πέτυχε την ντε φάκτο ανεξαρτησία του το 1994, αν και δεν έτυχε διεθνής αναγνώρισης.
Στις αρχές αυτού του μήνα, ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν Ιμπραήμ Αλίγιεφ δήλωσε στον πρόσφατα διορισμένο πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Νικόλαο Πιπερίγκο ότι «υποστηρίζουμε την Τουρκία σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ανατολικής Μεσογείου».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, δεν είναι μυστικό
ότι η Τουρκία δεν είναι μόνον φίλος και εταίρος μας,
αλλά μια αδερφή μας χώρα.
Δίχως κανέναν δισταγμό, επομένως,
θα υποστηρίξουμε την Τουρκία κάτω από οποιαδήποτε περίσταση».πρόσθεσε ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν.
***
Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν γιος του Ανάκ, που ήταν συγγενής του βασιλιά της Μεγάλης Αρμενίας, Κουσαρώ (290 μ.Χ.). Ο Ανάκ, λοιπόν, σε συνεργασία με το βασιλιά των Περσών Αρτασείρα, σκότωσε τον Κουσαρώ. Αλλά οι σατράπες της Αρμενίας εκδικήθηκαν το φόνο του, σκοτώνοντας τον Ανάκ και όλη του την οικογένεια. Διασώθηκαν μόνο δύο παιδιά του, που ένας ήταν ο Γρηγόριος.
Στην Καισαρεία συνέβη να συναντηθούν ο γιος του φονιά Ανάκ, Γρηγόριος, και ο γιος του θύματος Τηριδάτης. Τότε ο Γρηγόριος σπούδαζε με ζήλο τα Ιερά γράμματα, (στην Καισαρεία της Καππαδοκίας από τον εκεί αρχιεπίσκοπο Λεόντιο), που μεταξύ άλλων λένε: «τελείων δὲ ἐστὶν ἡ στερεὰ τροφή, τῶν διὰ τὴν ἕξιν τὰ αἰσθητήρια γεγυμνασμένα ἐχόντων πρὸς διάκρισιν καλοῦ τε καὶ κακοῦ» (Εβραίους, ε' 14.1). Δηλαδή, η στερεά και υψηλότερη πνευματική τροφή είναι για τους τέλειους χριστιανούς, που από την άσκηση έχουν τα πνευματικά αισθητήρια γυμνασμένα στο να διακρίνουν εύκολα μεταξύ του καλού και κακού. Γυμνασμένος, λοιπόν, και ο Γρηγόριος στη διάκριση, όχι μόνο δεν αποστράφηκε τον Τηριδάτη, αλλά τον πλησίασε με αγάπη, αποδοκίμασε την πράξη του πατέρα του και τον βοήθησε σε κάποια ασθένεια του.
Όταν αργότερα ο Τηριδάτης έγινε βασιλιάς Αρμενίας, βασάνισε φρικτά τον Γρηγόριο (που τότε ήταν επίσκοπος Αρμενίας). Διέταξε μάλιστα, να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια και άλλα ερπετά. Ο Γρηγόριος όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα αλλά επέζησε για 15 χρόνια τρεφόμενος με το ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια χήρα. Ο Θεός, όμως, επέτρεψε να γίνει ο Τηριδάτης σχιζοφρενής. Αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίσθηκε χριστιανός με όλο του το έθνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου